Comunitat Valenciana

Puig assegura que la Comunitat Valenciana és una "nacionalitat històrica" i que l'estatut ho marca

  • Segons el president, “el que ha fet el Govern central en els últims anys ha sigut erosionar l'estat del benestar a través d'erosionar les finances autonòmiques".
  • "El problema fonamental és que ha d'haver-hi singularitat entre territoris i igualtat entre ciutadans", assenyala.
  • Respecte al finançament, recorda que el Comité d'experts “parla d'una insuficiència global del sistema autonòmic de 16.000 milions d'euros anuals”.
Ximo Puig haciendo declaraciones
Ximo Puig haciendo declaraciones
EUROPA PRESS
Ximo Puig haciendo declaraciones

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat que la Comunitat Valenciana és una "nacionalitat històrica" i que els estatuts de les autonomies reflecteixen quins d'elles ho són, al mateix temps que ha advocat per "entendre la diversitat d'Espanya" i abordar una reforma territorial amb la qual avançar cap a un estat federal que garantisca "singularitat entre territoris i igualtat entre ciutadans".

Així ho ha manifestat el president valencià aquest dimecres en declaracions als mitjans en la seua visita a la Fira de Xàtiva (València) en ser qüestionat per quines comunitats haurien de tenir reconeixement com a nació en un possible estat plurinacional.

Puig ha argumentat que Espanya "ha de caminar cap a una reforma constitucional" perquè "han passat 40 anys d'èxit i aqueixos 40 anys ara s'han de renovar per altres 40 si és possible".

"És evident que hi ha moltes coses que ja no conciten la mateixa unanimitat que en un altre temps i hi ha moltes coses que han millorat, la pròpia integració a Europa o la realitat ja autonòmica, que ha sigut ja contrastada", ha explicat.

D'aquesta manera, ha afirmat que en l'àmbit de la reforma constitucional s'ha d'abordar una reforma territorial "amb la qual anem cap a un estat federal, que és més raonable en relació amb el que ha sigut el desenvolupament de l'estat autonòmic". "El problema fonamental és que ha d'haver-hi singularitat entre territoris i igualtat entre ciutadans", ha assenyalat en aquest sentit.

Referent a açò, ha lamentat que "en aquests moments, desgraciadament, el propi sistema de finançament és un element clau, estem en un moment en el qual no hi ha equitat entre els ciutadans".

"Entendre la diversitat d'Espanya” 

Preguntat per a quines comunitats se'ls hauria de reconèixer una identitat particular, ha apuntat que "els propis estatuts d'autonomia ho reflecteixen" però, ha continuat, "més enllà del nominalisme, és evident que cal entendre la diversitat d'Espanya".

"No es pot continuar ancorat en el centralisme, com tampoc per a nosaltres la resposta al centralisme és l'independentisme. La resposta ha de ser federal, harmònica i amb la qual puguem viure junts amb qualitat democràtica i de decisió en els serveis públics", ha argumentat en aquesta línia.

Per a Puig, el problema actual és que "en les comunitats autònomes està residenciat gran part de l'estat del benestar i el que ha fet el Govern central en els últims anys ha sigut erosionar l'estat del benestar a través d'erosionar les finances autonòmiques".

"Hi ha un dèficit que està plantejat clarament pel Comité d'experts que parla d'una insuficiència global del sistema autonòmic de 16.000 milions d'euros anuals. Açò és el que cal resoldre", ha conclòs.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento