Comunitat Valenciana

Oltra assenyala que en la solució del problema territorial "els valencians tenim molt a dir"

  • En aquesta qüestió "hi ha més actors polítics" que Catalunya, ha dit la vicepresidenta de la Generalitat Valenciana.
  • Considera que "tot a Espanya no és Catalunya, hi ha més territoris, més problemes i més actors polítics que volem tindre veu i ser protagonistes en les reformes".
  • Les exigències passen, segons la portaveu del Consell, per "un sistema de finançament constitucional que garantisca la igualtat"
Oltra en la roda de premsa després del ple del Consell
Oltra en la roda de premsa després del ple del Consell
EUROPA PRESS
Oltra en la roda de premsa després del ple del Consell

La portaveu del Govern valencià, Mónica Oltra, ha insistit este divendres en què en la solució al problema territorial d'Espanya "hi ha més actors polítics" que Catalunya que han de "tindre veu i protagonisme" i sobre este tema ha recalcat que en este diàleg "els valencians tenim molt a dir".

Oltra, en la roda posterior al ple del Consell, ha apuntat que el Govern valencià "porta molt temps dient que la solució als problemes territorials d'Espanya no pot ser bilateral entre Catalunya i Espanya".

"Tot a Espanya no és Catalunya, hi ha més territoris, més problemes i més actors polítics que volem tindre veu i ser protagonistes en les reformes territorials que han d'estar basades en la igualtat dels ciutadans i la diversitat del territori que vullguen formar part d'un projecte d'Espanya", ha constatat.

En eixe sentit, ha insistit que ha d'haver-hi un diàleg entre el Govern d'Espanya i Catalunya però ha subratllat que este diàleg "no pot tapar el diàleg que ha d'haver-hi en tot el territori perquè hi ha molts territoris i els valencians tenim molt a dir".

Sobre este tema, Oltra, que no ha entrat a valorar l'exigència de la CUP al president de la Generalitat catalana, Carles Puigdemont, perquè declare la independència, ha apuntat que "les aportacions i reivindicacions" de la Comunitat Valenciana estan "molt clares" com es va aprovar per unanimitat en les Corts Valencianes, i amb el suport de sindicats, organitzacions empresarials, universitats i entitats socials.

Exigències de la Comunitat Valenciana

Oltra ha insistit que estes exigències passen per "un sistema de finançament constitucional que garantisca la igualtat" perquè "no és possible que una persona que visca a la Comunitat tinga menys oportunitats que en la resta d'Espanya".

Per açò, reclama que es complisca el precepte constitucional de "suficiència financera" en els territoris perquè és bàsic per a "complir amb els drets de la ciutadania, d'una educació, sanitat, accés a la cultura i una promoció del treball".

A més, ha assenyalat que este finançament just ha de tindre també "un reflex" en les inversions perquè "estem farts d'estar en furgó de cua". "No volem ser més que cap però estem farts de ser els últims en tot, no hi ha ni una cosa en la qual estiguem en la mitjana", ha dit.

"Això s'ha acabat", ha apuntat. Finalment, ha reclamat la regularització de la part de deute que és conseqüència del roín finançament, i no de la de la corrupció i balafiament, com ja s'ha fet en altres autonomies.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento