Comunitat Valenciana

Les Corts aproven la Llei Valenciana de la Memòria Històrica

  • Les Corts trauen avant, amb els vots de l'esquerra, un text que preveu exhumar fosses i elaborar un cens de bebés robats.
  • La Generalitat Valenciana assumirà el cost d'exhumació i identificació de les víctimes del franquisme.
  • La norma contempla multes de fins a 150.000 euros I incloure aquesta matèria en el currículum formatiu dels diversos nivells educatius.
Exhumación de represaliados franquistas en la fosa 113 de Paterna (Valencia)
Exhumación de represaliados franquistas en la fosa 113 de Paterna (Valencia)
DIPUTACIÓN DE VALENCIA
Exhumación de represaliados franquistas en la fosa 113 de Paterna (Valencia)

El ple de Les Corts Valencianes va aprovar este dijous la Llei de Memòria Democràtica i per a la convivència de la Comunitat Valenciana, que busca el restabliment de la dignitat i l'honor i la reparació moral dels danys causats a les víctimes de la Guerra Civil i del règim franquista.

La norma va tirar endavant amb els vots a favor del PSPV, Compromís i Podem, que la consideren un acte de justícia; l'abstenció de Ciutadans, que veu la llei “manifestament millorable”, i els vots en contra del PP, que va denunciar que solament repara a les víctimes del franquisme i s'oblida de la resta.

Aquesta llei contempla que la Generalitat assumirà el cost d'exhumació i identificació de les víctimes del franquisme, crea l'Institut de Memòria Democràtica, els Drets Humans i les Llibertats Públiques, i prohibeix l'exhibició pública de símbols contraris a la memòria democràtica.

A més, inclourà la creació d'un cens de bebés robats, que no serà públic però proporcionarà als interessats còpia de la documentació que els afecte, i preveu la creació d'un banc d'ADN que arreplegarà mostres de persones afectades per aquests fets.

Memòria democràtica a les aules

La llei estableix un termini màxim d'un any a partir de la seua entrada en vigor per a procedir a l'eliminació d'elements contraris als valors democràtics, i se sol·licita al Consell que requerisca al Govern la creació d'una Comissió de la Veritat, al mateix temps que preveu una d'àmbit autonòmic.

Com a novetat s'inclou un règim sancionador a fi d'atallar les accions o omissions que suposen incompliment de les obligacions establides en aquesta llei, sense perjudici d'altres responsabilitats que pogueren concórrer. 

El text s'articula en tres drets fonamentals: dret a la veritat, dret a la justícia i dret a la memòria. Per a açò, arreplega l'elaboració d'un cens de xiquets robats durant la dictadura franquista i també la creació d'un banc de dades d'ADN que arreplegue mostres de les persones afectades per aquests robatoris, tant en el cas de mares biològiques com de persones adoptades. Es procurarà la deguda coordinació amb altres bancs d'ADN existents. 

La nova norma autonòmica també regula l'obligació de les institucions d'impedir la impunitat i obliga al fet que la matèria de la memòria democràtica siga inclosa en el currículum de l'Educació Secundària Obligatòria (ESO), del batxillerat i en l'educació permanent de persones adultes, així com en els plans de formació del professorat i que puga ser considerada en els estudis universitaris que procedisca amb l'objectiu de garantir el dret al coneixement de la veritat i de la memòria.

Multes de fins a 150.000 euros

El capítol sancionador inclou multes de fins a 150.000 euros en els casos molt greus. En aquest apartat assenyala accions com la destrucció de fosses on hi haja víctimes, així com l'incompliment de la retirada de símbols contra la memòria. Es considera greu incomplir el deure de manteniment d'un lloc de la memòria.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento