Comunitat Valenciana

La guerra pel lideratge del PSPV fractura el partit i afig inestabilitat al Govern de Ximo Puig

  • El secretari general, Ximo Puig, i l'alcalde de Burjassot, Rafa García, presenten les seues candidatures per a les primàries del pròxim 16 de juliol.
  • El president de la Generalitat dubta que hi haja "motius suficients" per a disputar-li el lideratge després de dos anys al capdavant de l'Executiu de coalició.
  • García, del sector ‘sanchista’, diu que vol reforçar el PSPV, no fer-ho fallida.
Puig, este lunes, en el Jardín Botánico de València, junto a Mata y Montón.
Puig, este lunes, en el Jardín Botánico de València, junto a Mata y Montón.
KAI FÖRSTERLING / EFE
Puig, este lunes, en el Jardín Botánico de València, junto a Mata y Montón.

L'enfrontament pel lideratge del PSPV-PSOE, el partit que ostenta la presidència de la Generalitat valenciana, s'ha fet oficial aquest dilluns, amb la presentació de dues candidatures per a les primàries del 16 de juliol: la de l'actual líder del partit i cap del Consell, Ximo Puig, i la de l'alcalde de Burjassot, Rafa García, pròxim al recentment triat secretari general del PSOE, Pedro Sánchez.

De fet, aquesta batalla reproduirà la que es va lliurar a escala federal entre Susana Díaz, a qui va recolzar Puig i part dels alts càrrecs socialistes valencians, i Sánchez. La victòria d'aquest últim, molt engruixada a la Comunitat Valenciana, ha desembocat en una disputa que pot tenir conseqüències imprevisibles per al Consell que el PSPV comparteix amb Compromís amb el suport parlamentari de Podem. Als equilibris interns amb la coalició que encapçala Mónica Oltra i el canvi de lideratge en Podem s'uneix ara el qüestionament de Puig des del seu propi partit després de dos anys en la Presidència de la Generalitat, recuperada pel PSPV després dues dècades de governs del PP.

Puig ha presentat el seu projecte al matí d’aquest dilluns en el Jardí Botànic, un lloc amb gran càrrega simbòlica, ja que va ser allí on es va signar el pacte que va il·luminar el Consell d'esquerres. La principal diferència entre tots dos candidats radica en la forma de relacionar els lideratges orgànic i institucional. Per a Puig, "no es poden separar", per la qual cosa ha demanat a la militància renovar la confiança dipositada en ell per a tenir un PSPV "fort i unit". García, en canvi, separa tots dos plànols en qualificar de "bon treball" el que Puig està fent en la Generalitat, però ha afegit que el partit "està parat" i la militància demana participació

"Un projecte diferent"

La candidatura de l'alcalde de Burjassot arriba després que l'home fort de Pedro Sánchez, José Luis Ábalos (també capdavanter provincial del PSPV a València), qüestionara la doble labor de dirigents com Puig o del president aragonés, Javier Lambán. Tots dos van recolzar a Susana Díaz en les primàries socialistes i, prèviament, van contribuir a la caiguda de Sánchez.

Puig, que no veu "motius suficients" perquè se li plantege una alternativa, ha presentat la seua candidatura envoltat de dirigents que van recolzar a Sánchez, com la consellera de Sanitat, Carmen Montón, el portaveu en Les Corts, Manolo Mata, o els alcaldes de Torrent i Requena. També ha demanat perdó per les equivocacions que "moltes vegades" ha pogut cometre i ha defensat el "acord amb altres esquerres" en el Consell.

García ha comparegut en la seu del PSPV al costat de la diputada Mercedes Caballero, pròxima a Ábalos, i a alcaldes i militants. Ha insistit que pretén "reforçar" el partit en la Generalitat, no "fer fallida" la seua "solidesa". Segons ha dit, "no és un desafiament al president, és senzillament un projecte diferent". A la pregunta de si s'integraria en una candidatura de consens amb Puig de líder, ha contestat que no. García ha afirmat que les decisions més importants no es poden seguir prenent "entre quatre" en el PSPV, un partit que no creu que vaja a patir un "esquinçament" o ruptura per practicar el que considera "democràcia interna".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento