Comunitat Valenciana

Puig anuncia un congrés al novembre per a parlar d'autogovern i finançament

  • La Generalitat vol "veure de quina manera ser més útils als nostres ciutadans per a avançar en una societat inclusiva en la qual ningú se senta al marge".
  • Ha advocat per una "mirada federal" com "la qual pot solucionar de veritat un problema encallat" i assegura que "la situació dels valencians no pot esperar ja més".
  • "Eixirem al carrer per a demanar finançament digne i ens deixen de tractar com a ciutadans de segona", ha dit el portaveu de Compromís, Fran Ferri.
Ximo Puig (archivo)
Ximo Puig (archivo)
INMA CABALLER
Ximo Puig (archivo)

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha anunciat aquest dijous que convocarà un congrés en el mes de novembre sobre l'autogovern del poble valencià amb la participació de polítics, experts i intel·lectuals. Una cita, que segons el cap del Consell suposa una "oportunitat per a resetejar el nostre autogovern i veure de quina manera ser més útils als nostres ciutadans per a avançar en una societat inclusiva en la qual ningú se senta al marge". "Aqueix és el nostre compromís", ha asseverat.

Així ho ha avançat durant el ple dels Corts Valencianes, després de ser preguntat pel portaveu de Compromís, Fran Ferri, sobre les mesures per a enfortir l'autogovern i la democràcia valenciana.

El president ha recordat que fa 25 anys es va celebrar el primer congrés de l'administració valenciana denominat 'Dels Furs a l'Estatut'. Ara, la Generalitat tornarà a convocar al novembre als protagonistes polítics, experts universitaris i intel·lectuals a un congrés sobre l'autogovern del poble valencià, ha assenyalat.

Així mateix, ha recordat que la manifestació del 9 d'Octubre de 1977 va traure a milers de valencians "junts amb diferents banderes" per a demanar 'Llibertat , Amnistia i Estatut d'Autonomia'. "Va ser la primera manifestació a la qual vaig anar en la meua vida", ha confessat, al mateix temps que s'ha mostrat "content de veure que generacions joves actuals tenen mateix esperit que els joves en aqueix moment". "Els valencians hem d'afrontar aquest moment històric des de la màxima unitat possible. En aquells moments va ser possible llavors, cal recordar la història", ha animat.

"Mirada federal"

Per a açò, ha advocat per una "mirada federal" com "la qual pot solucionar de veritat un problema encallat". "Hi ha moltes coses que es poden plantejar des de posicions diferents però la passivitat s'ha demostrat terriblement negativa, és una irresponsabilitat davant la història i ara hem d'avançar en camí de diàleg per a la reforma de Constitució", ha reivindicat.

De la mateixa manera, ha defensat la importància de "reformar el sistema de finançament per a contribuir a la solució de la crisi territorial", que segons ha valorat, "el compromís" per part del Govern central "és que serà enguany". Al marge del debat Constitucional i del problema de Catalunya, ha dit, "és evident que nosaltres hem d'avançar perquè la situació dels valencians no pot esperar ja més". Per a açò, ha apel·lat a "mantenir la unitat i ajudar tots perquè açò siga possible".

Puig ha realitzat aquestes declaracions després que el portaveu del grup de Compromís, Fran Ferri, li preguntara per les mesures per a enfortir l'autogovern i la democràcia valenciana "40 anys després d'aquella històrica manifestació del 9 d'octubre de 1977 en la qual milers de valencians van eixir al carrer a reclamar 'Llibertat, Amnistia i Estatut d'Autonomia'.

"La meua generació no va viure aquell 9 d'octubre, però va viure el 15 M i la Primavera Valenciana, que reclamava una educació digna, que es gastaren els diners en centres dignes i no en telefonistes que després no van a treballar", ha subratllat.

Ferri: "La democràcia va tocar fons en canviar idees per sobres"

Segons Ferri, "la nostra democràcia va tocar fons quan es van canviar les idees pels sobres" i ha assegurat que "ara es governa amb idees i tenim ideologia i sabem que no hi ha autogovern sense finançament just, per açò eixirem al carrer per a demanar finançament digne i ens deixen de tractar com a ciutadans de segona. Uns altres es van de 'manifa' a altres territoris però quan es tracta de defensar interessos es queden de braços creuats", ha criticat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento