Comunitat Valenciana

Quatre hospitals valencians participen en la creació d'un nou tractament del càncer de mama

  • El Grup Espanyol d'Investigació en Càncer de Mama (GEICAM), que participa amb 31 centres i 247 pacients en l'estudi 'Aphinity', ha desenvolupat la investigació.
  • Han demostrat que afegir un 2n anticòs al tractament estàndard que s'aplica després de la cirurgia en tumors precoços augmenta les possibilitats de curació.
  • "Les dades indiquen que el seu ús en fases inicials abans i després de la cirurgia avalen el seu potencial per a buscar la curació", assegura el doctor Ruíz Borrego.
En el projecte participen 12 centres hospitalaris espanyols
En el projecte participen 12 centres hospitalaris espanyols
ARCHIVO
En el projecte participen 12 centres hospitalaris espanyols

El Grup Espanyol d'Investigació en Càncer de Mama (GEICAM) participa amb 31 centres i 247 pacients en l'estudi 'Aphinity', un assaig clínic fase III els resultats de la qual han demostrat que afegir un segon anticòs al tractament estàndard que s'aplica després de la cirurgia en tumors precoços augmenta les possibilitats de curació. L'Institut Valencià d'Oncologia (IVO), l'Hospital General d'Elx, l'Hospital La Fe de València i l'Hospital Provincial de Castelló participen en este estudi.

Este grup ha sigut el tercer amb major reclutament segons l'Organització Internacional de Grups Acadèmics d'Investigació en Càncer de Mama, Breast International Group (BIG). En total, participen hospitals de 12 comunitats autònomes, amb Andalusia i Catalunya al capdavant amb sis centres cadascuna seguides de Madrid (cinc), la Comunitat Valenciana (quatre), Galícia i País Basc, amb dos cadascuna. També han col·laborat amb un hospital Aragó, Canàries, Castella León, Múrcia, Castella-la Manxa i Cantàbria, segons ha informat l'organització en un comunicat.

Els resultats complets de l'estudi 'Aphinity' es presentaran en la pròxima reunió anual de la Societat Americana d'Oncologia Clínica (FÀSTIC), que tindrà lloc a Chicago (els Estats Units) entre el 2 i el 6 de juny.

De moment, l'assaig clínic ha aconseguit el seu objectiu primari en demostrar tractament posterior a la cirurgia -basat en la combinació de Pertuzumab, Trastuzumab i quimioteràpia- aconsegueix una reducció "estadísticament significativa" del risc de recaiguda de malaltia invasiva o defunció en dones amb càncer de mama precoç HER2+, en comparació als resultats amb Trastuzumab i quimioteràpia.

Este tipus de càncer és una forma agressiva de la malaltia i afecta aproximadament una de cada cinc pacients de mama. Segons els responsables del projecte, "fins a una de cada tres pacients tractades amb Trastuzumab i quimioteràpia pot patir una recaiguda", per la qual cosa han insistit en la necessitat d'opcions terapèutiques per a millorar els resultats en estes dones.

"Tractar el càncer de mama precoç, abans que s'haja disseminat, pot augmentar la possibilitat de previndre que la malaltia torne a aparéixer i evolucione a una etapa més avançada i incurable", indiquen. En concret, este tractament s'administra després de la cirurgia i té com a objectiu matar les cèl·lules tumorals restants per a reduir el risc que el càncer torne a aparéixer.

Sobre este tema, els responsables de l'estudi han detallat que la combinació de Pertuzumab i quimioteràpia "ja està autoritzada com a teràpia neoadjuvant (abans de la cirurgia) en pacients amb càncer de mama precoç HER2+ en més de 75 països". El medicament es compon d'una teràpia personalitzada que actua sobre el receptor HER2, una proteïna que es troba en quantitats elevades en la part exterior de les cèl·lules tumorals HER2 positiu.

Per al doctor Álvaro Rodríguez, oncòleg de l'Hospital General d'Elx, la participació dels experts de Geicam en este treball posa de manifest "el potencial del grup com a referent de la investigació del tumor en el nostre país".

En la mateixa línia, el doctor Manuel Ruíz Borrego, oncòleg de l'Hospital Vírgen del Rocío de Sevilla, ha destacat que "la rellevància d'assaig clínic demostra que Espanya manté el seu paper destacat en la investigació clínica de tumors HER2 positiu".

"Després de diversos estudis essencials amb estos mateixos fàrmacs en fases avançades, les dades ara indiquen que el seu ús en fases inicials abans i després de la cirurgia avalen el seu potencial per a buscar la curació", ha asseverat este expert, que juntament amb el doctor Rodríguez és un dels coordinadors de la iniciativa.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento