Comunitat Valenciana

València reorganitza la Policia Local per a traure 109 agents més al carrer: 89 de dia i 20 de nit

Así quedarán distribuidas las ocho unidades de distrito de la Policía Local de València.
Así quedarán distribuidas las ocho unidades de distrito de la Policía Local de València.
20MINUTOS.ES
Así quedarán distribuidas las ocho unidades de distrito de la Policía Local de València.

La reorganització de la Policia Local que va anunciar la setmana passada la regidora de Protecció Ciutadana de l'Ajuntament de València, Anaïs Menguzzato, suposarà un increment de les patrulles diàries i nocturnes en la ciutat. Segons ha detallat aquest dijous en un desdejuni informatiu, quan el procés estiga implementat el pròxim mes de setembre, eixiran al carrer 366 agents durant el dia i 98 de nit, enfront dels 277 diürns que hi ha en l'actualitat i els 78 nocturns.

És a dir, en els carrers de València hi haurà 109 agents més: 89 de dia i 20 a les nits. No obstant açò, la redistribució d'efectius, que es fa amb quasi els mateixos agents (el cos està format per 1.600 efectius i enguany només entraran 33 després d'11 anys amb la plantilla congelada), va a canviar la forma d'organitzar la Policia Local i la seua relació amb els barris. Passarà de set a vuit unitats de districte, amb la creació de la 8a, que abastarà les zones de Campanar, Benimàmet i el Jardí del Turia.

Menguzzato ha explicat que, després de dues dècades amb el mateix esquema de funcionament, la Policia Local vol "posar el focus en les necessitats dels ciutadans i posar la càrrega on creiem que podem fer-ho millor". En aquest sentit, ha citat els problemes de convivència, que "no són solament un problema policial" i que espera que milloren amb l'Ordenança de Convivència que començarà a funcionar a la fi d'any, i el botellot.

Respecte a aquest últim fenomen, Menguzzato ha afirmat que no és "efectiu" fixar durant hores a una patrulla en una plaça, com la de Benimaclet, i ha explicat que el reforç de les unitats de districte permetrà actuar a les vesprades per a saber "on estan comprant alcohol els menors" i, si escau, actuar per a dissuadir. La futura ordenança arreplegarà, a més, "mesures alternatives de treballs en benefici de la comunitat" per als joves que siguen advertits per practicar el botellot en els carrers. Menguzzato va convidar, a més, a la Policia Nacional a "col·laborar en pro de la convivència" en la ciutat amb controls conjunts del botellot.

L'objectiu de la màxima responsable de Protecció Ciutadana és "traure més agents al carrer", sobretot menors de 55 anys que actualment es troben realitzant tasques administratives, segons ha revelat Menguzzato. "La gent jove ha de patrullar i estar en el carrer, no realitzant labors administratives", ha afirmat. De fet, el seu departament ha iniciat la negociació perquè l'Ajuntament dote amb dos administratius funcionaris per els matins a cada unitat de districte, de manera que els agents queden alliberats per a altres comeses.

Aquesta reorganització no solament canvia el mapa de les unitats de districte. També suposa l'extinció dels grups GOES i la unitat de Tràfic, a més de la creació de la Unitat de Convivència i Seguretat (UCOS), que treballarà a les nits amb 110 agents i reforçarà a les unitats de districte contra el soroll i el botellot. Les tres unitats específiques que tindrà la Policia Local seran la Unitat de Protecció Mediambiental (passa de 18 a 24 agents, estarà adscrita a la 8ª unitat i s'encarregarà de vigilar l'antic llit del Turia amb bicicleta), el grup GAMMA contra la violència masclista i el grup X4 d'atenció social. D'altra banda, la nova Divisió de Seguretat Vial tindrà 67 motoristes, 87 agents d'atestats i 16 agents dedicats a gestionar els radars de velocitat.

Així queden les unitats de districte de la Policia Local 

Unitat de districte 1. Ciutat Vella. Passa a incloure el barri del Pla del Remei. Anteriorment comptava amb 167 agents i 51 patrulles (cada patrulla està formada per dos agents), i amb el canvi tindrà 176 agents i 60 patrulles.

Unitat de districte 2. Russafa. És la zona que més àrees cobreix, des de la Gran Via Marquès del Túria fins al Perellonet. Segons Menguzzato, el treball en Poblats del Sud no era "efectiu" per l'augment de residents en els apartaments, per la qual cosa han decidit transformar l'Alcaldia del Perellonet en una reguarda de la Policia Local de juliol a setembre. La unitat de districte passarà de comptar amb 116 agents i 49 patrulles a tenir 118 agents i 60 patrulles.

Unitat de districte 3. Patraix. Abans tenia 105 agents i 53 patrulles i passa a tenir 104 policies i 54 patrulles. És una de les zones menys conflictives de la ciutat, segons Protecció Ciutadana.

Unitat de districte 4. Abastos. Era la unitat "més infradotada" de la ciutat. Començava a generar "alguns problemes" en Nou Moles. Dels 105 agents i 48 patrulles actuals passarà a 118 agents i 54 patrulles.

Unitat de districte 5. Trànsits. Passa a incloure la zona de Orriols, que ix de la 6a unitat de districte. Abans tenia 118 agents i 51 patrulles i ara tindrà 119 policies i 59 patrulles. "Tindrà quasi els mateixos agents, però la meitat de territori i mereix especial atenció per Orriols", destaca la regidora Anaïs Menguzzato.

Unitat de districte 6. Exposició. Aquesta zona queda més centrada en les universitats, Poblats del Nord i Benimaclet. Passa de 160 a 165 agents i les patrulles augmenten des de 48 fins a 60.

Unitat de districte 7. Marítim. Perd la zona de les universitats per a centrar-se més en el Cabanyal i les seues problemàtiques. De 125 agents puja a 127 i de 55 patrulles a 60, també amb menys territori assignat.

Unitat de districte 8. Campanar. És la de nova creació. A Campanar summa Benimàmet i tot l'antic llit del Túria. Tindrà 128 agents i 54 patrulles.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento