Comunitat Valenciana

Ribó obri la porta a una taxa turística a València però diferent per a hotels i apartaments

  • Ha realitzat una crida al Govern perquè legisle “de forma adequada” i les mesures les puguen implantar els ajuntaments i comunitats autònomes.
  • "No té sentit rebutjar el turisme: és la primera font d'ocupació i PIB, però sí que hem de regular-lo”, assegura.
  • Considera que "caldrà arribar a un equilibri, però amb una millora de qualitat, consum i euros per càpita".
Turistas en València
Turistas en València
ARCHIVO
Turistas en València

L'alcalde de València, Joan Ribó, s'ha mostrat obert a la possibilitat d'implantar en la ciutat una taxa per pernoctacions o turística, encara que considera prioritària l'aplicació d'una legislació estatal per a "tractar el tema seriosament". En qualsevol cas, creu que no es deu aplicar a nivell autonòmic perquè "cada municipi és un món" i que hauria de ser "diferent" entre hotels i apartaments.

En declaracions als mitjans aquest dijous, Ribó ha realitzat així una "crida al Govern" perquè l'ordenació dels apartaments turístics es legisle "de forma adequada" i ho puguen implantar els ajuntaments i comunitats autònomes.

En el cas de València, encara que ha negat l'existència de "una situació d'alarma com a Barcelona o Mallorca", ha assenyalat que els apartaments i el turisme que generen "ocasionen a l'Ajuntament un augment de serveis" que, en la seua opinió, "s'haurien de pagar mitjançant una taxa com fan els ciutadans normals".

El primer edil ha explicat que ha traslladat aquesta qüestió als responsables de Turisme de la Generalitat Valenciana i que comparteix amb ells que la taxa "no s'ha d'aplicar a nivell autonòmic" perquè "cada municipi és un món". Sí ha advocat "plantejar si és per a tots (els establiments) o específica".

En aquest sentit, ha insistit en la importància de repartir els beneficis que genera el sector. "Els apartaments turístics no generen molta ocupació, un hotel sí", ha il·lustrat, per a mostrar-se partidari a "diversificar-ho" i afegir que "no vol dir que no es fixe una taxa per a hotels, però sí que siguen diferents".

Respecte a una possible data en la qual podria entrar en vigor la hipotètica taxa, Ribó ha aprofundit en la necessitat de "estudiar-ho amb calma" i al costat de l'administració autonòmica. "És una cosa que volen posar ja a Eivissa o Mallorca perquè no tenen pisos per a metges o professors", ha apuntat, per a reiterar que "València no està en una situació d'alarma" i que l'Ajuntament tracta de "programar (mesures) per a no arribar a ella".

Encara que considera que la ciutat està "molt lluny" de la situació en la qual es troba Mallorca, ha demanat que "no per açò hem de despreocupar-nos d'aqueix problema". De fet, a la seua manera de veure, "posar una taxa és posar fre d'alguna forma". Això sí, ha puntualitzat que "moltes vegades no és qüestió de voluntat, és qüestió d'impossibilitat", ja que ha posat com a exemple que "ajuntaments com el de Barcelona intenten regular-ho i després els tribunals ho tiren arrere".

Revisarà les normes per a pisos turístics 

Preguntat per la possibilitat d'establir edificis a València que solament s'utilitzen com a apartaments turístics, Joan Ribó ha assenyalat que és una cosa que "estudien" conjuntament les Regidories d'Urbanisme i Turisme, amb la intenció de "reforçar" la normativa actual. "No flexibilitzarem molt, però algunes condicions sí", ha avançat.

En qualsevol cas, ha remarcat la importància que el turisme "respecte les formes de viure, ser i comportar-se dels valencians" i ha al·ludit a "formes de turisme que, per sort, no han aparegut a València" -en referència als actes vandàlics que s'han produït contra el sector a Barcelona o Eivissa-, que aposta per "controlar".

Ribó s'ha mostrat així en contra de l’anomenada 'turismefòbia': "No té sentit rebutjar el turisme: és la primera font d'ocupació i PIB, però sí hem de regular-ho, adequar-ho i diversificar-ho perquè beneficie a tota la població, no a determinats sectors".

El turisme “no pot créixer indefinidament” 

Sota aquest prisma, ha advertit que el creixement sostenible del turisme al llarg del temps "és un oxímoron, no pot créixer indefinidament". Al seu judici, "caldrà arribar a un equilibri, però amb una millora de qualitat, consum i euros per càpita". En cas contrari, creu que "ens passarà com a Venècia: que ja no queda gent i és un parc turístic". "Açò els valencians no ho volem", ha rebel·lat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento