Comunitat Valenciana

Reconeixen el dret de la dona d'un transsexual al tractament de reproducció assistida per mútua

  • El jutge considera que el rebuig a cobrir eixa prestació vulnera l'article 14 de la Constitució, de dret a la igualtat sense poder ser discriminats per raó de sexe.
  • L'informe realitzat per l'especialista arreplega que és una parella heterosexual i que en presentar ell disforia de gènere es tracta d'una causa d'esterilitat primària.
  • L'asseguradora col·laboradora de la mútua va determinar que la dona no arreplegava els criteris continguts en el seu conveni i es va denegar el servei.
Reproducció assistida, òvul, fecundació
Reproducció assistida, òvul, fecundació
CREATIVE COMMONS
Reproducció assistida, òvul, fecundació

La secció segona de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha reconegut el dret de la dona d'un home transsexual a rebre tractament de reproducció assistida impartida per una assegurança privada col·laboradora de la Mutualitat General de Funcionaris Civils de l'Estat (Muface) en considerar que el rebuig a cobrir eixa prestació vulnera l'article 14 de la Constitució, de dret a la igualtat sense poder ser discriminats per raó de sexe.

D'esta forma, la sala estima en part el recurs presentat per l'afectada enfront de la desestimació del Ministeri d'Administracions Públiques de la seua petició, que havia presentat en primera instància davant el Servici Provincial d'Alacant de Muface. El tribunal entén que en el cas del marit de la demandant i el de la parella que formen, el tractament que se sol·licita té com fi "ajudar a aconseguir la gestació en aquelles persones amb impossibilitat d'aconseguir-ho de forma natural", doncs ell és estèril.

Els demandants estan casats des de maig de 2014. Prèviament al matrimoni, ell s'havia sotmés a un tractament hormonal per trastorn de gènere en la Seguretat Social i des que ho va finalitzar consta amb tots els efectes legals com a gènere masculí. Amb anterioritat, s'havia sotmés a una estimulació ovàrica i va congelar nou ovòcits per a poder aplicar a la seua dona la tècnica ROPA -de recepció d'òvuls de la parella-.

L'asseguradora es negava

En la primera clínica a la qual van acudir els van comunicar que el canvi de sexe del membre de la parella era una novetat per a ells i que s'havia d'esperar la resolució de la Comissió Nacional de Reproducció Assistida (CNRHA). En una altra consulta ginecológica, l'especialista els va aconsellar la Inseminació Artificial de Donant (IAD) davant la impossibilitat de gestar de manera natural.

L'informe mèdic realitzat per esta especialista arreplega que es tracta d'una parella heterosexual i que en presentar ell disforia de gènere es tracta d'una causa d'esterilitat primària, per la qual cosa es va sol·licitar a la mútua, sistema que emprava la reclamant, la valoració i tractament de la reproducció assistida.

No obstant açò, l'asseguradora col·laboradora de la mútua va determinar que la dona no arreplegava els criteris continguts en el seu conveni i es va denegar el servei mentre que el director del servici provincial va concloure que no existia "causa ginecológica que li impedisca una gestació per mitjans naturals".

Els demandants van recórrer eixa decisió al març de 2016. Un mes després van decidir consultar amb una altra clínica de fertilitat, on se'ls va informar que no hi havia problema a utilitzar la tècnica ROPA i que les resolucions de la CNRHA no eren vinculants. No obstant açò, la Conselleria els va comunicar que no es podria realitzar el tractament en cap centre sense eixe informe favorable de l'organisme, que era preceptiu.

Desigualtat de tracte

A la vista de la situació, la parella va presentar una demanda per discriminació per orientació sexual i violació del dret a la dignitat de les persones i va al·legar desigualtat de tracte, a més d'"arbitrari i injustificat". En este sentit, van al·legar que el marit no podia deixar embarassada a la seua parella "per raons òbvies", com tampoc ho haguera pogut fer d'haver continuat sent dona, per raons biològiques. I abundaven que era impossible que tots dos pogueren engendrar un bebé "per mitjans naturals" i que s'incitava a l'esposa a tindre un fill amb un home fèrtil.

L'assegurança també havia argumentat que el marit era estèril "de manera voluntària", però ell va al·legar que la seua situació obeïa a un diagnòstic i una anàlisi psicològica pertinent i el canvi de sexe no era per un "capritx personal".

En la seua resolució, la sala recorda que el principi d'igualtat davant la llei imposa al legislador "el deure de dispensar un mateix tractament als qui es troben en situacions jurídiques iguals" i considera que el procediment terapèutic de reproducció assistida "ha de realitzar-se sobre la dona, en este cas la pròpia beneficiària, amb independència que el tractament estiga orientat a resoldre una esterilitat o infertilitat motivada o procés psicològic que afecte un o un altre dels membres de la parella".

I a açò sosté el tribunal que respon la regulació aplicable, "que ha sigut erròniament interpretada, vulnerant en eixe acte d'aplicació el dret a la igualtat", al mateix temps que afig que les condicions arreplegades en l'orde per a accedir al sistema de reproducció assistida i la forma en què les interpreten el segur i la mútua "són d'aplicació impossible, doncs porten a l'absurd" en el cas d'esta parella.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento