Comunitat Valenciana

Tots els partits excepte el PP lamenten l’arxiu de la investigació de l’accident del metro

  • Segons Rubén Ibáñez, del PP, “al final hem de ser absolutament neutres perquè és una decisió judicial".
  • La socialista Ana Barceló considera que "haurien de practicar-se totes les proves que demanen les parts" i "resoldre's bé la qüestió".
  • "Les decisions judicials s'han de guanyar el respecte i en este cas no és així", declara Isaura Navarro, de Compromís.
Familiares y allegados guardan un minuto de silencio en la superficie del lugar donde en 2006 tuvo lugar el accidente de metro más grave ocurrido en España, que costó la vida a 43 personas en València.
Familiares y allegados guardan un minuto de silencio en la superficie del lugar donde en 2006 tuvo lugar el accidente de metro más grave ocurrido en España, que costó la vida a 43 personas en València.
Kai Försterling / EFE
Familiares y allegados guardan un minuto de silencio en la superficie del lugar donde en 2006 tuvo lugar el accidente de metro más grave ocurrido en España, que costó la vida a 43 personas en València.

Després de conèixer l’arxiu de la investigació de l’accident del metro ocorregut a València en juliol de 2006, els grups parlamentaris s’han pronunciat sobre aquesta decisió judicial, amb la qual no estan d’acord PSPV, Compromís, podem i Ciutadans. El PP, per la seua banda, mostra el “màxim respecte” a les resolucions judicials.

El PP veu una "irresponsabilitat" qüestionar la jutgessa

El diputat del PP en les Corts Rubén Ibáñez ha mostrat el "màxim respecte" a les resolucions judicials com la que ha decretat l'arxiu de la investigació de l'accident de metro de 2006 i "a la independència del poder judicial, que amb els mitjans que ha comptat, que han sigut tots, ha decidit arxivar este procediment". "Em pareixeria una irresponsabilitat per la meua banda qüestionar la independència judicial o l'activitat de la jutjadora", ha agregat.

Ibáñez ha volgut també reiterar el "suport i solidaritat a les famílies" de les víctimes i, preguntat sobre si l'arxiu dóna la raó al PP i a la posició que va mantindre en la comissió que va investigar l'accident en les Corts, en la qual es va assenyalar a 13 responsables polítics del mateix, ha indicat que "no es tracta de donar la raó o no, al final hem de ser absolutament neutres perquè és una decisió judicial".

"La justícia ha tingut tots els mitjans al seu abast per a investigar, cosa que nosaltres en la comissió no vam tindre i ha decidit arxivar-ho; màxim respecte, el que cal fer és seguir donant suport als familiars", ha apuntat. En ser qüestionat sobre les crítiques d'altres grups a l'acció de la jutgessa encarregada del cas, ha assenyalat que li pareix "una irresponsabilitat" per la seua banda "qüestionar la independència judicial o l'activitat de la jutjadora en este cas" perquè els diputats no estan "per a endevinar ni per a jutjar el que uns altres fan".

PSPV: “Haurien de practicar-se totes les proves”

La diputada socialista Ana Barceló ha assegurat que encara que no entra mai a valorar decisions judicials, en el cas de la investigació de l'accident de metro no està d'acord amb l'arxiu perquè "haurien de practicar-se totes les proves que demanen les parts" i "resoldre's bé la qüestió".

Barceló ha indicat que, com és habitual, accepten la decisió, però no la comparteixen, i tenen la mirada posada en el recurs de l'Associació de Víctimes del Metro 3 de Julio (AVM3J) perquè es reòbriga. Ha recordat que la comissió parlamentària sobre el sinistre va determinar 13 responsables polítics de la gestió de l'accident "abans, durant i després", independentment que la justícia trobe o no responsabilitats penals.

Compromís: "Hi ha hagut falta de diligència i desinterés de la jutgessa"

La diputada de Compromís en les Corts Isaura Navarro també ha lamentat l'arxiu de la investigació sobre l'accident de metro i ha assegurat que "les decisions judicials s'han de guanyar el respecte i en este cas no és així" perquè "des del principi hi ha hagut una falta de diligència per part de la jutgessa que ha portat este assumpte, que en el moment en què hauria d'haver estat a baix, on l'accident, se'n va anar a menjar a un bar de tapes amb el secretari i el metge forense, eixa és la trista realitat".

Per a la parlamentària, la jutgessa ha dirigit la investigació judicial "amb un desinterés permanent" des del principi i ha recordat que "va ser l'Audiència Provincial la que va obligar a reobrir" eixa investigació "dient que s'havia d'investigar més". "Hi ha una jutgessa que no ha tingut interés a dur a terme una correcta investigació, ni tan sols protecció de les proves; per tant, ara tota la fe està posada en eixe recurs" que ha anunciat l'Associació de Víctimes del Metre 3 de Julio (AVM3J) perquè de prosperar, ha dit, ja no hi hauria una reobertura, sinó la vista oral i "deixaríem arrere este mal tràngol que s'ha passat amb una mala investigació judicial".

Navarro ha incidit que "quan les coses estan malament cal dir-ho i perquè és el poder judicial no té per què estar lliure de crítiques: és molt trist el que ha passat, estem parlant de 43 morts, 47 ferits que mereixen una bona investigació i un procés judicial digne en què es depuren responsabilitats penals, les polítiques ja estan depurades i ara correspon a les penals i per això ha d'haver-hi un juí".

Podem veu “desídia judicial” en aquesta decisió

La portaveu adjunta de Podem en les Corts, Fabiola Meco, ha assegurat que les resolucions judicials "han de respectar-se, però en este cas no necessàriament compartir-se", ja que hi ha hagut una "desídia judicial" i "hi ha proves, hi ha testimonis i material suficient com perquè hi haja un juí just".

La portaveu adjunta ha recordat que els grups han emprat un any en una comissió d'investigació "que ha demostrat que la jutgessa encarregada del cas ha faltat a les garanties processals de persones que han sigut víctimes d'un accident que va poder evitar-se".

"Al llarg de tota eixa investigació parlamentària concloem 13 responsables polítics i esperàvem que la justícia fera el seu camí, que els qui estaven al capdavant adoptaren les decisions adequades perquè hi ha proves, hi ha testimonis, hi ha material suficient com per a enjudiciar els verdaders responsables d'un accident que va costar 43 víctimes i 47 ferits", ha dit.

Així, ha criticat la "desídia" de la jutgessa, qui a més "ha actuat a colp d'Audiència, que és el que els queda a uns familiars que tornen a ser víctimes d'oblit". "Tot el suport, perquè hi ha motius perquè hi haja un juí just i responsables penals", ha resolt.

Cs mostra la seua "sorpresa" per la falta de responsables penals

El diputat de Ciutadans (Cs) en les Corts Toni Subiela ha mostrat el "més absolut respecte" per part del seu grup a qualsevol decisió judicial, però ha manifestat la "sorpresa" que els produeix que "no es troben responsables penals" en la investigació judicial "amb el que ací vam conéixer en la comissió d'investigació" sobre el sinistre.

"No queda més que recolzar en un nou dia més dur per a les víctimes i els familiars de les víctimes en este llarg procés que pareix que mai acaba", ha conclòs.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento