Comunitat Valenciana

PSPV, Compromís i Podem portaran a Fiscalia 3 presumptes 'zombies' més en Ciegsa

  • Entre ells es troba l'exregidor d'educació de l'Ajuntament de València Emilio del Toro. Els altres dos són María José Sánchez i María José Falcó.
  • Barceló (PSPV) considera que això demostra "l'opacitat" en Ciegsa, que era "un nou Servef, una oficina de col·locació de militants i càrrecs del PP".
  • La socialista, que va rebre una nota anònima en el seu caseller de les Corts amb sis noms, assegura pot ser que la persona no tinguera ni que entrar a l'edifici.
El edil de Educación, Emilio del Toro, en el pleno del Ayuntamiento de Valencia
El edil de Educación, Emilio del Toro, en el pleno del Ayuntamiento de Valencia
EUROPA PRESS
El edil de Educación, Emilio del Toro, en el pleno del Ayuntamiento de Valencia

Els grups de PSPV, Compromís i Podem traslladaran a Fiscalia l'existència de tres presumptes treballadors 'zombies' més en l'empresa pública Ciegsa, encarregada de la construcció de centres escolars, entre els quals es troba l'exregidor d'Educació en l'Ajuntament de València, Emilio del Toro.

Així ho han anunciat en una roda de premsa conjunta d'Ana Barceló (PSPV), Josep Nadal (Compromís) i Sandra Mínguez (Podem), que traslladaran les sospites a Fiscalia després que la socialista rebera una nota anònima en el seu caseller amb sis noms, tres d'ells corresponents a persones que ja estan sent investigades i altres tres que no ho estan de moment: Emilio del Toro, María José Sánchez i María José Falcó.

Barceló ha explicat que en el cas de Del Toro van constatar que se li hauria fet un contracte d'alta direcció, però segons va aclarir la responsable de Recursos Humans de Ciegsa en la comissió d'investigació en les Corts este dilluns no ho coneixia ni disposava d'ordinador o telèfon. A més, l'Advocacia de la Generalitat va informar al juliol de 2011 sobre este contracte advertint que un contracte d'alta direcció no ho podia fer el president del Consell d'Administració de Ciegsa si no comptava amb la delegació de l'òrgan, amb el que no complia la legalitat. Posteriorment, es va esmenar esta deficiència i va acabar sent contractat.

La socialista ha incidit que tampoc figuren en el registre mercantil delegació de poders o funcions com ocorre en estos contractes i no consta que tinguera ordinador, taula o telèfon.

A la vista d'estes circumstàncies, Barceló ha explicat que tenen "fundades sospites que era un treballador zombie, que no anava a treballar" i facilitaran a Fiscalia la sessió de la comissió d'investigació en la qual el personal de Recursos Humans i també d'Administració afirma no conéixer estos treballadors, perquè s'investigue dins de la peça separada del 'cas Taula'. Per a Barceló, açò demostra "l'opacitat" en Ciegsa, que era "un nou Servef, una oficina de col·locació de militants i càrrecs del PP" i per açò, volen que Fiscalia investigue estos tres nous noms i compte amb el testimoni de les màximes representants de Recursos Humans i Administració.

Preguntada sobre la nota que li va posar sobre alerta d'estos noms, atés que l'entrada en les Corts està limitada, ha indicat que pot ser que la persona no tinguera ni que entrar a l'edifici perquè n'hi ha prou amb donar-li-la a l'uixer i demanar-li que la col·loque en un determinat caseller, una cosa que ocorria la legislatura passada, quan els socialistes rebien informació relacionada amb diferents incidències.

"Cap validesa a l'informe" de Queralt

D'altra banda, els diputats s'han referit també a la compareixença este dilluns de l'exsíndic de Comptes, Rafael Vicente Queralt, qui va afirmar que en els informes de fiscalització que va realitzar a l'empresa pública Ciegsa no va trobar "cap irregularitat greu ni responsabilitat comptable" i que els costos addicionals en les obres de col·legis detectats estan "tots recollits", encara que alguns d'ells "insuficientment justificats".

Barceló ha indicat que va presentar tres folis amb un quadre en el qual hauria resumit les excepcions i incompliments detectats en 15 anys com a "vernís" als informes realitzats en eixe període, document al que el PP "ha donat carta de naturalesa" però que per a ells no té validesa, en primer lloc per ser "extemporani", atés que ja no és síndic de Comptes, i perquè "suposa una falta total de professionalitat".

Ha recordat que els únics documents oficials són els que estan penjats en la pàgina de la Sindicatura, a la qual els van sol·licitar al gener i els va respondre que tots ells estan penjats en el lloc web.

Conclusions personals

Fa l'efecte, ha prosseguit, que va acudir "a envernissar els informes de la Sindicatura de Comptes" i "arriba a unes conclusions que han traspassat certs límits", sense justificar "absolutament res", i que són "a títol personal". La socialista ha admès que pot valorar l'ocorregut, però que també va anar a la comissió "a donar una pàtina".

Sandra Mínguez ha recolzat esta posició recalcat que en un quadre va aportar nombres "sense justificació cap" i, per tant, no pot gaudir d'oficialitat el document, mentre que Nadal ha qüestionat que no detallara baix quins criteris considerava que hi havia incidències sense importància i creu que va acudir "ex profeso per a envernissar l'acció de l'anterior govern".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento