Comunitat Valenciana

Les atencions per drogues augmenten un 25% a València, segons Proyecto Hombre

  • Proyecto Hombre va rebre peticions d'ajuda de 1.549 persones en la província en 2016.
  • La cocaïna segueix sent la més consumida (45%), per davant d'alcohol (23%) i cànnabis (12%).
  • L'addicte tipus ja no és una persona marginal, sinó integrada en la societat, adverteixen.
Terapia de grupo proyecto hombre
Terapia de grupo proyecto hombre
PROYECTO HOMBRE
Terapia de grupo proyecto hombre

Les atencions a persones que demanen ajuda per a eixir de les addiccions van a més a València. Proyecto Hombre va incrementar un 25% les primeres atencions i demandes de tractaments per drogues en 2016 i va arribar a 1.549 persones en la província, segons la memòria d'activitat que va presentar aquest dimecres aquesta fundació. A més, segons el document, la demanda d'assessorament de famílies, sobretot de joves i adolescents, s'ha incrementat un 51%.

Les xifres també confirmen la tendència d'exercicis anteriors respecte a les substàncies de major consum, que segueixen sent la cocaïna 45%, l'alcohol, 23% i el cànnabis 12%. Els perfils majoritaris de les persones ateses es mantenen. Quant als adults, es tracta d'un home espanyol, amb una edat mitjana de 39 anys, consumidor de cocaïna, solter i en atur; quant als joves, predomina el d'un home espanyol, amb una mitjana d'edat de 20 anys, solter, i estudiant.

El director de Proyecto Hombre, Vicent Andrés, va afirmar que l'entitat continua afermant el Programa de Prevenció Selectiva, que ofereix alternatives d'assistència dirigides exclusivament a joves i adolescents. Aquest pla va acollir en primeres atencions a 370 usuaris i les seues famílies. Les dades aporten un increment del 93% de les atencions respecte a l'exercici de l'any anterior. “Cal esmentar que la percepció de risc de consum de cànnabis és molt baixa, referint-se en moltes ocasions com un consum no problemàtic”, expliquen.

D'altra banda, també han detectat en aquesta franja d'edat un augment “considerable i preocupant” en el nombre de persones assistides a causa d'addiccions comportamentals, centrades principalment en les noves tecnologies: mòbil, internet, xarxes socials, jocs en línia, videojocs…

Dins del treball d'inserció social amb presos, Proyecto Hombre va registrar 67 usuaris que, per trobar-se en tractament, es van beneficiar de mesures penals o penitenciàries. A 37 d'ells, se'ls va facilitar, una vegada classificats en tercer grau, el compliment de la resta de la condemna en un centre extra penitenciari de tractament de deshabituació. D'altra banda, altres 30 usuaris es van beneficiar de mesures alternatives penals i/o administratives, tals com a suspensió de condemna, mesures de seguretat o sancions administratives, entre unes altres.

El president de la Fundació Arquebisbe Miguel Roca-Proyecto Hombre, Ignacio Grande, va destacar les tres principals preocupacions de l'entitat. En primer lloc, va citar “l'absència generalitzada en la nostra societat de percepció de risc respecte de l'impacte de l'abús de determinades substàncies i, sobretot, respecte a algunes tan prevalents com l'alcohol i el cànnabis”.

A més, va subratllar “la tendència, també cada vegada més generalitzada, a entendre la problemàtica de la persona addicta exclusivament des de la dimensió biològic-sanitària, oblidant que en aquest problema es veuen afectades totes les altres”. En aquest sentit, va dir que el perfil majoritari de l'addicte “ja no és una persona marginal, sinó integrada en la societat”, per la qual cosa ha d'abordar-se des de la perspectiva laboral, familiar o social. Finalment, va recordar els “estralls” que les drogues causen en matèria de salut mental.

Escassa visibilitat de les dones

Les dones només representen el 15% de les persones ateses per problemes de drogues. Per aquest motiu, els responsables de Proyecto Hombre València consideren “necessari continuar aprofundint en la recerca de les causes que dificulten l'ingrés” de les dones.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento