Comunitat Valenciana

La Policia deté a Benetússer a un presumpte terrorista per adoctrinar i col·laborar amb el EI

  • La detenció de l'home, de 45 anys, origen marroquí i nacionalitzat espanyol, s'ha produït aquest matí.
  • Vinculat presumptament a EI, utilitzava diferents perfils virtuals per a llançar missatges d'adoctrinament a través de les xarxes socials.
  • Segons la policia, les seues activitats proselitistes l'havien convertit en una amenaça real contra la seguretat pública.
La Policía Nacional ha detenido en Benetússer (Valencia) a un hombre que intentó captar a combatientes.
La Policía Nacional ha detenido en Benetússer (Valencia) a un hombre que intentó captar a combatientes.
EFE/ Kai Forsterling
La Policía Nacional ha detenido en Benetússer (Valencia) a un hombre que intentó captar a combatientes.

Agents de la Policia Nacional han detingut aquest dimecres a Benetússer (València) a un presumpte terrorista, membre actiu de la denominada "yihad de la paraula", vinculat amb Estat Islàmic.

Segons fonts policials, les seues activitats proselitistes l'havien convertit en una amenaça real contra la seguretat pública en emprar les xarxes socials per a dur a terme un efectiu adoctrinament terrorista, fonamentat en la difusió de continguts violents, inicialment en favor d'Al-Qaeda i el grup terrorista Estat Islàmic.

Els agents han iniciat un registre en el domicili del detingut, que es troba situat en el barri Els Grups de Benetússer, una població de 14.000 habitants de la comarca de L'Horta Sud, en l'àrea metropolitana de València, a uns 7 quilòmetres de la capital.

En la zona, que es manté acordonada, es troben, almenys, dues furgonetes, tres vehicles camuflats i una dotzena d'agents armats, a més dels quals estan a l'interior del pis. La detenció ha causat expectació i sorpresa entre els veïns, que segueixen l'evolució dels fets apuntats des de les finestres de les seues cases.

A través de la utilització de diferents perfils virtuals, sota noms associats a l'èpica yihadista, el detingut, un home de 45 anys d'origen marroquí i nacionalitzat espanyol, publicava reiteradament missatges sobre ensinistrament en tàctiques de combat i exalçament d'atemptats yihadistes comeses per Estat Islàmic a Europa, Síria i altres països.

Així mateix, posava l'accent principalment davant dels seus seguidors en conceptes radicals bàsics, avantsala de qualsevol activitat terrorista: "La yihad és un deure ineludible" o "La imposició de la Sharía, de la lluita i l'acció contra l'enemic".

El detingut es trobava molt integrat en la comunitat musulmana de la seua localitat de residència, segons un comunicat policial, i desenvolupava les labors d'adoctrinament i captació terrorista a través d'Internet, preservant en certa mesura el seu anonimat i conscient de l'enorme abast d'aquest mitjà, de les seues capacitats d'eficàcia i funcionament en temps real.

Durant el desenvolupament de la recerca policial, els agents van constatar l'aparició de totes i cadascuna de les fases típiques del procés de radicalització terrorista: exaltació del victimisme; personalització de la culpa; cerca de la solució en l'autèntica fe; i, finalment, l'activisme, encoratjant a la comissió d'atemptats terroristes i enaltint els duts a terme per DAESH com a exemple a seguir.

L'operació, que continua oberta, s'ha desenvolupat sota la supervisió del Jutjat Central Instrucció, número 1, i la coordinació de la Fiscalia de l'Audiència Nacional. Des de 2015, any en el qual el Ministeri de l'Interior va elevar a 4 el Nivell d'Alerta Antiterrorista (NAA), les Forces i Cossos de Seguretat han detingut a un total de 195 terroristes yihadistes.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento