Comunitat Valenciana

Consell demana "tranquil·litat" per la suspensió del plurilingüisme: "Els processos d'admissió funcionen amb normalitat"

  • VALÈNCIA, 25 (EUROPA PRESS)
Un aula d'un centre educatiu
Un aula d'un centre educatiu
GVAEDUCACIO
Un aula d'un centre educatiu

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha demanat este dijous "tranquil·litat" a les famílies, després de la decisió del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) de suspendre cautelarment el decret de la Generalitat sobre plurilingüisme en l'ensenyament no universitari ja que ha assegurat que els processos d'admissió en els centres educatius "funcionen amb normalitat". A més, ha defès que el text està avalat per l'Advocacia de la Generalitat, el Consell Jurídic Consultiu (CJC) i el Ministeri d'Educació.

Així ho ha indicat Puig en la sessió de control d'este dijous en el ple de les Corts, a una pregunta de la síndica del PPCV, Isabel Bonig, sobre com valora la gestió dels servicis públics que presta la Generalitat Valenciana.

El cap del Consell ha indicat que quan van arribar al Consell es van trobar amb una "situació de raquitització i retallades en els servicis públics" al costat d'un "infrafinançament i un deute que dificultava "reparar la vida d elles persones". No obstant açò, ha remarcat que, segons les enquestes publicades en diversos mitjans de comunicació, "la valoració que fan els ciutadans és positiva i aproven la nostra gestió", ha emfatitzat Puig, qui, no obstant açò, ha puntualitzat: "Sense triomfalismes però sabem que anem pel bon camí".

Per la seua banda, Bonig li ha enlletgit que "en ple segle XXI" milers de famílies hagen hagut d'eixir al carrer per a reclamar un dret "tan bàsic com és la llibertat" en l'educació. "Marzà no destrosses el meu futur, això cridaven milers persones a València i Alacant", ha indicat la síndica del PP, per a qui el binomi llibertat i futur "s'esfuma" quan "es trenca la llibertat".

"EL SEU PROBLEMA ÉS MONTEOLIVETE"

"Vosté em va dir que quan parle de llibertat parle de privilegis. Vosté sabrà com es relaciona amb l'oposició", li ha etzibat Bonig, qui ha remarcat que no va a permetre que es diga que les milers de persones que van eixir al carrer "volen jugar a fantasmes partidistes". "Vosté té molts problemes que no són fantasmes partidistes de la gent que va eixir a reclamar llibertat, el seu problema és vosté mateix, el sectarisme i radicalitat i que no veu la realitat, la falta de gestió, el seu problema és Monteolivete", ha assenyalat en referència al centre de menors tancat a València.

A més, li ha enlletgit que el Consell reclame més recursos perquè "no tenen diners per als Centres Especials d'Ocupació ni per a més col·legis i apel·len a l'herència rebuda, però sí tenen diners per a una nova RTVV". "Sap el que són privilegis?, li ha preguntat Bonig, per a indicar: "La catifa roja en Les Arts amb Mónica Belluci i Valentino, els cotxes oficials, la contractació de l'assessor número 12 per a Oltra i les seues vacances. Tot això són privilegis que ens costen als valencians", ha subratllat.

Bonig ha relatat els casos de dos famílies amb recursos econòmics limitats i amb membres en atur que porten els seus fills a l'escola concertada i li ha preguntat si podria mirar-los als ulls i dir-los que "són privilegiats". A més ha recordat que el Ministeri ha donat dos dies a la Generalitat per a presentar al·legacions pels concerts educatius, per la qual cosa ha criticat Puig per dir que el Ministeri d'Educació ha acceptat el decret. "Diga la veritat", li ha etzibat Bonig.

Sobre este tema, Puig ha apuntat a Bonig que s'ha situat com la líder de la posterveritat" perquè ha retret que "mai ha dit res que les persones que van a la concertada són privilegiats". "Mai", ha subratllat Puig, qui ha defès que amb la modificació d'Educació "en este moment el que passa és que qui decidix és la família i no els col·legis". "Eixa és la qüestió i no hi ha llibertat sense equitat i igualtat d'oportunitats i això busca este Consell", ha reiterat el president de la Generalitat.

A més, ha posat en valor que l'executiu valencià que presidix ha aconseguit en estos dos anys de gestió que hi haja 443 unitats educatives més en els centres gestionats amb fons públics, 3.000 professors més, que s'haja eliminat el copagament, reduir les llistes d'espera a la dependència en 14.000 persones o que més d'1,6 milions de valencians hagen de pagar menys imposats, entre altres qüestions.

En el debat també ha intervingut la diputada del PP Beatriz Gascó qui ha assenyalat a Puig que viu "envoltat de mentides" per a justificar la seua política. "No s'atrevisquen a posar en boca del Ministeri d'Educació coses que no li han dit perquè li donen requeriment i no contesten a eixe requeriment. Ocultar la veritat és la forma més covarda de mentir", ha puntualitzat.

Per la seua banda, el conseller d'Educació, Vicent Marzà, també ha volgut transmetre "tranquil·litat" a les famílies perquè ha insistit que els processos d'admissió van a seguir "amb normalitat". Ha reiterat que van a recórrer la suspensió cautelar del decret de plurilingüimes, i ha defès que en diverses reunions Educació li ha traslladat per cartes que "no hi ha dificultat jurídica com tampoc ho ha dit el CJC, l'Advocacia de la Generalitat ni la Universitat".

EL PP AUGURA UN "DESASTRE"

No obstant açò, per a la diputada del PP, María José Català, el procés d'admissió va a ser "un desastre" i ha qüestionat a Puig sobre quan se'n va a llevar de damunt el llast de Compromís perquè ha criticat que Oltra "amaga" els casos del centre de menors de Monteolivete, mentre la vicepresidenta li ha recordat la seua intervenció en el ple de les Corts del dimecres.

En la seua intervenció, Puig ha mostrat la seua "solidaritat" amb les víctimes del "miserable" atemptat de Manchester i del naufragi de persones en una pastera en el Mediterrani que "busquen desesperadament una vida millor". "No podem continuar mirant impassibles cap al Mediterrani" perquè és gent que "fuig del terror", ha remarcat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento