Comunitat Valenciana

La majoria dels ciutadans de la Comunitat Valenciana diuen sentir-se espanyols i valencians

  • Un sondeig de la Generalitat arreplega que el 55,9% se sent tan espanyol com a valencià, i el 16% només espanyol.
  • El 27% parla valencià, el 26% a voltes i el 32% no l’utilitza però l’entén.
  • Alacant és la província amb major sentiment espanyolista i amb menor ús social de la llengua pròpia de la Comunitat.
Senyera
Senyera
Agencias
Senyera

Més de la meitat dels habitants de la Comunitat Valenciana, el 55,9%, se senten tan valencians com a espanyols i, en cas de decantar-se per una de les dues identitats, és major la proporció dels qui diuen sentir-se només espanyols (16,1%) que la dels qui se senten únicament valencians (1,5%). Així ho arreplega l'última Enquesta de Valors de la Generalitat, datada el passat mes de juny i amb una grandària mostral de 2.018 entrevistes repartides entre les tres províncies i València capital.

L'estudi sociològic, elaborat abans de la crisi catalana, assenyala que el 55,9% dels enquestats se sent tan espanyol com a valencià, el 16,1% només espanyol, el 10,8% més valencià que espanyol i el 9,5% més espanyol que valencià. Per províncies, el sentiment espanyolista és més acusat a Alacant, on el 29,9% se sent únicament espanyol, enfront de l'11,4% a Castelló i el 8,2% de València.

Estat amb comunitats autònomes

Respecte a les fórmules sobre l'organització territorial d'Espanya, una majoria (39%) advoca per un Estat amb comunitats autònomes com en l'actualitat, enfront d'un 17,8% que demana un únic Govern central sense autonomies, un 17,3% que demana que les comunitats tinguen un major grau d'autonomia que en l'actualitat i un 10,3% que demana regions amb menys competències.

L'enquesta també arreplega els hàbits i perfils sociolingüístics dels valencians. El 27,6% assegura que parla valencià sempre o quasi sempre, mentre que un percentatge molt similar, el 25,8%, afirma que parla castellà sempre o quasi sempre, i en ocasions la llengua pròpia. El major percentatge, el 32,8%, diu que no parla valencià, però l’ntén, mentre que un 13,8% respon que parla únicament espanyol.

Novament, per províncies, Alacant apareix como la més poc inclinada a l'ús del valencià. L'estudi inclou una distribució en funció de la grandària dels municipis en la qual s'observa que, a grans trets, a major nombre d'habitants es produeix una menor presència de l'ús habitual del valencià, si bé hi ha una gran proporció que diu no parlar-lo però sí entendre’l.

El 45% no segueix cap religió 

El 54,3% dels valencians diu seguir alguna religió, enfront del 45% que no ho fa. Castelló és la província més religiosa (67,4%). El credo més professat és el catolicisme (90,7%), seguit dels evangèlics (3,5%), ortodoxos (1,9%), testimonis de Jehová (1,2%) i Islam (1%).

Mostrar comentarios

Códigos Descuento