Comunitat Valenciana

Arranca un estiu "molt càlid" a la Comunitat amb temperatures per damunt del normal

  • L'"estiu tèrmic" s'està expandint, comença 15 dies abans i desapareix després, cinc dies més tard al setembre, com a conseqüència del canvi climàtic.
  • Segons l'Agència Estatal de Meteorologia, enguany es registraran temperatures entre 0,5 i 1ºC per damunt del normal.
  • Per a les festes de Sant Joan d'Alacant s'espera que les màximes ronden els 31 i 32 ºC i les mínimes es mantindran entre els 21 i 22ºC, amb "molt poca possibilitat de precipitació".
Sol, ola de calor, verano, cáncer de piel, parasol, playa, turismo, vacaciones
Sol, ola de calor, verano, cáncer de piel, parasol, playa, turismo, vacaciones
EUROPA PRESS
Sol, ola de calor, verano, cáncer de piel, parasol, playa, turismo, vacaciones

L'estiu, que ha començat este dimecres als 6.20 hores, serà "molt càlid" a la Comunitat Valenciana, on es registraran temperatures entre 0,5 i 1ºC per damunt del normal. Així ho ha avançat en roda de premsa el delegat territorial de l'Agència Estatal de Meteorologia a la Comunitat Valenciana, Jorge Tamayo, acompanyat del cap de Climatologia, José Ángel Núñez, i del cap del grup de Predicció i Vigilància, José Manuel López.

Este mes de juny ja ha arrancat amb temperatures "molt per damunt del normal" des dels seus inicis, ha comentat, sent el segon juny més càlid a la Comunitat, després del de 2003, amb temperatures en la superfície del mar entre 3 i 4ºC per damunt del normal. I és que segons ha explicat Tamayo, des dels anys 90 les temperatures estivals, l'anomenat "estiu tèrmic", s'està expandint, comença 15 dies abans, a principis de juny, i desapareix després, cinc dies més tard al setembre, com a conseqüència del canvi climàtic global. És més, en els últims anys, la Comunitat Valenciana ha vist com les temperatures a l'estiu han augmentat 1,1ºC, mentre en el conjunt del planeta l'ascens ha sigut de 9 dècimes, ha agregat José Ángel Núñez.

Temperatures altes per a festes de Sant Joan a Alacant

Per a les festes de Sant Joan d'Alacant que se celebren estos dies, el responsable d'Aemet ha assenyalat que les temperatures seguiran la tònica del conjunt de la Comunitat i seran "altes per damunt del normal". Les màximes rondaran els 31 i 32ºC i les mínimes es mantindran entre els 21 i 22ºC, amb "molt poca possibilitat de precipitació".

Primavera molt càlida amb pluges intenses i concentrades

També la primavera ha sigut "molt càlida" a la Comunitat, amb temperatures altes més d'1ºC per damunt del normal pràcticament durant tota l'estació. En el conjunt d'Espanya han pujat encara més, amb una mitjana de quasi 2ºC per damunt del normal, sent la primavera més càlida des de 1965. En quan a precipitacions, la quantitat de pluges ha sigut "normal", sent uns mesos un poc més humits en el centre de València i mitat nord d'Alacant i un poc més secs en el nord de Castelló, ha precisat. El major acumulat s'ha registrat a Xàbia i els valors mínims a Benicarló i Torrevella.

Això sí, ha destacat, no ha estat plovent tota la primavera sinó que les precipitacions ha sigut "intenses i concentrades", plovent molt a principis de març, durant el temporal del 12 i 13 de març, dates en les quals es van registrar pràcticament les dos terceres parts de les precipitacions de tota la primavera. "Molt significatiu va ser el cas de la ciutat d'Alacant, on pràcticament el 90% de la pluja va caure el 13 de març, la major precipitació registrada en un dia en la capital en este mes", ha destacat.

Un 40% més de precipitacions del normal

Pel que fa a l'any hidrològic, Jorge Tamayo ha apuntat que a la Comunitat Valenciana està sent "molt humit", amb un 40% més de precipitacions del normal, pràcticament en tota la regió, excepte en la mitat nord de Castelló, que un poc per davall de la mitjana. L'any passat, per contra, va ploure bastant poc, i fa tres va ser l'any mínim en qüestió de precipitacions de la sèrie, però enguany s'han recuperat fins a estar "significativament per damunt dels valors normals" quant a l'acumulat.

En este punt, preguntat pel decret de sequera, ha aclarit que cal distingir entre la sequera meteorològica/climatològica, l'agrícola i la hidrològica, i ha assenyalat que encara que haja plogut, es pot decretar segons si les precipitacions s'han produït en les capçaleres dels rius o no.

En este cas, el cap de Climatologia, José Ángel Núñez, ha apuntat que les precipitacions enguany s'han produït principalment en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, mentre que els dos grans embassaments -Contreras i Alarcón- estan en el límit o fora. I dins de la Comunitat els xicotets pantans que abans de la tardor estaven buits ara estan plens o bastant plens.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento