Comunitat Valenciana

Casa Caridad duplica en un any l'atenció a majors en albergs i adverteix de "l'exclusió heretada"

  • Va repartir 340.033 racions d'aliment, va registrar 33.394 pernoctacions de persones sense llar i va realitzar 56.219 actuacions des de les escoles infantils.
  • El president de Casa Caridad ha lamentat la "baixada del 50%" en els fons que rep de la Conselleria d'Igualtat, que passen dels 480.000€ en 2015 als 222.000€ en 2016.
  • L'any passat l'entitat va incrementar un 15% la seua base de voluntaris, que ara arriba fins a quasi 300 entre cuidadors socials i altres treballadors.
Un ancià en un centre de dia de l'ONG
Un ancià en un centre de dia de l'ONG
CASA CARIDAD
Un ancià en un centre de dia de l'ONG

L'atenció de Casa Caridad València a persones majors sense recursos en albergs es va multiplicar per dos durant l'any passat i va aconseguir el 12% del total d'actuacions. Els xiquets i adolescents representen el 20% dels atesos en menjadors socials, per la qual cosa l'entitat ha advertit del "profund problema d'exclusió social heretada" una vegada "superada" la crisi econòmica a Espanya.

La Memòria Anual de 2016, presentada este dijous, arreplega un augment global de l'11,5% en les atencions a persones necessitades fins a un total de 429.646, sobretot per la nova obertura a València del Multicentre Social de Benicalap al març de l'any passat.

En concret, l'ONG va repartir 340.033 racions d'aliment, va registrar 33.394 pernoctacions de persones sense llar i va realitzar 56.219 actuacions personalitzades des de les escoles infantils, els programes d'higiene, els tallers de cerca d'ocupació o habitatge i les activitats del centre de dia.

D'este balanç, el president de l'organització, Luis Miralles, ha expressat la seua preocupació per la cronificació de la necessitat en menors d'edat -després de rebre un 15% més de sol·licituds- i joves en atur, davant la possibilitat que es convertisquen en "els nous sense sostre de València". Miralles ha demanat frenar esta tendència d'"adolescents que aconsegueixen la majoria d'edat sense recursos de cap tipus".

Així mateix, ha lamentat l'augment de majors sense recursos que viuen sols o manquen de llaços familiars, que són ateses per l'entitat fins que aconsegueixen plaça en residències, i la falta de prestacions per a les persones de més de 55 anys. "Existeix necessitat social diàriament, fins i tot en àmbits on no se sol parar esment com la recuperació física de persones en exclusió", ha recalcat.

Baixa l'assistència a immigrants

Casa Caridad també ha constatat durant els últims anys un augment significatiu de l'atenció a dones i una baixada de l'assistència a immigrants pel descens demogràfic a València i l'alta tornada durant els anys de crisi. Actualment, representen un 44% i la majoria procedeixen de Romania, Bulgària i el Marroc.

Per sexes, el 66% dels atesos en menjadors socials són homes i el 34% dones, la majoria entre 31 i 60 anys i el 65% durant més d'un any, amb un temps d'estada mitjana d'entre tres i sis mesos. En albergs, el perfil del 'sensellar' és el d'un home espanyol i les dones representen un 32%, fins els 11 punts percentuals menys que fa dos anys.

En matèria d'ocupació, els programes de l'ONG han tancat un total de 31 contractes des de març de 2016 després de facilitar 315 entrevistes de treball entre els seus atesos. Malgrat açò, el president ha subratllat l'existència de "majors dificultats" per a les persones vulnerables en l'accés al mercat laboral, així com "més rebuig social".

Demanen el doble de places infantils de les disponibles

I en el nou Multicentre Social de Benicalap -que rep casos derivats de set hospitals valencians-, Casa Caridad ha aconseguit millorar la situació del 67% de les persones ateses, "evitant que tornen a viure en el carrer". La nova escola infantil Obra Social La Caixa d'un a tres anys, en estes instal·lacions de València, atén actualment a 60 xiquets. Com a exemple de l'elevada demanda de les famílies, Luis Miralles ha indicat que l'any passat l'entitat va rebre 224 sol·licituds de plaça per a cobrir 107 lliures, el doble de les disponibles. "Totes estes xifres no són nombres, són el reflex de les persones necessitades que cada dia traspassen les nostres portes en busca de ajuda", ha manifestat el president.

250.000€ menys en ajudes autonòmiques

Davant esta situació, l'Executiva de l'entitat ha realitzat una crida a la col·laboració ciutadana i empresarial, esta última mitjançant la campanya 'Empreses amb valor', a la qual s'han sumat 131 organitzacions. I a nivell institucional, el president de Casa Caridad ha lamentat la "baixada del 50%" en els fons que rep de la Conselleria d'Igualtat: "480.000 euros en 2015 i 222.000 en 2016", mentre "s'han mantingut" els que aporta anualment l'Ajuntament de València.

Casos més cronificats que fa deu anys

Els responsables de l'ONG consideren que 2016 suposa "la fi d'un cicle" de deu anys i espera obrir un de nou a partir d'este exercici amb "nous projectes en pensament" i "en la línia" d'incrementar les places. En este temps, i una vegada "finalitzada la crisi heretada des de 2008", Luis Miralles ha lamentat que els atesos que segueixen "cada vegada estan més cronificats" i "requereixen més atenció". "Arriben en condicions lamentables", ha asseverat.

Com a balanç de la dècada, el president de Casa Caridad ha comparat l'augment d'atenció a espanyols, del 30% en 2006 a 50% l'any passat; a dones de 15% al 36%, i a menors, d'un 2%  a un 20%.

Finalment, ha llançat una crida a destinar ajudes a l'atur juvenil: "Vivim en una societat del benestar 'estressada' que ocasiona variacions en les condicions dels joves. Es veu en programes de televisió com 'Hermano mayor'".

Creix el voluntariat un 15,3%

Per la seua banda, el tresorer, Javier Carpi, ha destacat l'increment del 24% respecte a 2015 en la despesa de l'entitat -"el major salt de la seua història"-, el pressupost de la qual depèn en un 70% de fonts privades, amb un total de 3.522 donacions, i el 30% d'ajudes públiques. L'ONG ha augmentat la seua base de socis fins el 3.849 i compta amb la col·laboració de 23 empreses 'or' que aporten més de 3.000 euros.

Casa Caridad també ha incrementat la seua base de voluntaris, un 15% durant 2016, fins a quasi 300 entre cuidadors socials i altres treballadors com podòlegs o assessors jurídics que dediquen part del seu temps.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento