Comunitat Valenciana

El Consell diu que el projecte del València CF a Porxinos "tal com està plantejat, no encaixa"

  • Per a la Conselleria de Medi Ambient, "tal com està plantejat, no encaixa" en l'estratègia territorial de la Comunitat Valenciana.
  • Una opció seria "desclassificar tot el sòl urbanitzable no desenvolupat que hi ha" en Riba-roja "per a portar-ho a la zona de Porxinos".
  • "El projecte necessita una revisió i un ajornament per a veure en què es modifica", assenyala el secretari autonòmic de Medi Ambient.
Zona de Porxinos a Riba-roja
Zona de Porxinos a Riba-roja
AYUNTAMIENTO DE RIBA-ROJA
Zona de Porxinos a Riba-roja

La Conselleria de Medi ambient ha assenyalat que el projecte de la futura ciutat esportiva del València CF en la partida Porxinos de Riba-roja de Túria (València), "tal com està plantejat, no encaixa" en l'estratègia territorial de la Comunitat Valenciana, entre altres qüestions per la xifra d'1,1 milions de metres quadrats de sòl residencial que planteja, per la qual cosa el club haurà de modificar-ho seguint les pautes marcades pel Govern autonòmic per a intentar portar-ho endavant.

Així ho ha explicat este dijous el secretari autonòmic de Medi ambient i Canvi Climàtic, Julià Álvaro, que ha presidit la Comissió d'Avaluació Ambiental de la Comunitat Valenciana, en la qual s'ha estudiat la proposta modificada plantejada pel València CF després de la sentència del Tribunal Suprem (TS) que anul·lava i apuntava fins a a tres il·legalitats en el PAI de Porxinos en el qual es projecta la ciutat esportiva: falta d'aigua en la zona, absència d'un informe d'impacte ambiental i adjudicació irregular a Litoral de l'Est.

Álvaro ha explicat en declaracions als mitjans que a Riba-roja "hi ha una possibilitat de creixement de 400.000 m2 de sòl residencial, i solament el projecte del València planteja 1,1 milions de m2", la qual cosa segons ha destacat "no encaixa" en el municipi ni en l'estratègia territorial de la Comunitat Valenciana elaborada per la Generalitat.

"La superació de l'estratègia territorial és molt gran" ha reconegut el secretari autonòmic, qui ha recordat que el club de futbol ja va rebaixar la superfície plantejada i el nombre d'habitatges després de la sentència del TS, encara que ha reconegut que encara així no és suficient.

Així, ha assenyalat que una possibilitat per a fer encaixar el projecte en el municipi seria "desclassificar tot el sòl urbanitzable no desenvolupat que hi ha" en Riba-roja "per a portar-ho a la zona de Porxinos", però "encara així són unes magnituds molt inferiors a les quals es plantegen" en el projecte del València, ha asseverat.

Informes "en sentit desfavorable"

A més, ha apuntat que a nivell d'informes "hi ha alguns que s'han de revisar i ampliar amb estudis complementaris", ja que alguns tenien "sentit desfavorable" quant a mobilitat, paisatge i afectació al parc natural del Túria, que el seu PORN (Pla d'Ordenació de Recursos Naturals) està en revisió i "durant tres anys hi ha una suspensió cautelar de qualsevol tipus de projecte que puga incidir en ell", ha explicat.

Álvaro, que ha indicat que la falta d'encaix del projecte s'ha aprovat per assentiment en la Comissió, ha incidit que no es tracta d'una resolució, per la qual cosa els promotors -"ara l'Ajuntament o el València- "hauran de revisar-ho i presentar al·legacions".

"Molt difícil" fer-ho en dos anys

"El projecte necessita una revisió i un ajornament per a veure en què es modifica i veure com afecta el parc; la pilota queda en la teulada del promotor", que haurà d'adequar-se a les propostes de la Conselleria "si estan disposats a fer-ho", ha recalcat el secretari autonòmic.

Preguntat per la possibilitat que les modificacions al projecte puguen fer-se en la present legislatura i, en cas d'adequar-se a les normes de la Conselleria, posar-se en marxa, Álvaro ha afirmat que "tot el procés de possible adaptació, en cas que l'Ajuntament estiguera interessat en esta desclassificació, porta un termini que és molt difícil que en dos anys es puga fer", ha reconegut.

"Les pautes estan marcades, ja venim d'una sentència del TS que posa en evidència que les coses es van fer malament al principi", ha destacat el secretari autonòmic, qui ha defés que la intenció de la Conselleria és fixar les normes perquè "no es genere inseguretat jurídica" i no ocórreguen situacions com la de Porxinos.

Álvaro ha indicat a més que en la Comissió d'Avaluació també s'ha abordat el projecte en el PAI Aníbits-Margequivir, que tampoc compleix amb els requisits fixats per la Conselleria i hauria de revisar-se per a adaptar-ho, al mateix temps que si s'iniciara alguna operació solament podria executar-se sobre el 25 o 30% de l'espai plantejat en el projecte, i no la totalitat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento