Comunitat Valenciana

Joan Manuel Serrat, Hortensia Herrero i Adela Cortina, Altes Distincions de la Generalitat

  • A Joan Manuel Serrat se li concedeix per la seua contribució a rescatar de l'oblit i difondre l'obra d'alguns poetes valencians, com Miguel Hernández.
  • La catedràtica d'Ètica i Filosofia Adela Cortina és una de les intel·lectuals més reconegudes i un baluard de l'aplicació de l'ètica filosòfica.
  • El Consell també otorgarà el dilluns amb motiu del 9 d'Octubre altres distincions a personalitats i col·lectius que han destacat en diversos camps.
Joan Manuel Serrat
Joan Manuel Serrat
CEAR
Joan Manuel Serrat

El cantautor català Joan Manuel Serrat, la mecenes Hortensia Herrero i la filòsofa Adela Cortina rebran les Altes Distincions de la Generalitat valenciana, que l'Executiu autonòmic concedeix en el marc de la celebració del 9 d'Octubre, Dia de la Comunitat Valenciana. Així ho ha anunciat este divendres la vicepresidenta i portaveu de l'Executiu autonòmic, Mónica Oltra, en la roda de premsa posterior al ple del Consell.

Oltra ha destacat, en el cas de Joan Manuel Serrat, la seua contribució a rescatar de l'oblit i difondre l'obra d'alguns poetes valencians, com Miguel Hernández. Preguntada per si la concessió del guardó està relacionada amb la postura del cantautor davant la situació a Catalunya, Mónica Oltra ha insistit que la motivació principal de l'alta distinció és "el coneixement que ha promogut a través de les seues cançons, de la musicació, dels poemes de Miguel Hernández, ací a la Comunitat i en la resta d'Espanya i del món".

També ha apuntat que la Generalitat Valenciana reconeix "la seua defensa de valors, lluita democràtica i defensa de les llibertats durant el franquisme". "I ja seria trist que algú li atorgara un premi a Serrat pel que ha passat en les últimes setmanes, perquè la seua obra i ètica ja justifiquen la distinció sense el que ha passat les últimes tres setmanes", ha asseverat.

D'Hortensia Herrero ha subratllat la seua tasca de rehabilitació a través de la Fundació que porta el seu nom, una entitat sense ànim de lucre que des de 2011 es dedica a la recuperació dels béns artístics i culturals de la ciutat de València. Des d'eixa data, la fundació que presideix l'esposa de l'empresari Juan Roig ha dut a terme projectes com la restauració dels frescs de l'Església de Sant Nicolau -la coneguda com la Capella Sixtina Valenciana- o el Col·legi de l'Art Major de la Seda.

Per la seua banda, Adela Cortina és catedràtica d'Ètica i Filosofia Política per la Universitat de València i membre de la Reial Acadèmia de Ciències Morals i Polítiques, sent la primera dona que va ingressar en esta institució des de la seua fundació en 1857. Doctora honoris causa per diverses institucions acadèmiques, es tracta d'una de les intel·lectuals més reconegudes i un baluard de l'aplicació de l'ètica filosòfica en diversos àmbits de la vida social, com la política, la justícia global o l'educació, entre d'altres.

Premi als homes que eviten agressions masclistes

A més, s'ha concedit la Distinció de la Generalitat al Fons Valencià per la Solidaritat; la Plataforma d'Afectats per Hepatitis C-PLAFHC; Ricardo Borrull, per la seua lluita per la integració i plena escolarització dels xiquets gitanos, i un Premi Col·lectiu als homes que han evitat agressions masclistes.

Pel que fa als guardons al Mèrit Cultural, han recaigut en el pintor Monjalés; la periodista, escriptora i activista cultural Didín Puig; el dibuixant Enric Arenós 'Quique'; l'Institut Confucio de la Universitat de València i el pintor, gravador i dibuixant Pepe Azorín. El del Mèrit Científic, se'l porta la biòloga alacantina María Blasco.

També es reconeix la tasca de la Casa Regional Valenciana de París, com a ambaixadora de la Comunitat Valenciana; i, en l'àmbit de Mèrit Empresarial i Social, a Silvino Navarro (primer president i cofundador d'AVE); l'enginyera de Telecomunicacions Nuria Oliver, i el president de Cierval José Vicente González.

Els guardons per Mèrit per accions a favor de la igualtat i la societat inclusiva s'atorgaran a l'activista pels servicis socials Amparo Moreno Vañó; i la Coordinadora Valenciana d'ONGD. En el camp de l'Esport, els triats són el jugador de pilota valenciana Antoni Reig Ventura 'Rovellet'; la futbolista Ruth García García; l'atleta, entrenador, jutge i directiu d'halterofília Emilio Estarlik Lozano; i la metgessa i atleta especialista en llarga distància Marta Esteban. Finalment, el Premi Lluís Vives ha anat a parar a l'Oficina de Propietat Intel·lectual de la Unió Europea (EUIPO).

Mostrar comentarios

Códigos Descuento