Comunitat Valenciana

Puig reivindica el valor del diàleg i la ciència: "Apel·lar a la raó s'ha convertit en una urgència"

  • El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha reivindicat el valor de valors com la ciència i el diàleg perquè, al seu juí, "apel·lar a la raó s'ha convertit en una urgència".
Plenari de l'Alt Consell Consultiu
Plenari de l'Alt Consell Consultiu
GENERALITAT
Plenari de l'Alt Consell Consultiu

Puig ha realitzat estes manifestacions a Alacant, on ha assistit este divendres a Alacant al plenari de l'Alt Consell Consultiu en Investigació, Desenvolupament i Innovació (ACCIDI), en el seu discurs després de la benvinguda als nous vocals. El plenari s'ha celebrat en la carpa de la Generalitat situada en el Race Village de la Volvo Ocean Race d'Alacant, presentat pel secretari de la Fundació Premis Rei Jame I i vicepresident de l'ACCIDI, el professor Santiago Grisolía.

Les noves incorporacions a l'Alt Consell Consultiu són els guanyadors dels Premis Jaime I que atorga la fundació homònima. Estos nous vocals són el biòleg de la Universitat d'Alacant i candidat al Nobel, Francis Mójica, en la categoria d'investigació bàsica; l'economista Alberto Gutiérrez en l'àrea d'economia i emprenedoria; i en l'àrea de Noves Tecnologies s'incorpora el catedràtic de Química de la Politècnica de València, Hermenegildo García.

A l'acte també han assistit la vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, així com la resta del ple del Consell, que este divendres s'ha celebrat en el Race Village de la Volvo. Durant la seua intervenció, el president de la Generalitat ha ressaltat "el paper" de les universitats públiques de la província, la Universitat d'Alacant i la Miguel Hernández d'Elx; del Centre d'Innovació i Tecnologia del calçat (INESCOP); de l'Institut de Neurociències de Sant Joan; i de la futura Agència Valenciana de la Innovació que se situarà a Alacant.

El cap del Consell ha asseverat que és "necessari que la Comunitat Valenciana isca d'esta situació de postergament de la R+D+i" a fi de "enfortir la presència de la ciència" en un escenari en el qual la recessió econòmica "ha deixat la seua empremta en la tasca investigadora", per la qual cosa s'ha de fer "una reforma profunda del model productiu" i "decidir si l'eixida de la crisi es fa evitant els errors del passat", ha puntualitzat.

A continuació, Puig ha apel·lat als "valors de la il·lustració", i sobre este tema ha destacat "el valor de la raó" que "cultiven" en l'ACC, perquè al seu juí "apel·lar a la raó s'ha convertit en una urgència", i malgrat els "avanços en ciència i tecnologia", actualment existeixen "manifestacions d'ideologies excloents" que estenen al "negacionisme", ha puntualitzat.

"Els fets ens obliguen al fet que impere el diàleg", ha subratllat el president, qui ha expressat que "fan falta reformes; ciència, tecnologia i política" perquè "el creixement no siga per devaluació salarial" sinó a causa de la "productivitat", que ha titlat de "pedra angular" per a la recuperació econòmica.

"INVERTIR EN EL FUTUR"

Així mateix, ha manifestat la necessitat d'"invertir en el futur, encara que modestament", ja que ha recordat que la Comunitat Valenciana pateix des de fa anys el "infrafinançament" estatal i "existeix la necessitat de tindre els recursos", ha incidit. Per açò ha defès que "una de les primeres inversions siga la dirigida a augmentar el coneixement" i a la relació d'este amb "l'economia, l'empresa i els servicis públics".

Finalment, Ximo Puig ha insistit en la necessitat d'"impulsar vincles entre investigació pública i innovació empresarial", i de "retindre el capital de jóvens investigadors" mitjançant ferramentes com el Pla Gent-Generació Talent, dotat amb 61,1 milions d'euros de la Generalitat per a incentivar la tornada d'investigadors i, en definitiva, "traçar un camí de mig-llarg termini" per a aconseguir "el renaixement de la Comunitat Valenciana", ha conclòs.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento