Comunitat Valenciana

L'exposició prolongada al sol pot causar lesions oculars irreversibles

  • No totes les lents de contacte incorporen un filtre ultraviolat i, per tant, no garanteixen la fotoprotecció, alerten els experts.
  • És aconsellable consultar amb el professional optometrista sobre la categoria del filtre solar que incorpora la ullera.
  • Especialistes de Fisabio-Oftalmologia Mèdica, organisme dependent de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, aporten consells útils.
Gafas de sol
Gafas de sol
UA
Gafas de sol

L'exposició perllongada a la llum solar pot provocar lesions oculars irreversibles, principalment en la còrnia, el cristal·lí i la retina. A més, l'acumulació dels rajos ultraviolat al llarg dels anys és un dels principals factors que influeix en la formació de cataractes i degeneració macular associada a l'edat.

Així es desprèn dels estudis realitzats per especialistes de Fisabio-Oftalmologia Mèdica, dependent de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, segons ha informat aquest dimarts la Generalitat en un comunicat.

Així mateix, la radiació ultraviolada (UV) també pot causar lesions en la pell de les parpelles i en l'estructura anterior de l'ull, generant l'aparició de xicotetes ulceracions en la còrnia (fotoqueratitis), així com un creixement anormal de la conjuntiva sobre la còrnia (pterigion). De la mateixa manera, el sol accelera l'envelliment dels ulls.

No obstant açò, aquests estudis han demostrat que les lents de contacte que incorporen filtres ultraviolat no solament redueixen significativament la quantitat de radiació que arriba a la superfície de l'ull, sinó que a més protegeixen de la radiació que puga filtrar-se per aquelles zones que no cobreix la ullera de sol. No obstant açò desaconsellen portar lents de contacte en les piscines.

Sobre aquest tema, la directora mèdica de Fisabio-Oftalmologia Mèdica, Cristina Peris, ha advertit que atès que el 80% de la informació que rebem és visual, i que el concepte visió va lligat a la qualitat de vida, i cada vegada envellim més i millor, amb una vida social molt activa és molt important cuidar la nostra salut ocular.

Mesures preventives

Per això, com a mesura preventiva per a combatre el desenvolupament de malalties oculars, la doctora Peris aconsella que tant les ulleres de sol com les lents de contacte incorporen filtres de rajos ultraviolat que poden ajudar a prevenir o ralentir l'aparició de cataractes i altres patologies.

No obstant açò, ha alertat que en l'actualitat "no totes les lents de contacte" incorporen un filtre ultraviolat i, per tant, no garanteixen la fotoprotecció.

Els especialistes en visió recomanen limitar l'exposició durant les hores de major radiació, especialment en els xiquets, així com evitar l'ús de lents de contacte en les piscines i utilitzar sempre fotoprotectores solars i ulleres de sol homologades.

A l'hora de triar una ullera de sol, és aconsellable consultar amb el professional optometrista sobre la categoria del filtre solar que incorpora, ja que aquests es poden classificar de 0 a 4, segons la intensitat i les condicions de llum. Independentment de la categoria, totes les ulleres de sol homologades han de filtrar un mínim del 99% dels rajos UV.

L'ús de lents de contacte per a banyar-se en piscines i platges està també desaconsellat, ja que pot provocar conjuntivitis i fins i tot úlceres corneals, "a voltes amb gran compromís visual i que en ocasions precisen un trasplantament de còrnia per al seu tractament definitiu", afig l'especialista en malalties de la còrnia i del segment anterior de l'ull.

Açò és a causa que els microorganismes que les produeixen es troben en l'aigua i poden deixar una cicatriu residual important en la còrnia en aquells pacients que es banyen amb les lents de contacte.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento