Comunitat Valenciana

Els valencians, exposats a uns nivells d'aire contaminat per ozó superiors al recomanat per l'OMS

  • L'ozó afecta durant la primavera i l'estiu especialment les àrees suburbanes i rurals influenciades per la contaminació urbana i industrial.
  • Per a Ecologistes en Acció, la contaminació per ozó "hauria d'abordar-se com un problema sanitari de primer ordre".
  • L'Agència Europea de Medi ambient ha estimat en 1.600 les morts prematures en l'Estat espanyol en 2014 per l'exposició a nivells de contaminació per ozó.
Contaminació
Contaminació
EUROPA PRESS
Contaminació

La totalitat de la població i del territori valencià han estat exposats enguany a uns nivells d'aire contaminat per ozó que excedeixen el recomanat per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), segons un Informe sobre la Contaminació per Ozó d'Ecologistes en Acció. La població que ha respirat aire contaminat per damunt de l'objectiu legal és de 340.000 persones, un 7% del total, en les zones interiors de Cérvol-Els Ports, Xúquer-Cabriel i Bètica-Serpis, esteses sobre la tercera part del territori valencià.

Segons Ecologistes, l'ozó és un contaminant molt complex, que no té una font humana directa, sinó que es forma en la baixa atmosfera en presència de radiació solar per la combinació d'altres contaminants denominats precursors, emesos pel trànsit rodat, les grans centrals termoelèctriques i determinades activitats industrials. Afecta durant la primavera i l'estiu especialment les àrees suburbanes i rurals influenciades per la contaminació urbana i industrial.

El manteniment de la contaminació per ozó en 2017 "és conseqüència en primera instància de la conjuntura meteorològica, caracteritzada per una gran estabilitat atmosfèrica i una forta calor estival", han apuntat les mateixes fonts. La seua evolució recent està relacionada amb la tendència a l'increment a l'estiu de les temperatures mitjanes i de les situacions meteorològiques extremes (ones de calor), resultat del canvi climàtic.

1.600 morts prematures en Espanya

En opinió de l'organització ecologista, la contaminació per ozó "hauria d'abordar-se com un problema sanitari de primer ordre". L'Agència Europea de Medi ambient ha estimat en 1.600 les morts prematures en l'Estat espanyol en 2014 per l'exposició a nivells de contaminació per ozó com els registrats a la Comunitat Valenciana durant 2017. Les persones més afectades són els xiquets, les persones majors, les dones embarassades i les persones amb malalties respiratòries i cardiovasculars cròniques, han dit.

Els costos sanitaris derivats de la contaminació per ozó representen al voltant de 5.000 milions d'euros a l'any, un 0,33% del PIB espanyol, segons el Banc Mundial, sense considerar el cost real dels danys provocats sobre els cultius i els ecosistemes naturals, han advertit.

La informació a la ciutadania per part de les administracions públiques "no és ni adequada ni ajustada a la gravetat del problema", opinen. Els Plans de Millora de la Qualitat de l'Aire per a reduir la contaminació són obligatoris segons la legislació vigent. Però, en el cas de l'ozó, "la Generalitat Valenciana porta una dècada ometent l'elaboració i aplicació d'estos plans en totes les zones on resulten preceptius. Es tracta d'una negligència que enguany està posant en perill la salut de prop d'un milió de valencians", han assenyalat.

Les principals vies d'actuació per a reduir la contaminació de l'aire per ozó a la Comunitat Valenciana són "la disminució del trànsit motoritzat, la reducció de la necessitat de mobilitat i la potenciació del transport públic", segons Ecologistes.

"És necessari, a més, donar facilitats al trànsit per als vianants i a la bicicleta en les ciutats. Així com l'adopció generalitzada de les millors tècniques industrials disponibles, la substitució dels dissolvents orgànics per aigua, la reducció dràstica de la generació elèctrica en centrals tèrmiques i la limitació de les emissions dels barcos en els grans ports", opinen. L'informe elaborat per Ecologistes en Acció analitza les dades arreplegades en 455 estacions oficials de mesurament d'ozó instal·lades en tot l'Estat espanyol, 54 d'estes estacions a la Comunitat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento