Comunitat Valenciana

Oltra veu "artificial" la polèmica de Ribó i les Falles i diu que l'AVL definix 'ninot' com una figura d'aspecte grotesc

  • La vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, ha qualificat d'"artificial" la "polèmica" generada entorn de l'alcalde de València, Joan Ribó, quan es va referir a l'estil "grotesc" de les Falles mentre que, tal com va aclarir posteriorment, es referia a una cosa "satírica". No obstant açò, per a "distensionar" este debat, ha recorregut a l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) que definix al 'ninot' com a figura humana d'aspecte grotesc.
Mónica Oltra
Mónica Oltra
GVA
Mónica Oltra

A Oltra se li ha preguntat en la roda de premsa posterior al ple del Consell per la seua opinió com a portaveu del Govern valencià i com a Fallera Major de la seua falla de les paraules que va pronunciar este dijous Ribó en una entrevista en la qual es va referir a l'estil "grotesc" de les Falles.

"Estic ací com a portaveu del Consell, no com a fallera, i menys com a Fallera Major", ha dit, per a agregar que este "el que han de fer és opinar poc. La comissió s'encarrega de tot i la Fallera Major opina poc", ha postil·lat.

En relació amb la "polèmica", ha volgut "posar en valor" el fet que Ribó "ha estat per segon any consecutiu en les Fogueres i això no havia passat mai", ha puntualitzat.

"La ciutat de València vivia d'esquena a la d'Alacant. I les Fogueres i Falles són festes germanes, tenen un relat comú inqüestionable com és la pirotècnia, el foc, la indumentària o la manera de viure la festa. Tenim un relat comú que ens agermana", ha subratllat.

Per açò, ha defès que "voler un enfrontament artificial entre les Fogueres i les Falles, com si s'haguera de triar una o una altra podent tindre les dos, em pareix una cosa, a part d'artificial, bastant mesquina", opina.

"Intentar buscar un enfrontament on no ho hi ha, al contrari. La visita de Ribó significa estima cap a les Fogueres, a la ciutat d'Alacant i agermanament de la ciutat de València amb la d'Alacant", ha insistit.

A partir d'ací, ha recordat que Ribó ja ha donat explicacions sobre el que volia dir. "Volia plantejar una qüestió de diferents matisos entre l'estètica de les Falles respecte de la de les Fogueres, que té diferències sensibles, encara que també és cert que cada vegada es barregen més", ha agregat.

No obstant açò, per a "distensionar", ha recorregut a l'AVL per a definir la figura del 'ninot': "Ho definix com una figura humana feta de draps, pasta, fusta o altres materials amb un aspecte grotesc. També com una escultura o dibuix grotesc o caricaturesco d'una persona o un animal". "Si voleu seguim amb la polèmica, però ací està el diccionari", ha postil·lat.

Al seu juí, és "estrafolari" demanar la dimissió de l'alcalde per "agermanar" València i Alacant. "Espere que això tinga un 'ninot' en les pròximes Fogueres o Falles. Açò és poc de cultura democràtica", ha lamentat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento