Comunitat Valenciana

Un total de 32 espectacles centren el Sagunt a Escena amb "més presència valenciana"

  • El certamen, que se celebrarà del 19 de juliol al 8 de setembre en set espais de la localitat de Sagunt, incorpora una estrena absoluta, 'Amazonas', de Andanzas.
  • Tindrà un pressupost de 300.000 euros, prop de 200.000 procedents de l'IVC i la resta per l'Ajuntament de Sagunt, la Diputació de València i patrocinadors.
  • Participaran artistes de reconegut prestigi com Sílvia Pérez Cruz, Israel Galván, Aitana Sánchez Gijón, Carmen Portaceli, Mario Gas, Joan Amèric o Ximo Tébar.
L'espectacle 'De Sukei a Naima'
L'espectacle 'De Sukei a Naima'
GVA INSTITUT VALENCIÀ DE CULTURA FLICKR SAGUNT A E
L'espectacle 'De Sukei a Naima'

Un total de 32 espectacles que es representaran del 19 de juliol al 8 de setembre en un total de set espais de Sagunt (València), integren la programació del festival Sagunt a Escena 2017, que en esta ocasió es presenta com l'edició "amb més presència valenciana" de la seua història i inclou l'estrena mundial d'una òpera contemporània, una cosa "inèdita" en la trajectòria de més de tres dècades del certamen.

Així s'ha destacat en la presentació de la trobada d'arts escèniques, a la qual han acudit el conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà; l'alcalde de Sagunt, Quico Fernández; el director adjunt d'Arts Escèniques de l'Institut Valencià de Cultura (IVC), Roberto Garcia; el director artístic del festival, Juan Vicente Martínez Luciano; el coordinador artístic de Teatres de la Diputació de València, Josep Policarpo; i Gemma Miralles, autora i intèrpret de l'espectacle inaugural, 'De Sukei a Naima'.

Sagunt a Escena, que s'articula entorn del tema 'Herois i antiherois', brindarà als aficionats unes 50 jornades de teatre, dansa, música i circ amb noms com els de Sílvia Pérez Cruz, Israel Galván, Aitana Sánchez Gijón, Carmen Portaceli, Mario Gas, Joan Amèric o Ximo Tébar.

El centre neuràlgic de la programació serà el Teatre Romà i, a més, es doblarà l'Off Romà, la secció del festival que inclou teatre de carrer, teatre gestual, música i circ en diferents punts de Sagunt i que passa de tres a sis seus. D'esta manera, al costat de la pujada al castell, la Glorieta i el Centre Cívic del Port de Sagunt, enguany s'incorporen el Centre Cultural Mario Monreal, la Casa dels Berenguer i l'Antic Casino del Port de Sagunt.

Un dels "puntals" del festival és l'impuls de les produccions de la Comunitat. De fet, Juan Vicente Martínez Luciano ha subratllat que la presència d'espectacles valencians aconsegueix "entre el 30 i el 35% i el nombre d'intèrprets pot ser encara major". "És l'edició amb més participació valenciana en els 34 anys del festival", ha asseverat.

En esta línia, s'ha triat per a obrir el festival la coproducció del Teatre del Poble Valencià amb la companyia La Dependent 'De Sukei a Naima', de la dramaturga alcoiana Gemma Miralles i dirigida per Cristina Lügstenmann. La funció aprofundeix en la pèrdua de la identitat i la cultura dels moriscs i entronca amb l'actualitat amb temes com les migracions, els desplaçats o el xoc de religions, ha explicat Miralles.

Destaca també, no solament la programació valenciana, sinó en valencià amb un espai en concret, el Centre Mario Monreal, que tindrà una programació íntegrament en esta llengua amb propostes com 'Hamlet canalla' o 'El verí del teatre'.

Espectacles internacionals

La programació comptarà també amb dos espectacles internacionals, la dansa xinesa de Tao Danse Theatre i l'estrena de l'òpera 'La Brecha', una aposta per la internacionalització que es pretén consolidar en futures edicions del festival. Pel que fa a l'òpera 'La Brecha', dirigida per Paco Azorín, ha comptat amb patrocinis públics i privats de la rellevància del Parlament Europeu o la Fundació Hulencourt. A més, Sagunt consolida la seua relació amb el festival de Canto de las Minas amb un concert que oferirà el guanyador d'enguany.

L'agenda reserva espai així mateix per a espectacles fronterers entre el teatre, la dansa i altres disciplines. És el cas d''Amazonas', de la companyia Andanzas, que es presenta amb caràcter d'estrena absoluta, el 26 de juliol, dirigida per Juana Casado; o 'Dead Hamlet', de Sennsa Teatro Laboratorio, que es veurà el 12 d'agost una versió lliure del Hamlet de Shakespeare dirigida per M. Mudarra.

Pel que fa a la dansa, es presentarà 'Man Ray', una coproducció de Taiat Dansa amb l'Institut Valencià de Cultura i el Festival Grec; l'últim espectacle d'Israel Galván, 'La Fiesta', i el flamenc de la companyia Marea Danza amb l'espectacle 'Relieves del mito a la danza'.

La dotació pressupostària amb la qual compta esta oferta arriba als 300.000 euros, prop de 200.000 procedents de l'IVC i la resta per l'Ajuntament de Sagunt, la Diputació de València i patrocinadors privats. Estos últims han pujat la seua aportació entorn d'un 20%, segons Martínez Luciano, que ha postil·lat que a través del consistori de Sagunt s'ha demanat una ajuda al Ministeri de Cultura però que encara no s'ha resolt l'orde d'ajudes.

"Discriminació" per part del Ministeri

En este punt, i preguntat pel paper de l'Estat a Sagunt a Escena, el conseller Marzà ha lamentat que el Ministeri de Cultura no recolze econòmicament ni reserve cap partida en els Pressupostos Generals (PGE) per a "un festival d'esta envergadura" i ho ha qualificat com una nova mostra de la "discriminació que pateixen els valencians".

El titular de Cultura ha afirmat que continuaran reclamant ajuda econòmica al Govern central i, interrogat per la xifra amb la qual el festival valencià "s'apanyaria", ha contestat: "Ens apanyem amb que posen diners. Ja ens agradaria estar discutint de quantitats". A Marzà també se li ha preguntat sobre el paper de la direcció artística de Sagunt a Escena i ha manifestat la satisfacció pel treball de Martínez Luciano. Ha usat un símil futbolístic per a dir que "un fa canvis en un partit quan el jugador no juga però de moment ho està fent molt bé".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento