Comunitat Valenciana

Els incendis forestals baixen en nombre i superfície fins als 289 focs i 1.400 hectàrees

  • El Consell ha prorrogat el període de prohibició de cremes agrícoles dues setmanes més, davant la predicció d'altes temperatures.
  • L'operatiu sancionador s'ha saldat amb més de 250 denúncies presentades per part dels agents mediambientals.
  • En l'últim trimestre s'han dut a terme més de 10.000 actuacions informatives i correctives i 61 operatius especials.
Trabajo de Divalterra en el incendio de la Sierra Calderona
Trabajo de Divalterra en el incendio de la Sierra Calderona
DIVALTERRA
Trabajo de Divalterra en el incendio de la Sierra Calderona

Els incendis forestals acumulats a la Comunitat Valenciana en el que va d'any se situen per baix de la mitjana de l'últim decenni en comparació de campanyes anteriors, tant en el número -289 focs- com en les hectàrees afectades, que sumen 1.339,98.

Així ho ha assegurat aquest divendres el secretari autonòmic de Medi ambient i Canvi Climàtic, Julià Álvaro, durant la inauguració de la 'Jornada Tècnica postincendis forestals' que se celebra al final de cada campanya.

En aquesta trobada, els col·lectius implicats (agents mediambientals, bombers, brigades forestals, policia autonòmica, guàrdia civil, UME i AEMET, entre uns altres) analitzen el resultat dels informes que elabora la Unitat Tècnica de la Direcció General de Prevenció d'Incendis de la Conselleria d'Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, especialment per als grans incendis.

289 incendis forestals

Concretament, de l'1 de gener al 30 de setembre d'enguany, a la Comunitat Valenciana s'han produït 289 incendis forestals, dels quals 66 es van generar en la província d'Alacant amb una superfície forestal cremada de 36,34 hectàrees; 50 en la província de Castelló, amb una superfície de 1.158,56 hectàrees de bosc incendiat; i 173 en la de València, amb un total de 145,08 hectàrees calcinades.

Per al secretari autonòmic aquest "positiu" descens d'incendis forestals a la Comunitat "suposa un clar reflex de l'esforç que realitzem tots en matèria de prevenció de les causes que originen el focs, degudes majoritàriament al denominat "factor humà".

En aquest sentit, ha volgut destacar el treball que dia a dia desenvolupen els professionals en la lluita contra el foc. Així mateix, ha felicitat el "gran treball" dels consorcis provincials de bombers, l'Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències, el Seprona de la Guàrdia Civil, la Unitat de Militar d'Emergències (UME), AEMET, Divalterra i els Agents Mediambientals i Tècnics Forestals de la Conselleria d'Agricultura i Medi ambient.

"Cadascun, en les seues competències, ha aportat la seua experiència i el seu esforç en la protecció del nostre territori i les seues gents enfront dels incendis forestals", ha valorat.

En aquestes jornades es fa una valoració dels incendis forestals -no es consideren incendis forestals els que afecten a vegetació en solars abandonats i a camps agrícoles- en funció dels components de cada zona, tenint en compte factors com la meteorologia, vegetació i orografia, així com el grau de severitat de cadascun d'ells.

A més, en aquesta trobada s'han presentat els primers resultats de les anàlisis realitzades amb el programa WILDFIRE i la simulació dels incendis ocorreguts durant el període 2016/17.

'Stop al foc'

Julià Álvaro ha mostrat també la seua satisfacció pels resultats de la campanya de comunicació i sensibilització 'Stop al foc' que es va iniciar a l'abril, coincidint amb les festes de Pasqua. "Ha tingut una àmplia repercussió i un clar reflex en el comportament i la col·laboració de la ciutadania a l'hora d'evitar conductes de risc", ha assegurat.

Així mateix ha destacat les 28 xarrades impartides en les zones d'interfície, dutes a terme en diversos municipis amb l'objecte de fomentar la prevenció i l'autoprotecció dels habitants de la interfície urbà-forestal (IUF) en zones limítrofes o que es troben dins del mitjà forestal, aconseguint un total de 86 zones IUF en les quals han participat més de 600 persones.

En matèria de vigilància dissuasòria, s'han dut a terme més de 10.000 actuacions informatives i correctives en l'últim trimestre, 61 operatius especials per activitats incendiàries i seguiment de rajos, i més de 3.000 actuacions realitzades des dels observatoris en detecció de fums i rajos. A més, han col·laborat en la vigilància 79 projectes de voluntariat gràcies a l'ordre de subvencions de la Conselleria que enguany ha comptat amb un pressupost de 40.000 euros.

L'operatiu sancionador s'ha saldat amb més de 250 denúncies presentades per part dels agents mediambientals i un ritme de tramitació que s'ha duplicat respecte a anys anteriors.

Prorrogada la prohibició de cremes agrícoles 

"Malgrat aquests resultats, no podem baixar la guàrdia", ha advertit Julià Álvaro. Per açò el Consell ha prorrogat el període de prohibició de cremes agrícoles dues setmanes més, davant la predicció d'altes temperatures per a la segona quinzena d'octubre.

A més, s'ha reforçat l'operatiu de vigilància per a la temporada tardor-hivern, "la qual cosa ens va a permetre comptar amb més recursos de prevenció dels quals disposàvem quan arribarem a la Generalitat, concretament comptem amb 51 observatoris oberts, enfront dels 42 de 2015, i 106 unitats mòbils, 7 més que fa dos anys", ha subratllat.

D'altra banda, ha assenyalat que en aquestes dues últimes temporades s'ha programat un major escalonament d'incorporació i eixides de recursos per a la seua distribució en el calendari, de manera que "ara comptem amb un major reforç d'unitats d'hivern que abans no existia".

Coordinació dels agents mediambientals

El secretari autonòmic de Medi ambient i Canvi Climàtic ha anunciat també la incorporació de Carmen Cerdà a les tasques de coordinació dels Agents Mediambientals de la Generalitat Valenciana. Cerdà és una agent amb més de 20 anys d'experiència en el cos i la seua designació respon a un dels compromisos adquirits per part d'aquesta Conselleria amb els representants legals dels Agents Mediambientals en aquesta nova etapa.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento