Comunitat Valenciana

La demora mitjana per a operar-se cau 11 dies en la Comunitat, fins als 104

  • El nombre de pacients puja en 2.389 en tres mesos i aconsegueix els 67.525 a l'autonomia.
  • Per a cataractes, la més freqüent, la demora és de 86 dies, i de 77 per a les hèrnies.
  • La Conselleria de Sanitat publica l'estadística trimestral en el seu web, en aquest cas fins a març de 2017.
Operación En El Hospital De Elda
Operación En El Hospital De Elda
GVA
Operación En El Hospital De Elda

Els pacients valencians que estan pendents d'un operació quirúrgica no urgent esperen menys que el trimestre passat, però ha augmentat el nombre de persones que esperen el seu pas pel quiròfan. Aquestes dues conclusions resumeixen les dades publicades ahir per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública corresponents a la situació de les llistes d'espera durant els tres primers mesos de l'any.

En concret, la demora mitjana ha caigut 11 dies i s'ha situat en 104 a la Comunitat Valenciana. D'aquesta manera, l'espera mitjana s'ha reduït en 11 dies respecte als talls de març i desembre de 2016 (en tots dos casos era de 115), encara que el nombre de pacients pendents d'una operació ha augmentat en 2.389 i arriba ja a 67.525 persones.

El gruix dels pacients (42.704) es troben en la franja de 0 a 90 dies de demora, és a dir, porten menys de tres mesos en la llista d'espera. A continuació se situen els 13.295 valencians que porten entre tres i sis mesos esperant la seua intervenció i, finalment, hi ha 11.526 persones que porten més de sis mesos pendents que es concrete la seua cita amb el cirurgià. En aquestes operacions no s'inclouen les urgents ni les de tipus oncològic, solament aquelles considerades no urgents, com a cataractes, pròtesis, hèrnies, fimosis o varius, entre altres.

Per patologies, l'espera arriba als 86 dies en el cas de les cataractes, la dolència més comuna, que acumula 12.979 pacients, la majoria amb una demora inferior a tres mesos. A continuació figuren les artroscòpies (3.540), les operacions per a col·locar pròtesis de genoll, amb 3.407 persones en llista d'espera, les cirurgies d'hèrnies inguinal, amb 3.199 pacients, i els galindons (2.410), seguits d'altres dolències amb menor nombre de pacients.

La operació que més demora acumula és la de varius, amb 199 dies i 1.779 pacients, seguida de la pròtesi de genoll, amb 135 dies, galindons i fimosis, ambdues amb 125 dies, artroscopia, amb 116 dies, pròtesis de maluc, amb 115 dies, segons figura en l'estadística oficial.

Augment progressiu

L'augment de pacients en llista d'espera ha sigut progressiu des de fa un any. Si al març de 2016 eren 61.099, tres mesos després, al juny, havien baixat un 2%, fins als 59.883 pacients. En el recompte de setembre, tres mesos després, les llistes d'espera van comptabilitzar un 3,25% més de pacients i van aconseguir els 61.832 pacients.

Al desembre, la xifra va escalar fins als esmentats 65.136, una magnitud que s'ha tornat a superar amb els 67.525 pacients registrats al març de 2017. És a dir, en l'últim any han augmentat un 10,51%. D'altra banda, la taxa relativa per cada 1.000 habitants s'ha situat en un índex de 14,31, enfront del 12,87 registrat fa just un any.

La Conselleria de Sanitat va modificar fa més d'un any el mètode per a comptabilitzar els pacients en la llista d'espera i va incloure als quals seguien esperant per haver rebutjat una oferta d'intervenció per pla de xoc en un centre concertat, per haver rebutjat el seu trasllat a un altre hospital públic, o després d'haver demorat la seua intervenció voluntàriament per motius personals. Anteriorment, aquests pacients no es comptabilitzaven, per la qual cosa l'actual equip de Sanitat entenia que s'ocultaven.

Un registre personalitzat

Sanitat va posar en marxa el passat mes de gener en la seua pàgina web el registre individualitzat de la Llista d'Espera Quirúrgica, un recurs que permet consultar la situació personal del pacient i una estimació aproximada dels dies que li queden per a ser intervingut.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento