Comunitat Valenciana

Educació pagarà els cursos de valencià per als Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat

  • La Generalitat sufragarà un pla de formació lingüística en valencià després de "mesos sense resposta" a l'oferiment realitzat a la Delegació del Govern.
  • L'objectiu és "afavorir un millor servici a la ciutadania i posar a l'abast dels cossos de seguretat estatals ferramentes de formació lingüística".
  • Marzà critica que al delegat del govern li preguen "massa cars" aquests cursos i que no hagen obtingut resposta a l'oferiment del Consell en aquesta qüestió.
VICENT MARZÀ en una imatge d'arxiu
VICENT MARZÀ en una imatge d'arxiu
DAMIÁN LLORENS/UJI
VICENT MARZÀ en una imatge d'arxiu

El conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha anunciat este dimecres que el seu departament posarà a la disposició dels Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat i pagarà un pla de formació lingüística en valencià després de "mesos sense resposta" a l'oferiment realitzat a la Delegació del Govern, que finalment ha assegurat que "són massa cars".

Així ho ha avançat Marzà durant la seua compareixença en les Corts, en la qual ha qüestionat que a Delegació del Govern li parega cara esta formació i no tant el cost del canvi de carrers franquistes a Alacant, per exemple. "Els pareix cara la formació en llengües i barata la desmemòria", ha assenyalat.

L'objectiu d'eixa formació, que es donarà a través de l'Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències, és "afavorir un millor servici a la ciutadania i posar a l'abast dels cossos de seguretat estatals ferramentes de formació lingüística, ja que l'organisme que ho havia de fer factible no dóna resposta".

El passat 18 de gener Marzà es va reunir amb el delegat del Govern a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Moragues, i este es va mostrar disposat a posar en marxa els cursos, que segons ha dit el conseller sufragarà la Generalitat en no voler pagar-los Delegació.

Educació ha assenyalat que "des de la Generalitat s'ha realitzat tot el treball per a facilitar els contactes pertinents per a tota l'organització de cursos a falta d'alguna contestació per part de la Delegació del Govern" i els que tenien preparats tenien una durada aproximada d'entre 60 i 100 hores lectives. "El Govern del Botànic contesta amb solucions i esta és una mostra: organitzem i a més, paguem, ja que per l'altra part no s'ha fet cap moviment", ha afegit el conseller.

El passat 18 de maig van mantindre una reunió el director general de l'Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències de la Generalitat, José María Ángel, i el director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, Rubén Trenzano, per la qual cosa es va acordar organitzar cursos de valencià per a les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat mitjançant l'Institut Valencià de Seguretat Publica i Emergències (IVASPE), depenent de l'administració autonòmica.

Les despeses d'estos cursos els cobrirà la Generalitat, perquè "el màxim objectiu és vetlar per la concòrdia i que els Cossos i Forces de l'Estat coneguen els drets lingüístics de les valencianes i dels valencians i reben una formació adequada per a assegurar un bon servici a la ciutadania valenciana", ha agregat el conseller.

A més, ha agraït "la total col·laboració del director general José María Ángel per a posar solució a esta situació, ja que malgrat que la formació d'estos cossos són competència directa de la Delegació de Govern, des de l'àmbit autonòmic s'ha trobat una solució per a no deixar sense la possibilitat de formació lingüística als equips de seguretat estatals que operen en el territori".

En este sentit, s'organitzaran cursos tenint en compte les necessitats específiques d'estos cossos de seguretat i, a més, s'oferirà també la formació en actituds lingüístiques en valencià, com ja ho fan els comandaments de la Policia Local.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento