Comunitat Valenciana

Gandia, primera Capital Cultural Valenciana per a simbolitzar el "canvi de model"

  • Per al conseller de Cultura, Vicent Marzà, este segell "simbolitza el canvi en el model de cultura" que representa esta ciutat.
  • La iniciativa té entre els seus objectius "la vertebració territorial" de la Comunitat "a través de la cultura" i de la seua "deslocalització".
  • Des d'ara, cada any un municipi valencià ostentarà la Capitalitat Cultural del 25 d'abril fins al 25 d'abril de l'exercici següent.
Imatge de la desfilada del Tio de la Porra a Gandia (València)
Imatge de la desfilada del Tio de la Porra a Gandia (València)
ALEX OLTRA
Imatge de la desfilada del Tio de la Porra a Gandia (València)

La ciutat de Gandia (València) ostentarà durant el pròxim any, des del 25 d'abril de 2017 al 25 d'abril de 2018, el segell de Capital Cultural Valenciana, un títol que per primera vegada ha atorgat la Generalitat, a través de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, amb el qual es "simbolitza el canvi en el model de cultura" que representa esta ciutat, la seua "aposta" per este sector i la seua capacitat per a impulsar un projecte "amb personalitat pròpia" i un "ampli consens" en esta matèria.

Així ho ha indicat este dimecres el conseller d'Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, en la roda de premsa que ha oferit al costat de l'alcaldessa de Gandia, Diana Morant, per a presentar la Capitalitat Cultural Valenciana 2017. La concessió d'esta distinció s'emmarca en el Pla de Democratització Cultural per a garantir l'accés a la cultura, inclòs en'Fes Cultura' i presentat fa uns mesos.

Marzà ha recordat que este segell té entre els seus objectius "la vertebració territorial" de la Comunitat "a través de la cultura" i de la seua "deslocalització", així com fer patent "la visualització i el reconeixement" a ciutats que treballen en favor de la cultura des de "la cohesió social, perquè tothom tinga accés a ella" i "el foment econòmic, més enllà de les activitats culturals". Igualment, ha indicat que també premia "l'aposta per polítiques públiques i la recuperació d'espais públics per a la ciutadania".

El responsable autonòmic, que ha destacat que Gandia reuneix tots estos vessants, ha comentat que van ser tretze les ciutats de la Comunitat Valenciana que es van presentar per a ostentar el segell de Capital Cultural Valenciana 2017. Ha dit que "la majoria d'elles ho va fer amb projectes interessants" i que va rebre "valoracions positives" per part de la comissió avaluadora. Des d'ara, cada any un municipi valencià ostentarà la Capitalitat Cultural del 25 d'abril fins al 25 d'abril de l'exercici següent.

Este òrgan, presidit per Vicent Marzà, l'integren al costat d'altres responsables de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, representants de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), el Consell Valencià de Cultura (CVC), de l'Agència Valenciana del Turisme i de les universitats públiques valencianes.

Per a l'elecció de la Capital Cultural Valenciana es té en compte el percentatge del pressupost municipal destinat a cultura, les infraestructures culturals i el teixit associatiu de caràcter cultural de cada població, així com l'originalitat, la qualitat i la diversitat de la proposta, el pressupost destinat i els recursos de promoció. A més, es valora la incidència del projecte en el municipi i en la comarca.

El conseller ha assenyalat que la Capital Cultural Valenciana 2017 atorgada a Gandia reconeix "l'aposta clara" de la capital de la comarca de la Safor "per la cultura" al llarg de la història i en l'actualitat, també "en situacions econòmiques complicades fruit de gestions anteriors". Ha afirmat que esta ciutat ha presentat "un projecte molt ben treballat amb personalitat pròpia que no es queda en el curt termini i que va més enllà" i que és "mereixedor del segell".

Així mateix, ha indicat que la proposta plantejada per Gandia "simbolitza el canvi de model cultural, el canvi de paradigma, del d'abans al d'ara" i "un canvi de model de ciutat, diferent a la qual projectaven governs anteriors". "És un reconeixement al tipus de cultura que s'ha de fer", ha agregat Marzà.

A més, ha valorat que este projecte compta amb "un consens ampli en tot el municipi" ja que "implica el conjunt de la societat i el teixit cultural" i compta amb "el suport de forces polítiques que no estan en el govern local". "Això dóna seguretat per a poder dir que és un projecte per a llarg", ha apuntat el titular d'Educació, Investigació, Cultura i Esport.

80.000 euros des de la Generalitat

Marzà ha comentat que la Capital Cultural Valenciana permetrà també, "més enllà de la concessió del segell i del reconeixement públic", descentralitzar una part de l'oferta cultural que es promou des de la Generalitat ja que l'administració valenciana organitzarà activitats culturals en els municipis que ostenten este títol. En el cas de Gandia, el Govern valencià destinarà uns 80.000 euros per a dur a terme "espectacles, projectes i produccions que s'uniran a la programació que faça la ciutat".

A Gandia, la Conselleria portarà, com ha avançat el seu titular, una de les pròximes obres del Teatre del Poble Valencià, 'Els quatre genets de l'Apocalipsi'; una actuació de la Jove Orquestra de la Generalitat i una altra del Cor de la Generalitat, i una exposició del Consorci de Museus, a més de buscar la col·laboració directa des del Museu de Belles Arts de València. A estes iniciatives se sumaran altres propostes que se n'aniran anunciant, segons Marzà, que ha avançat que hi haurà també "un acte institucional" del que no ha concretat data.

"Un fet cultural en si mateix"

Per la seua banda, l'alcaldessa de Gandia ha felicitat la Generalitat per "l'aposta cultural" manifestada a través d'iniciatives com la de crear el títol de Capital Cultural Valenciana i per la seua obstinació a fer-la arribar a tota la Comunitat, al mateix temps que ha agraït l'elecció de la seua localitat. "Gràcies per l'oportunitat i per poder tornar a explicar a tothom el que és Gandia", ha asseverat.

Diana Morant ha assegurat que "Gandia se sent com un fet cultural en si mateix" perquè "Gandia és cultura i a més programa cultura per a ser consumida i a l'abast de la gent". Ha indicat que ja en la Prehistòria, amb la "Cova del Parpalló", Gandia va iniciar "el relat d'una ciutat que creu en la cultura i que no anava a parar de generar-la".

Programació "molt valenciana"

Després d'açò, la primer edil s'ha referit al seu paper en la literatura, com a "bressol del Segle d'Or de les Lletres Valencianes" i al llegat de personatges històrics com "la família Borgia", a més de subratllar les seues festes populars, les Falles, la Setmana Santa i altres activitats municipals i de diferents col·lectius.

"Volem ser dignes hereus d'un passat històric, cultural i patrimonial", ha afirmat Morant, que ha valorat l'aposta de Gandia per "la cultura, un aliment de l'ésser humà" i ha destacat que la programació plantejada per la ciutat, "molt valenciana i amb molta identitat pròpia" està feta "des de la permanència i l'estabilitat" perquè "els 365 dies de l'any es puga consumir".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento