Comunitat Valenciana

L'AVL incorpora més de 700 entrades al seu vocabulari de noms de persona

  • L'objectiu és "ajudar els pares a triar el nom en valencià que volen donar als fills i facilitar la informació antroponímica pertinent als ciutadans".
  • L'acadèmic Emili Casanova ha presentat en la Fira 'Carles Salvador (1893-1955). Escriptor, gramàtic i mestre', editat amb Josep Daniel Climent.
  • La nova edició del 'Vocabulari de noms de persona', amb 3.000 entrades de noms valencians, s'ha presentat este dimecres en la Fira del Llibre.
Niños paseando con sus padres.
Niños paseando con sus padres.
EUROPA PRESS
Niños paseando con sus padres.

L'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) ha presentat, en el marc de la Fira del Llibre, la nova edició del 'Vocabulari de noms de persona', amb 3.000 entrades de noms valencians, 700 més que en el treball anterior, amb la seua equivalència en castellà.

L'objectiu d'esta obra és "ajudar els pares a triar el nom en valencià que volen donar als fills i facilitar la informació antroponímica pertinent als ciutadans que vullguen adoptar el nom en valencià que figura actualment en el Registre Civil", explica l'ens normatiu a través d'un comunicat.

El criteri del vocabulari ha sigut acceptar qualsevol nom històric o actual, adaptat al valencià, incloent les diferents variants formals, com Bertomeu/Bartomeu, Abdó/Abdon, etc. En esta edició s'ha tingut en compte l'aprovació de la Llei 3/2007, de 15 de març, reguladora de la rectificació registral de la menció relativa al sexe de les persones, en la qual desapareix la prohibició de la consignació oficial d'hipocorístics. Per tant, s'han inclòs els noms familiars més comuns, com Nelo, Quima o Ximo.

Finalment, esta publicació té caràcter normatiu i oficial, i els noms valencians que apareixen, i la seua equivalència en castellà, han de ser considerats com a correctes a l'efecte de la inscripció en el Registre Civil i de la seua utilització en tots els àmbits socials. El document es pot descarregar en la pàgina web de l'Acadèmia.

Estudi sobre Carles Salvador

D'altra banda, l'acadèmic Emili Casanova, president de la Secció d'Onomàstica i catedràtic de la Universitat de València, ha presentat este dimecres en la Fira el seu llibre, editat conjuntament amb Josep Daniel Climent, 'Carles Salvador (1893-1955). Escriptor, gramàtic i mestre', un complet estudi sobre "un dels personatges que més ha contribuït a configurar l'actual imaginari col·lectiu dels valencians, gràcies a una prolífica activitat literària, gramatical, pedagògica, cultural i cívica" en paraules dels autors.

El volum aporta nous i interessants estudis sobre el mestre, amb temes totalment inèdits o relectures crítiques des de punts de vista ja tractats, que obrin noves visions. A partir d'ara, els lectors coneixeran noves dades biogràfiques, entendran millor el paper del mestre de Benimaclet, situaran amb més precisió el personatge en la seua generació i valoraran millor la seua obra literària, poètica, narrativa i teatral, segons ha explicat Emili Casanova.

El llibre, inclòs dins de la col·lecció 'Recerca' de l'AVL, arreplega des de l'univers literari i lingüístic de Carles Salvador, passant per les relacions amb els personatges culturals i intel·lectuals de la València del seu temps, fins a les qüestions més localistes i personals del mestre.

"L'AVL ha contribuït a reafirmar el valor de l'obra de Salvador, símbol i espill on hauríem de mirar-nos en els moments de debilitat i dubtes en el procés de reconstrucció de la personalitat valenciana", ha afirmat Casanova.

Els autors han comptat en l'edició d'este llibre amb la col·laboració d'especialistes, com Federico Martínez-Roda, Antonio Atienza, Enric Balaguer, Lluís Roda, Rafael Roca, Josep Lluís Sirera, Adolf Piquer, Jordi Reig, Ferran Zurriaga, Vicent Pitarch, Abelard Saragossà, Jordi Colomina, Vicent Falomir, Mª del Carmen Agulló, Joan Pellicer, Antoni Laguna, Josep Lluís Marín, Josep Ballester, Alfons Vila, Carles Mulet, Faust Ripoll, Isidre Crespo, Xavier Ferré, Àlvar Monferrer, Antonio Vallés i Sebastià Albiol.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento