Comunitat Valenciana

El Consell, desfavorable a eliminar aforaments per ser un procediment "dilatat i complex"

  • Consideren que "no és oportú iniciar un procediment de reforma de l'Estatut d'Autonomia específicament per a la modificació puntual que planteja la proposició".
  • "Qualsevol reforma com esta ha de ser producte d'una reflexió sobre els canvis que puguen ser necessaris per a millorar el nostre autogovern", expliquen.
  • Per a Cs, partit que ho ha proposat, és "inexplicable que en el segle XXI els partits que es fan cridar progressistes rebutgen des del poder executiu una mesura que havien lloat".
Mari Carmen Sánchez (Cs) substituirà Marí com a portaveu en les Corts
Mari Carmen Sánchez (Cs) substituirà Marí com a portaveu en les Corts
Europa Press
Mari Carmen Sánchez (Cs) substituirà Marí com a portaveu en les Corts

El Consell ha emés un criteri desfavorable a la presa en consideració de la proposició de llei de modificació de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat valenciana per a eliminar els aforaments, presentada pel grup parlamentari Ciutadà (Cs) en les Corts, en entendre que una reforma d'estes característiques requereix una majoria qualificada "molt àmplia en les Corts i un procediment dilatat i complex que inclou, entre altres tràmits, l'aprovació per les Corts Generals i la ratificació mitjançant referèndum".

Així consta en un escrit del Consell remés al grup de Cs en el qual l'executiu valencià reconeix que la figura de l'aforament dels càrrecs electes és "una de les qüestions que han estat en el debat públic en els últims anys", per la qual cosa creu que "pot resultar interessant que les institucions valencianes aborden este debat".

No obstant açò, el Consell considera que "no és oportú iniciar un procediment de reforma de l'Estatut d'Autonomia específicament per a la modificació puntual que planteja la proposició". "Una reforma d'estes característiques requereix d'una majoria qualificada molt àmplia en les Corts i un procediment dilatat i complex que inclou, entre altres tràmits, l'aprovació per les Corts Generals i la ratificació mitjançant referèndum", assenyala el text.

Per açò, el Consell argumenta que no és "adequat" obrir en estos moments este procediment per una qüestió "específica i puntual com és l'eliminació dels aforaments dels diputats de les Corts". "Qualsevol reforma com esta ha de ser producte d'una reflexió sobre els canvis que puguen ser necessaris per a millorar el nostre autogovern i la seua oportunitat i conveniència", insisteix.

Al seu juí, i segons remarca el document, esta reflexió "ha de tindre un abast més general i integral, amb un debat ampli que contemple tots els aspectes que puguen ser susceptibles de millora de l'Estatut". Així, recorda que amb este objectiu s'ha constituït una comissió especial d'estudi sobre la possibilitat d'una àmplia reforma de l'Estatut i estima que este òrgan és "el marc idoni per a plantejar la conveniència de modificar l'article 23 de l'Estatut d'Autonomia", referent a esta qüestió.

Per açò, ha manifestat el seu criteri desfavorable a la proposta de Cs sobre la modificació de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat valenciana per a eliminar la figura de l'aforament.

"Acabar amb este privilegi polític"

Sobre este tema, la síndica de Ciutadans (Cs) en les Corts, Mari Carmen Sánchez, ha criticat en un comunicat que l'executiu valencià estiga "en contra" de la seua proposta i ha considerat que amb la seua decisió "el Consell ha tornat a demostrar que la seua aposta per la regeneració democràtica és una fal·làcia", ha indicat en un comunicat. En este sentit, ha afirmat que "PSPV i Compromís evidencien que solament estan a favor de suprimir els aforaments només de boca" i ha lamentat que "ara que tenen l'oportunitat de recolzar la retallada de privilegis polítics, prefereixen situar-se en contra de la proposta de Ciutadans".

"Demostren de nou que són el Govern del canvi perquè res canvie", ha insistit la portaveu parlamentària de Ciutadans, al mateix temps que ha considerat "inexplicable que en el segle XXI els partits que es fan cridar progressistes rebutgen des del poder executiu una mesura que havien lloat".

La síndica ha explicat que a l'octubre de 2015 Cs va proposar debatre l'eliminació dels aforaments en Comissió parlamentària, però ha lamentat que "quasi no s'ha avançat des d'aleshores", per la qual cosa ha assegurat que "és el moment de posar-se a la feina i obrir de nou el diàleg parlamentari per a acabar amb este privilegi polític". "És el moment de fer un pas avant en esta mesura i deixar de filosofar sobre si aforaments sí o no. O ens creiem de veres la regeneració democràtica o la seguirem utilitzant com a arma electoralista generant més desafecció ciutadana", ha resolt Sánchez.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento