Comunitat Valenciana

Puig aposta per "la dignificació, protecció i difusió" del valencià en la reforma de la Constitució

  • El president ha reivindicat l'ús de la llengua pròpia "sense anar contra ningú" i ha lamentat les veus que tornen "al més fosc del nostre passat".
  • El cap del Consell aposta per una política lingüística que permeta a tots els valencians conéixer les dos llengües per a "superar" la situació de "minorització".
  • Aquest dimecres s'ha celebrat l'acte de presa de possesió de la professora Maria Isabel Guardiola Savall com a nova acadèmica de l'AVL.
Acte de possessió de Maribel Guardiola
Acte de possessió de Maribel Guardiola
GVA
Acte de possessió de Maribel Guardiola

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha reivindicat este dimecres que en la futura reforma de la Constitució "s'aprofundisca en la dignificació, protecció i difusió del valencià" i de la resta de llengües cooficials espanyoles perquè és "l'única manera de veres d'unir un país". Puig ha realitzat estes declaracions en l'acte de la presa de possessió de Maria Isabel Guardiola Savall, professora de la Universitat d'Alacant, com a nova acadèmica de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) per a ocupar la plaça vacant des de la defunció de Josep Lluís Doménech al setembre de 2016.

Puig, al final de l'acte, ha explicat que quan s'òbriga el debat de la reforma constitucional s'ha de tindre en compte que a Espanya "hi ha una llengua que és comuna, que és el castellà, però que hi ha altres llengües cooficials en diferents territoris" i que "seria bo que en el conjunt d'Espanya es pogueren estudiar, aprendre i voler".

En eixe sentit, ha reclamat "superar els maniqueismes i la desafecció" i, per contra, "cal generar nous afectes". D'esta manera, igual que s'estudien llengües estrangeres seria "lògic" que els idiomes oficials en les comunitats autònomes tingueren una presència "clara" no solament en els diferents centres educatius, universitats sinó també en les pròpies institucions. "És una qüestió d'una normalitat indiscutible que es puguen utilitzar les llengües en les diferents institucions", ha postil·lat.

"Sense anar contra ningú"

Sobre este tema, ha reivindicat l'ús de la llengua pròpia "sense anar contra ningú" i ha lamentat les veus que tornen "al més fosc del nostre passat" i "vaticinen desastres" per normalitzar l'ús del valencià. "No puc entendre estes afirmacions que van en contra de la diversitat, que és consubstancial als valencians, a Espanya i a Europa", ha lamentat. En eixe sentit, ha criticat que s'"estigmatitze sense cap justificació la nostra llengua".

Així mateix, ha aclarit que no es refereix a ningú en concret sinó que ha aclarit que hi ha un interés en el debat de la qüestió territorial en recentralizar i "a intentar buscar una unitat i homogeneïtat" que "no té res a veure amb la unitat" perquè "la unitat està basada en la diversitat". Per tot açò, durant la seua intervenció ha apostat per una política lingüística que permeta a tots els valencians conéixer les dos llengües per a "superar" la situació de "minorització" que pateix el valencià perquè "es puga escollir". A més, ha recalcat que la llengua és "una part fonamental de la cultura".

D'altra banda, ha destacat que l'elecció de Guardiola s'ha produït amb "autonomia" i amb criteris acadèmics i "absoluta normalitat" prova de la "maduresa" que ja té l'AVL. A més, ha destacat que es tracta d'una persona "jove" i que amb el seu nomenament són ja quatre les dones acadèmiques, tendència que ha de seguir i ampliar-se en totes les institucions.

Revitalització del valencià

Per la seua banda, en el seu discurs de presa de possessió, Guardiola ha coincidit que "l'amor per la llengua és un bon punt de trobada dels acadèmics i ha de ser el referent en majúscula, l'Ítaca de la institució". "Esta revitalització ha de ser el nostre sentit", ha recalcat. Guardiola s'ha definit com "una enamorada de la llengua, cultura i poble" i ha destacat que estudiar i poder ensenyar el valencià en l'Universitat d'Alacant és "de veres apassionant".

De la mateixa manera, el president de l'AVL, Ramon Ferrer, ha recalcat que esta institució "sempre defendrà amb força i el rigor del valencià" i per açò, des de la seua independència, necessita "tindre el suport del Govern i del conjunt de la Generalitat". Així mateix, ha reclamat que totes les institucions públiques i entitats que compten amb finançament públic han d'"observar" la normativa lingüística que promulgue l'AVL.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento