Comunitat Valenciana

Sanitat obri expedient a Aigües de Xiva després de detectar-se falta de cloració en l'aigua

  • "No existeix cap dubte" que l'única relació entre tots els casos de legionel·losi diagnosticats és l'aigua de la xarxa de proveïment.
  • La Generalitat assegura que el 4 d'agost en els controls es va advertir de la falta de cloració de l'aigua en la xarxa de proveïment de Calicanto.
  • Els veïns de la zona demanen informació “més clara i exhaustiva" sobre el que va ocórrer els primers dies d’agost.
Depósito de agua en Chiva
Depósito de agua en Chiva
EUROPA PRESS
Depósito de agua en Chiva

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha informat aquest dilluns de l'obertura d'un expedient informatiu per a depurar possibles responsabilitats a l'empresa de gestió d'aigües UTE Aigües de Xiva "davant els resultats de les anàlisis practicades el 4 d'agost en els quals es va advertir de la falta de cloració de l'aigua en diferents punts de la xarxa de proveïment d'aigua de Calicanto".

En un comunicat, el departament que dirigeix Carmen Montón ha insistit que ha actuat "en tot moment d'acord als protocols establits per la Direcció general de Salut Pública respecte als casos de legionel·losis, tant en les mesures sanitàries com a epidemiològiques adoptades".

A més, en relació amb la identificació de la font del brot de legionel·losis en Calicanto, ha explicat que "no existeix cap dubte" que l'única relació entre tots els casos identificats fins al moment en relació amb el brot és l'aigua de la xarxa de proveïment per a consum humà de l'àrea on resideix la població afectada de Calicanto, subministrament d'aigua que està sota la gestió de la UTE Aigües de Xiva.

Això s'explica perquè, "en primer lloc, la legionel·la és un bacteri que viu i prolifera exclusivament en l'aigua (i no es contagia de persona a persona, sinó a través d'aigua vaporitzada)", en segon lloc "no existeixen altres fonts d'exposició ambientals (com a torres de refrigeració, obres públiques, fonts ornamentals) comunes a l'entorn dels casos contagiats" i, finalment, des que s'ha procedit a prendre les mesures sanitàries sobre l'aigua de consum humà recomanades (en particular la hipercloració de l'aigua) no s'han descrit nous casos".

Aquesta hipercloració ha de mantenir-se i vigilar-se molt estrictament des de l'àmbit municipal "en tot moment i en tota l'extensió de la xarxa, per a assegurar-se de la seua efectivitat", ha recalcat Sanitat.

Les mesures sanitàries que han d'adoptar-se en aquests casos són clares i són les que la Conselleria de Sanitat assegura que va traslladar a l'Ajuntament de Xiva el passat 3 d'agost. L'execució d'aquestes mesures depèn tècnicament de la UTE Aigües de Xiva, sota el control de l'Ajuntament, i la supervisió des de la Direcció General de Salut Pública.

El 4 d'agost en els controls es va advertir de la falta de cloració de l'aigua en diferents punts de la xarxa de proveïment d'aigua de Calicanto quan un dia abans la Conselleria, a través del centre de salut pública de Manises, havia donat instruccions a l'Ajuntament per a hiperclorar l'aigua de la localitat, entre altres mesures.

L'últim cas declarat relacionat amb el brot de legionel·losis de Calicanto és de l'11 d'agost. Des de llavors no hi ha hagut nous casos. El total d'afectats pel brot és de set casos.

Els veïns demanen més informació 

Per la seua banda, des de l'Associació de Propietaris de Cims de Calicanto han lamentat que "la informació no siga una mica més clara i exhaustiva". El seu vicepresident, Salvador Gómez, ha assegurat en declaracions a Europa Press Televisió, que "és una bona notícia que el focus no estiga en el pou" encara que açò "alça el dubte d'on està i per què ha ocorregut".

En aquest sentit, ha recordat als veïns que tota la informació de la qual disposen es pot trobar en la pàgina web i en les diferents xarxes socials de l'associació.

"Anem a esperar al fet que les autoritats faciliten tota la informació de manera adequada i, si no és així, anem a exigir actuacions més clares sobre aquest assumpte", ha postil·lat Gómez.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento