Comunitat Valenciana

Patenten una nova eina que evita les sobrecàrregues del cirurgià durant la laparoscòpia

  • Permet als professionals adoptar posicions més beneficioses per a la seua musculatura durant l'operació.
  • 'Evotool' podria reduir fins a un 80% l'esforç necessari per a realitzar la pràctica laparoscòpica.
  • Ha sigut desenvolupat per l'Institut de Disseny per a la Fabricació i Producció Automatitzada i el Centre de Recerca i Innovació en Bioingenieria de la UPV.
La nueva herramienta Evertool
La nueva herramienta Evertool
UPV
La nueva herramienta Evertool

La Universitat Politècnica de València (UPV) i l'Institut d’Investigació Sanitària La Fe han patentant 'Evotool', una nova eina que té com a objectiu millorar l'experiència del cirurgià en laparoscòpia. Aquest artilugi ajuda a evitar sobrecarregues d’esquena i braços al metge per a reduir d'aquesta manera la possibilitat d'errors per part del cirurgià.

L'operació laparoscòpia és una cirurgia mínimament invasiva (MIS) que es desenvolupa en la cavitat pèlvic-abdominal. Malgrat que compta amb els avantatges propis de les MIS, en la pràctica, suposa per als cirurgians major esforç, concentració i estrès mental.

En aquestes intervencions, els cirurgians han d'adoptar postures incòmodes amb dits, mans, monyiques i braços que incrementen la fatiga física en membres superiors i esquena. Aquestes postures també els afecten després de l'operació. De fet, una de les majors causes de dolor i entumiment postoperatori per a aquests professionals mèdics s'atribueix a les postures adoptades durant la cirurgia.

Segons recerques prèvies en el camp, l'actual disseny de mànec de les eines convencionals per a MIS és el principal causant d'aquests problemes, a causa de la pobra adaptació ergonòmica d'aquests mànecs a les necessitats del cirurgià.

“Ajuda a evitar sobrecàrregues”

Per a evitar aquests problemes, l'Institut de Disseny per a la Fabricació i Producció Automatitzada (IDF) i el Centre de Recerca i Innovació en Bioingenieria (CI2B) de la UPV, en col·laboració amb l'Àrea de Simulació de l'Hospital La Fe de València, han dissenyat 'Evotool', una nova eina amb la qual el cirurgià pot adoptar posicions més beneficioses per a la seua musculatura durant l'operació.

"Evotool atorga al metge major grau de llibertat postural i per tant més comoditat, la qual cosa ajuda a evitar sobrecàrregues en esquena i braços durant operacions prolongades. El cirurgià pot variar l'angle de treball de l'eina sense que això implique adoptar una posició de treball incòmoda. Solament necessita realitzar moviments puntuals (per exemple, girs de monyica) per a situar l'eina en la posició correcta, reduint així l'esforç i la fatiga muscular", ha destacat el professor Andrés Conejero.

Al costat d'Andrés Conejero, han participat en el desenvolupament d’Evotool, Horacio Pace Bedetti (IDF-UPV), Jose Luis Martínez de Lucas (CI2B-UPV) i Francisco Dolz, cirurgià de l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València.

El nou disseny pot aplicar-se a eines amb diferents puntes, ja siguen per a laparoscòpia (d'agafament, dissecció, sutura i tall) com a puntes adequades per a endoscòpia o tecnologia d'alta freqüència per a cauteritzar, suturar o tallar durant l'operació.

Proves

Segons les proves realitzades, 'Evotool' podria reduir fins a un 80% l'esforç necessari per a realitzar la pràctica laparoscòpica, evitant posicions crítiques per a la musculatura del cirurgià i com a conseqüència es reduiria els tremolors i possibles errors derivats del cansament. Evotool va ser presentat el passat mes de juny en el 25th International EAES Congress organitzat per l'Associació Europea de Cirurgia Laparoscópica.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento