Comunitat Valenciana

Ciscar: "L'IVAM era auditat externament i per la Generalitat. La transparència estava clara"

  • S'ha pronunciat d'esta manera en el ple celebrat en el CVC durant el debat d'un informe d'este òrgan consultiu sobre l'avantprojecte de llei de l'IVAM.
  • Ha agregat sobre la "transparència" que "tots els que hem sigut directors de l'IVAM presentàvem el nostre patrimoni en les Corts sense ser alt càrrec".
  • El document elaborat pel CVC lamenta "la injustificada exclusió" en els consells de l'IVAM dels vocals nomenats a proposta d'este òrgan consultiu, entre altres qüestions.
Consuelo Ciscar en el ple del CVC d'este dilluns
Consuelo Ciscar en el ple del CVC d'este dilluns
Europa Press
Consuelo Ciscar en el ple del CVC d'este dilluns

L'exdirectora de l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM), Consuelo Ciscar, ha destacat este dilluns que este museu "cada any era auditat" mitjançant "una auditoria externa, propiciada per la Conselleria d'Hisenda" i a través de "la Direcció General de la Generalitat", per la qual cosa ha assegurat que "per tant, la transparència estava clara".

Ciscar, investigada per presumptes delictes de malversació de cabals públics, prevaricació i falsedat documental per irregularitats en la gestió de l'IVAM, s'ha pronunciat d'esta manera en el ple ordinari celebrat esta jornada en el CVC durant el debat d'un informe d'este òrgan consultiu sobre l'avantprojecte de llei d'este espai cultural.

Així mateix, la consellera del CVC ha apuntat que "quasi la transparència era més abans que ara". En este sentit, s'ha referit a l'informe debatut amb anterioritat en la sessió plenària sobre el present i el futur de les biblioteques públiques i ha dit que "igual que en les biblioteques, en unes coses s'ha avançat i en unes altres s'ha retrocedit". "Hi ha coses en les quals s'ha retrocedit", ha insistit.

Durant la seua intervenció en el ple del CVC després de l'exposició de l'informe sobre l'avantprojecte de llei de l'IVAM, Consuelo Ciscar ha fet al·lusió a un dels punts que ha centrat el debat, la consideració sobre el càrrec de director general i sobre si ha de ser càrrec polític o no.

"Alta direcció"

Ciscar ha assenyalat que al llarg de la seua existència l'Institut Valencià d'Art Modern ha tingut directors generals que no eren càrrec polític i per als quals se subscrivia "un contracte d'alta direcció", segons ha dit, "un contracte laboral d'alta direcció" que no implicava ser "càrrec públic".

Així, ha apuntat que es tractava d'un contracte indefinit" i que este es podia cessar "com li succeïx a qualsevol altre treballador" i ha agregat sobre la "transparència" que "tots els que hem sigut directors de l'IVAM presentàvem el nostre patrimoni en les Corts sense ser alt càrrec".

L'informe sobre l'avantprojecte de la llei de l'Institut Valencià d'Art Modern, presentat en el ple per la consellera Ana Noguera, s'ha emès a petició del conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, a qui es remetrà, ha sigut aprovat per unanimitat en el ple del CVC. La nova norma del museu pretén, com recorda l'òrgan consultiu, ser "més d'acord amb el moment actual" i dissipar "dubtes o interpretacions ambigües que pogueren derivar-se de l'actualment vigent".

"Màxim òrgan assessor"

El document elaborat pel CVC lamenta "la injustificada exclusió" en els consells de l'IVAM dels vocals nomenats a proposta d'este òrgan consultiu, com arreplega l'avantprojecte de llei. Els membres del Consell Valencià de Cultura critiquen que açò s'establisca a pesar que es tracta "del màxim òrgan assessor en matèria cultural de la Generalitat valenciana i de les institucions públiques valencianes".

Noguera ha ressaltat en l'exposició de l'informe el "ràpids" que han sigut els membres del CVC per a emetre-ho, atés que la sol·licitud de Marzà es va produir al febrer, sense "establir termini per a la seua realització", i a la fi de març ja es compta amb el document sol·licitat després de "haver passat per totes les comissions".

L'informe del Consell València de Cultura, insta en les seues observacions genèriques a corregir del contingut de l'avantprojecte qüestions com "un error cronològic" en parlar de la Llei de Creació de l'IVAM de 1986 i a precisar expressions com "després d'uns mesos de vigència". Així mateix, en l'exposició de motius emplaça a corregir també la menció que fa a l'article 50 de la Llei 6/1993 sobre CulturArts atés que "poc o gens té a veure amb el propi IVAM" ja que, segons Noguera, "són dos institucions separades".

El CVC estima també que hauria de "suprimir-se o matisar-se adequadament" l'asseveració que es fa en l'avantprojecte respecte a l'objecte, les finalitats i funcions de l'IVAM en favor de la seua "independència" i "visió científica i rigorosa".

"Dependència política"

En esta línia, censura la "dependència política de la Generalitat" que pareix establir-se, "allunyada d'una visió científica i rigorosa de la cultura i, en particular, de l'art modern i contemporani", en dir que este museu "respondrà el desenvolupament de la política cultural de la Generalitat en matèria d'art modern".

Pel que fa als Consells Rector i Assessor de l'IVAM l'informe del CVC considera, com ha plantejat Ana Noguera, que a l'arreplegat en l'avantprojecte de llei "s'hauria de donar certes voltes abans d'aprovar-ho" atés que és "com menys confús".

"És necessari que la llei done xicotetes voltes als dos consells", ha dit la consellera, que ha agregat que s'observen "determinades incoherències". Al seu torn, ha demanat la "paritat" entre "dones i homes" en estos dos òrgans del museu o "per uns límits de desequilibri".

Entre les propostes que el CVC planteja per al Consell Rector està la de donar l'oportunitat a la direcció, si canvia, de triar els membres d'este organisme. "Convé tindre en compte que si la designació es produeix a proposta de la Direcció a la Presidència de l'IVAM, pareix raonable que esta oportunitat la tingueren també nous responsables -cada vegada que es produïren estos canvis", apunta el document. Igualment, estima "innecessari" establir "limitació temporal" de pertinença a este consell.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento