Comunitat Valenciana

Igualtat evitarà el frau de les targetes d'aparcament per a persones amb mobilitat reduïda

  • A partir d'ara, "tota la informació s'unifica en una sola aplicació i cada ajuntament podrà fer les consultes a través d'un tràmit telemàtic".
  • L'objectiu és "augmentar més la seguretat i garantir les condicions d'utilització de les targetes, de manera que s'eviten duplicitats".
  • Els ajuntaments han de disposar d'un mínim d'una plaça d'aparcament per a titulars de la targeta d'estacionament per cada 40 places o fracció de places.
Imagen de archivo de un aparcamiento para personas de movilidad reducida.
Imagen de archivo de un aparcamiento para personas de movilidad reducida.
EUROPA PRESS
Imagen de archivo de un aparcamiento para personas de movilidad reducida.

La Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha creat per primera vegada un Registre Autonòmic de Targetes d'Estacionament per a vehicles que transporten persones amb diversitat funcional amb mobilitat reduïda expedides pels ajuntaments de la Comunitat Valenciana, amb l'objectiu "d'augmentar més la seguretat i garantir les condicions d'utilització de les targetes, de manera que s'eviten duplicitats, fraus o la utilització indeguda de les mateixes". Així ho ha indicat en un comunicat la secretària autonòmica de Servicis Socials i Autonomia Personal, Helena Ferrando, qui s'ha referit a esta iniciativa que arreplega l'ordre publicada este dijous en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV).

Ferrando ha assenyalat que el registre autonòmic "proporciona als ajuntaments una ferramenta per a poder expedir i concedir targetes, així com constatar i comprovar dades", de manera que s'unifica tot en una sola base de dades. Fins ara, ha explicat la secretària autonòmica, "cada ajuntament portava una comptabilitat individual, la qual cosa provocava la duplicitat de moltes targetes". No obstant açò, amb el nou registre "tota la informació s'unifica en una sola aplicació i cada ajuntament podrà fer les consultes a través d'un tràmit telemàtic".

L'ordre estableix que en el registre, que té caràcter supramunicipal, hauran d'inscriure's obligatòriament totes les targetes concedides, renovades, així com suspeses, caducades i retirades pels ajuntaments. Així mateix, els consistoris no podran concedir i expedir una targeta sense consultar prèviament amb el registre autonòmic, que serà l'òrgan encarregat de facilitar el nombre de la targeta d'estacionament conforme a la tipologia que corresponga. La inscripció en el registre contindrà les dades del titular, i també el nombre de la targeta, data de concessió i validesa de la mateixa i data d'inscripció en el registre.

Ferrando ha assenyalat que d'esta manera, "el procediment serà més segur i evitarà la duplicitat", ja que qualsevol alta, baixa o canvi de titularitat haurà de ser notificada, la qual cosa permetrà portar una comptabilitat dels títols existents que, fins hui, no existia.

Concessió i emissió de les targetes

Ha recordat que l'entrada en vigor fa un any del decret per a regular la targeta d'estacionament per a vehicles que transporten persones amb mobilitat reduïda "va suposar importants millores respecte a l'anterior normativa, tant en la concessió a més beneficiaris com en la seguretat i garantia del seu bon ús", com és la incorporació d'un holograma en la targeta i la creació del registre autonòmic que publica el DOGV i que garanteix les condicions de la seua utilització.

El decret ha permés ampliar els possibles beneficiaris de la targeta d'estacionament a persones amb ceguera, discapacitat visual greu o sordoceguera, i a persones físiques o jurídiques titulars de vehicles destinats al transport col·lectiu de persones amb diversitat funcional que presten servicis socials de promoció de l'autonomia personal i d'atenció a la dependència, han assenyalat des de la Generalitat.

Places reservades

Respecte a les places, tots els municipis de la Comunitat han de disposar d'un mínim d'una plaça d'aparcament reservada i dissenyada per al seu ús per persones titulars de la targeta d'estacionament per cada quaranta places o fracció de places d'aparcament en el seu nucli urbà, i, a més, garantir la mateixa proporció en els principals centres d'activitat.

Els municipis han d'habilitar els estacionaments i espais exclusius per a vehicles que transporten a persones amb diversitat funcional amb mobilitat reduïda, de manera que estiguen situats en nombre i condicions adequades en tot el casc urbà i, especialment, en àrees educatives, esportives, culturals, d'oci, d'atenció a la salut, centres oficials, centres comercials.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento