Comunitat Valenciana

El Pla 'Edificant' preveu reformar i construir 700 col·legis amb l'aliança dels Ajuntaments

  • El projecte preveu la construcció de 200 centres nous i la reforma d'altres 500 "a velocitat de creuer", segons el president de la Generalitat Valenciana.
  • "Si ja disposàvem del capital humà, els mestres, ara es tracta d'assegurar la qualitat dels contenidors", assegura el cap del Consell, Ximo Puig.
  • Segons Vicent Marzà, l'objectiu és assegurar que la construcció o reforma siga "més ràpida", per al que s'invertiran més de 700 milions d'euros.
Un aula d'un col·legi
Un aula d'un col·legi
GVA
Un aula d'un col·legi

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, acompanyat pel conseller d'Educació, Vicent Marzà, han presentat este dilluns als Ajuntaments el pla 'Edificant' per a construir 200 col·legis i reformar altres 500 "a velocitat de creuer" gràcies a "una aliança" amb els consistoris que agilitze els tràmits.

Així, els ajuntaments podran adherir-se de forma voluntària a este pla, realitzaran els projectes i executaran les obres mentre que la Conselleria d'Educació, una vegada comprovada la necessitat d'esta infraestructura educativa, supervisarà l'actuació i serà a càrrec de la despesa. En total, s'invertiran més de 700 milions d'euros, per a completar el mapa d'infraestructures educatives de la Comunitat Valenciana.

A l'acte de presentació d'este 'Edificant' han assistit més d'un centenar d'alcaldes, entre ells el d'Alacant, Gabriel Echávarri, així com el president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, i el vicepresident de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), Francesc Hernández. Sobre este tema, Puig ha recalcat que l'Educació és "la millor política econòmica i social" que pot escometre un govern i és "fonamental" per a assegurar "la igualtat d'oportunitats". "La Comunitat Valenciana és una comunitat educadora", ha recalcat.

Per açò, ha destacat que este projecte vol "aprofundir" en l'aliança amb els Ajuntaments per a avançar "més ràpid" en la reforma i construcció dels col·legis i instituts que ho requerisquen ja que "si ja disposàvem del capital humà, els mestres, ara es tracta d'assegurar la qualitat dels contenidors". Per la seua banda, el conseller d'Educació, Vicent Marzà, ha explicat que no es tracta d'una "delegació" de les responsabilitats de la Generalitat Valenciana, que no deixarà d'alçar escoles, sinó assegurar que la seua construcció siga "més ràpida". "Es tracta de sumar moltes mans per a complir objectius", ha assenyalat.

Pla de xoc contra els barracons

D'esta manera, es planteja 'Edificant' com un pla de xoc contra els barracons. Així, la Generalitat publicarà abans de novembre un decret-llei que establirà els convenis de col·laboració amb els ajuntaments per a construir o reformar els centres que estan en el mapa d'infraestructures educatives de la Comunitat. En arribar al Govern el nou equip va determinar que la mitat dels 1.300 centres de Comunitat Valenciana necessitaven d'algun tipus d'actuació. D'ells, 500 alguna reforma i altres 200 una nova construcció.

Així, els ajuntaments els centres dels quals estiguen en este mapa podran sol·licitar de forma voluntària participar en este pla així com aquells consistoris que arriben a acords amb les diputacions o mancomunitats.

Este pla agilitzarà la construcció ja que es disposa dels servicis tècnics, de contractació i d'intervenció dels més de 200 consistoris susceptibles de participar en lloc d'un únic òrgan de contractació, tècnic i d'intervenció de la Conselleria superant així "els problemes de burocràcia administrativa que dilata els terminis de tramitació de projectes".

D'esta manera, Educació delega en les entitats locals el projecte, la contractació, la construcció, direcció i certificació de l'obra mentre que assumeix el cost econòmic. El pagament es produirà conforme a les successives certificacions d'obra o mutu acord amb l'Ajuntament. En tot cas, Educació es reserva la capacitat de construir o reformar tots aquells centres de les localitats en les quals no s'arribe a un acord amb el consistori.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento