Comunitat Valenciana

Les Arts recupera la primera versió de 'Lucrezia Borgia' de Gaetano Donizetti

  • 'Lucrezia Borgia' és la primera nova producció de la temporada de Les Arts, on s'interpretarà els dies 26 i 29 de març i 1, 5, 8 d'abril.
  • La funció de l'1 d'abril serà la primera que el coliseu emeta en 'streaming', de forma totalment gratuïta i a través de 'The Opera Platform'.
  • La mezzosoprano valenciana Silvia Tro Santafé, que canta el paper de Maffio Orsini, s'ha mostrat "molt contenta" de poder tornar a la seua ciutat.
Presentació òpera Lucrezia Borgia en Els Arts
Presentació òpera Lucrezia Borgia en Els Arts
EUROPA PRESS
Presentació òpera Lucrezia Borgia en Els Arts

El Palau de Les Arts Reina Sofia s'acosta a la primera versió de l'òpera de 'Lucrezia Borgia' de Gaetano Donizetti que es va estrenar en La Scala de Milà en 1833, a través d'un treball musical i interpretatiu que recupera el llenguatge original del compositor i introdueix un pianoforte per a donar "color" al bel cant. La posada en escena, per contra, lluny de voler imitar el realisme dels quadres de l'època, fuig d'ornaments exagerats i se submergix en un ambient "abstracte" sense deixar de costat la bellesa.

Així ho han desvetlat este dimecres el director musical Fabio Biondi i el director d'escena Emilio Sagi durant la presentació de l'òpera al costat del documentalista del coliseu David Cuesta, la soprano italiana Mariella Devia i la mezzosoprano valenciana Silvia Tro Santafé, en un acte en el qual també han estat presents el tenor William Davenport i el baix-baríton Marko Mimica.

Basada en el retrat que Víctor Hugo va realitzar de l'enigmàtica filla del papa valencià Alejandro VI, 'Lucrezia Borgia' és la primera nova producció de la temporada de Les Arts, on s'interpretarà els dies 26 i 29 de març i 1, 5, 8 d'abril.

A més, la funció de l'1 d'abril serà la primera que el coliseu emeta en 'streaming', de forma totalment gratuïta i a través de 'The Opera Platform', on es podrà veure durant sis mesos. La transmissió, gràcies a l'acord subscrit amb l'Agència Valenciana de Turisme (AVT), s'emmarca dins de la promoció de la Ruta dels Borja. Durant l'intermedi entre els actes I i II s'oferirà contingut audiovisual sobre la petjada de la poderosa estirp a la Comunitat, a més d'entrevistes amb l'elenc de la producció i connexions des del teatre.

Una partitura plena de "detalls increïbles"

Fabio Biondi s'endinsa en l'òpera del belcantista en Les Arts després dels seus recents èxits amb l'OCV en els repertoris barroc i clasicista. El director musical s'enfronta així a "una de les partitures més importants dels anys 30" de Donizetti, "potser més romàntica i en la qual es nota menys la influència de Rossini i desenvolupa un altre llenguatge més fort i profund", ha reflexionat.

Es tracta d'una òpera que ha collit molts èxits i que ha tingut diverses revisions, ha recordat, però en esta ocasió "ens acostem a la primera edició" que es va estrenar en La Scala en 1833, per a Biondi "la més interessant". Segons el seu parer, la música de Donizetti és "molt més profunda del que es creu" i la partitura està repleta de "detalls increïbles" que el director musical ha volgut fer "presents". Precisament per a respectar el llenguatge de l'època, s'introdueix, com a novetat, un pianoforte que donarà "color" a l'orquestra.

Pel que fa a la posada en escena, Emilio Sagi ha ressaltat que el belcant "té molts valors teatrals" i "dóna llibertat" als directors d'escena. Així, ha advocat per un escenari "abstracte" que coneix l'època però evita imitar el realisme dels quadres. Per contra, fuig d'"ornaments exagerats" sense deixar de buscar que tots els canvis d'escena siguen "espectaculars". "Que les coses que es vegen siguen belles", ha reivindicat.

Per a Sagi, este és el sisé muntatge -el tercer de producció pròpia, que presenta en el coliseu valencià després de les seues celebrades propostes per a l'òpera espanyola i sarsuela ('La Bruja', 'El rey que rabió', 'Luisa Fernanda', 'El duo de 'La Africana' i 'Katiuska'). Esta posada en escena amb escenografia de Llorenç Corbella, vestuari de Pepa Ojaguren i il·luminació d'Eduardo Bravo, suposa la primera visita de l'oventense esta temporada, que es tancarà també amb una producció seua: 'Tancredi', de Rossini.

Lucrezia, una "moneda de canvi"

El llibret de Felice Romani pren amb referència el drama homònim de Victor Hugo més vinculat amb la llegenda i el mite al voltant de Lucrezia Borgia que a la seua verdadera història. L'òpera es desenvolupa en Ferrara, on Lucrezia, desposada amb el duc Alfonso d'Este, transita entre les contradiccions que llança la seua figura pública enfront dels sentiments cap al seu fill secret Gennaro, fruit de l'incest amb el seu pare.

No és la primera vegada que la soprano italiana Mariella Devia interpreta este personatge, ni tampoc la primera que treballa amb Sagi, a qui coneix ja molts anys. De nou en el paper de Lucrezia, confessa que li agrada "perquè és un personatge molt diferent de tots els que he interpretat". "Era utilitzada com a moneda de canvi en la seua família" i encara que "és un personatge que desafia al món, intenta buscar el perdó", ha apuntat.

La mezzosoprano valenciana Silvia Tro Santafé, que canta el paper de Maffio Orsini, s'ha mostrat "molt contenta" de poder tornar a la seua ciutat, on segons ha assegurat hi ha un "nivell artístic magnífic". Fins a hui, havia cantat a Donizetti en l'estranger i fins i tot ha gravat un disc, però és la primera vegada que ho fa a Espanya, i que siga en la seua terra natal té encara "mes significat" per a ella, ha confessat.

Completen el repartiment el tenor William Davenport, -que ja va inaugurar la pretemporada amb 'L'elisir d'amore', també de Donizetti-, en el paper de Gennaro, el fill secret de Lucrezia, i el baix-baríton croat Marko Mimica com a Alfonso d'Este. A més, comptarà amb els cantants del Centre Plácido Domingo Fabián Lara, Andrés Sulbarán, Alejandro López, Moisés Marín, Andrea Pellegrini i Michael Borth, a els qui Emilio Sagi ha dedicat afalacs i una "llarga vida com a artistes" i ha confiat a retrobar-se amb ells en el futur en altres llocs.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento