Comunitat Valenciana

Entitats pacifistes i educatives demanen la desaparició de l'Exèrcit d'Expojove

  • Han sol·licitat a l'Ajuntament de València que no convide a cap força militaritzada a aquest certamen.
  • Aquesta iniciativa forma part d’una campanya més àmplia "contra la presència de les institucions i els continguts militars en els espais educatius".
  • “No em sembla malament que la part de l'Exèrcit dedicada als serveis de protecció enfront d'incendis, etcètera, estiga en Expojove”, ha manifestat Ribó.
Diversos colectivos piden la 'desmilitarización' de Expojove
Diversos colectivos piden la 'desmilitarización' de Expojove
EUROPA PRESS
Diversos colectivos piden la 'desmilitarización' de Expojove

Diverses organitzacions pacifistes, antimilitaristes, sindicats d'educació, d'estudiants i associacions de mestres han demanat aquest dimarts la "desmilitarització" d’Expojove amb la desaparició de l'Exèrcit i altres cossos armats d'aquest certamen i, per açò, han sol·licitat a l'Ajuntament de València que no convide a cap força militaritzada a aquest certamen.

Aquesta és la primera de les accions que aquests col·lectius van a dur a terme "des d'una perspectiva antimilitarista, d'educació en valors i de foment de la cultura de la pau" i com a part d'una campanya més àmplia "contra la presència de les institucions i els continguts militars en els espais educatius" sota el lema 'Desmilitaritzem l'educació: desmilitaritzem Expojove'.

Així ho han explicat aquest dimarts representants d'aquestes organitzacions -entre les quals es troben Antimilitaristes-moc, FAMPA València, STEPV, la Federació d'Educació de CCOO PV o diverses associacions de veïns, entre altres- en una roda de premsa celebrada en el Col·legi Major Rector Peset. Aquestes plataformes traslladaran aquesta reivindicació dijous que ve al regidor de Cultura Festiva de l'Ajuntament de València, Pere Fuset, davant la pròxima edició d’Expojove.

Per part de Antimilitaristes, Carlos Pérez ha explicat que s'ha "normalitzat" la presència d'institucions com les forces armades en aquesta fira infantil i ha advocat per iniciar una campanya de "foment de cultura de la pau" enfront de les forces de seguretat, que "fomenten uns valors contraris als quals s'estan intentant donar en el món educatiu, de pau". "Demanem a la societat valenciana que recolze un Expojove desmilitaritzat", ha destacat.

"Hi ha un objectiu de reclutament"

Pérez ha assegurat que l'objectiu dels espais dedicats a les forces armades en Expojove és "aconseguir més legitimació social i d'ací a uns anys futurs soldats". "Hi ha un objectiu de reclutament", ha afegit. A més, ha apostat per realitzar una tasca en l'educació per a "eliminar la presència de les forces militars" en els col·legis.

Ha denunciat també que gran part dels Pressupostos Generals de l'Estat en els últims anys de crisi econòmica "ha anat destinada a les forces armades, mentre s'ha retallat en polítiques socials i especialment en l'educació pública".

"Obediència i patriarcat” en l'Exèrcit

Per la seua banda, Màrius Fullana, de FAPAValència, ha indicat que aquesta organització "no està d'acord amb la propaganda que es fa en Expojove" i ha agregat que defensen "un sistema educatiu totalment públic on la religió o el militarisme estiguen fóra". "Jerarquia, obediència o patriarcat són valors reproduïts en l'exèrcit", ha criticat. També ha coincidit que "es gasta molts diners en l'exèrcit que es podria gastar en educació per a aconseguir una societat millor".

Des de la Federació d'Educació de CCOO PV, Ana Eva Santos ha apuntat que els professors es "deixen la pell" a "educar en convivència" mentre "l'alumnat es troba missatges violents a tot arreu, com per exemple en el referèndum de Catalunya o el 9 d'Octubre" a la Comunitat Valenciana.

Així, ha demanat que les administracions els recolzen en la fi de "promoure la cultura de la pau" i ha afirmat que la seua organització advoca "per l'educació per la pau" i està "en contra de qualsevol apologia de les armes". A açò s'han sumat des de STEPV, que han ressaltat que "la màxima de l'educació és la no violència", al mateix temps que han demanat la reducció de la despesa militar estatal per a destinar aquests recursos a educació, sanitat, polítiques socials i recerca.

"Que l'Ajuntament passe de les paraules als fets”

Preguntat per com valoren la posició de l'Ajuntament de València respecte a aquestes reivindicacions antimilitaristes i per la pau, Carlos Pérez ha afirmat d'una banda que el consistori està "declarant que recolza la cultura de la pau i hi ha un llenguatge comú per a abordar aquests temes", al mateix temps que ha expressat “que  passe de les paraules boniques a les decisions polítiques", encara que ha reconegut que aquesta qüestió "generarà debat".

A més, ha valorat que "uns dies després de l'actuació de la Guàrdia Civil davant ciutadans pacífics -en referència a la jornada de l'1 d'octubre a Catalunya- és encara més apropiat" demanar la no presencia d'aquestes forces de seguretat en Expojove.

Ribó: "No veig clar” que no estiga l'Exèrcit

Enfront de la petició d'aquests col·lectius quant a la no presencia de forces armades en Expojove, l'alcalde de València, Joan Ribó, ha assenyalat que no ho veu "clar". "Jo no sóc molt militarista precisament, però veient els incendis d'ahir, per exemple, a mi em sembla que la UME està realitzant una tasca important. Per tant, no em sembla malament que la part de l'Exèrcit dedicada als serveis de protecció enfront d'incendis, etcètera, estiga en Expojove. No em sembla una barbaritat", ha manifestat.

"Per tant, des del meu modest punt de vista, sense haver-ho parlat amb el regidor -Pere Fuset-, a mi em sembla raonable que els xavals vegen que en aquests moments tenim un terrorista que crema els boscos, que es diu canvi climàtic, enfront del com cal buscar eixides i l'Exèrcit ha d'intervenir i em sembla raonable que estiguen", ha conclòs el primer edil.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento