Comunitat Valenciana

Oltra diu que l'ocorregut en la seua casa no va ser un escarni i qui ho compare "està fent cobertura al feixisme"

  • VALÈNCIA, 20 (EUROPA PRESS)
Escarni a Mónica Oltra
Escarni a Mónica Oltra
REMITIDA
Escarni a Mónica Oltra

La vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra, ha asseverat este divendres que l'ocorregut en la nit del dimecres a les portes de la seua casa "no és un escarni" perquè no hi havia una reivindicació política o social, sinó que "hi havia uns feixistes emmascarats" amb caretes que en una pel·lícula "porta un psicópata assassí" i "qui compare això li està fent cobertura al feixisme en la societat" i està "alimentant una de les majors amenaces" que pot tindre la democràcia.

Així ho ha assegurat en la roda de premsa posterior al ple del Consell, en ser preguntada sobre l'escarni d'un grup d'extrema dreta a les portes de la seua casa que va desplegar una bandera a favor de la unitat d'Espanya, un fet pel qual este divendres l'Advocacia de la Generalitat, a sol·licitud i prèvia autorització del president, Ximo Puig, ha presentat una denúncia davant la Fiscalia Provincial de València en considerar que esta acció pot ser constitutiva d'un delicte d'assetjament o uns altres com a odi o desordes públics.

Oltra, que ha indicat que no es personarà com a acusació particular en considerar-se "molt bé representada" tant per l'Advocacia com pel Ministeri Públic, encarregat de defendre l'interés general, ha indicat que esta acció judicial és la resposta que permet l'arquitectura de l'Estat de Dret per a fer front al feixisme.

Ha volgut precisar que este incident no pot considerar-se un escarni, sinó "una altra cosa", perquè en un escarni un col·lectiu presenta una reivindicació política o social concreta i protesta "davant un càrrec públic en qüestions relacionades amb l'exercici del seu càrrec, a plena llum i amb la cara descoberta".

Ella, ha recordat, ja els ha viscut i ha posat com a exemple quan se li va acostar en un acte un grup de persones defensores de la tauromàquia, a els qui va atendre i va escoltar les seues reivindicacions.

"El de l'altre dia en la meua casa no és un escarni: hi havia uns feixistes a la nit, emmascarats amb màscares de la pel·lícula Scream, on la màscara la porta un psicópata assassí en sèrie, posant la música de l'himne amb la lletra franquista i amb cap reivindicació de contingut polític i social més enllà d'acoquinar i llançar un missatge clar a mi i als meus fills de et tenim assenyalada, no ens agrada com eres, com penses i sabem on viu la teua família, així que 'cuidadito'", ha indicat.

"COBERTURA A NAZIS I FEIXISTES"

Per açò, ha indicat que hi haja qui vullga equiparar este fet amb les reivindicacions d'un col·lectiu social com la PAH que, "en un moment determinat va dir prou al fet que la gent se suïcidara" en perdre les seues cases mentre es rescatava amb diners públic als bancs.

Qui defèn eixa comparació, ha prosseguit Oltra, "li dóna cobertura als nazis i feixistes que van a una manifestació pacífica i li obrin el cap a la gent". Així, ha advertit que "cada partit, col·lectiu, entitat i persona ha de decidir on ha d'estar, en la democràcia o en el feixisme, i no hi ha equidistància".

La història, segons ha indicat, "hauria de ser una lliçó de l'amenaça que suposa el feixisme" i qui no ho veja així pot ser que "no haja entès res de la nostra història" o ha estat "molt còmode en la part més negra de la nostra història".

La vicepresidenta, que no ha canviat res respecte a la seua protecció personal arran d'este fet, ha indicat que té prevista una reunió amb el delegat del Govern, Juan Carlos Moragues, que espera es produïsca "ràpid".

Preguntada sobre si es penedeix de no haver-se solidaritzat en el seu moment amb polítics que van patir escarnis, s'ha remès a les seues paraules anteriors i ha apuntat que "sempre" s'ha solidaritzat amb polítics que entén "han rebut un tracte que no s'ajusta als drets constitucionals", posant com a exemple la seua condemna al missatge "masclista" que va ser dirigit la dirigent de Ciutadans Inés Arrimadas.

ORTIZ HA DE "REVISAR LA SEUA CULTURA DEMOCRÀTICA"

D'altra banda, Oltra també ha sigut preguntada per les declaracions de la secretària general del PPCV, Eva Ortiz, que ha condemnat l'escarni a Oltra però ha reclamat aplicar la "mateixa rotunditat" a "altres atacs" i ha recordat -en al·lusió a la vicepresidenta- que "hi ha hagut persones que han portat a l'hemicicle de les Corts samarretes amb la cara d'un dirigent del PP i el lema 'Es busca' -en referència l'expresident Francisco Camps-."

"Jo em vaig posar una samarreta que deia 'wanted only alive' ('es busca, solament viu') i això no era casualitat, per si algun podia inferir que hi havia una subtil amenaça darrere", ha dit. Ha indicat que responia el fet que "s'eludia el control parlamentari" per part de l'expresident Camps, "en una espiral d'eludir controls que ens han portat en esta comunitat a tindre els governs més corruptes probablement de l'Europa occidental".

A més, ha incidit que era diputada, la portava en seu parlamentària i amb la cara descoberta: "Davant de tot el món, perquè sistemàticament ens tapaven la boca".

Per açò, ha criticat que Ortiz equipare això a l'ocorregut enfront de la seua casa per part de "senyors feixistes, personatges de la foscor" i li ha urgit a revisar "urgentment la seua cultura democràtica" perquè "és indignant que una dirigent d'un alt nivell compare la samarreta que em vaig posar de Camps amb els feixistes que amb la cara tapada, encaputxats, amb una màscara d'un assassí en sèrie de van plantar en la meua casa".

"Si això ho seriosament, igual ja no fa falta Espanya 2000 perquè ja tenim la senyora Ortiz, hauria de retractar-se", ha conclòs.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento