Reutilitzant objectes amb l'AMB

  • Els municipis s'encarreguen de recol·lectar la brossa dels contenidors, però el seu tractament és competència de l'AMB.
  • La Xarxa Metropolitana de Deixalleries compta amb 68 instal·lacions fixes i 20 camions que realitzen recorreguts programats per municipis de la regió i Barcelona.
Part d'aquests objectes, com els electrodomèstics, es poden reparar i reutilitzar.
Part d'aquests objectes, com els electrodomèstics, es poden reparar i reutilitzar.
JUAN PEDRO CHUET-MISSÉ
Part d'aquests objectes, com els electrodomèstics, es poden reparar i reutilitzar.

L'AMB se suma per desè any consecutiu, a la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, una campanya per conscienciar no només sobre la necessitat de generar menys brossa, sinó també sobre com reutilitzar objectes o donar-los una segona oportunitat d'ús perquè no acabin en un contenidor.

Del 18 al 26 de novembre, en diferents municipis de l'àrea metropolitana, s'organitzaran diverses activitats lúdiques i didàctiques amb consells i petits cursos sobre reparació de mobles, electrodomèstics i elements informàtics.

Els municipis s'encarreguen de recol·lectar la brossa dels contenidors, però el seu tractament és competència de l'AMB. Per això l'estratègia d'aquest organisme és conscienciar que el contenidor és el darrer pas, perquè previament "cal enfocar-se en la prevenció per evitar la generació de residus. Després ve la reutilització d'aquells objectes o peces que poden ser útils, només en darrer terme cal pensar en el reciclatge, detalla Eloi Badia, vicepresident de Medi Ambient de l'AMB.

La Xarxa Metropolitana de Deixalleries compta amb 68 instal·lacions fixes i 20 camions que realitzen recorreguts programats per municipis de la regió i per Barcelona. Durant el 2016 es van recollir 78.000 tones de residus que no es dipositen als contenidors, dels quals les runes han estat majoritàries.

També es recullen elements com el mercuri, el fibrociment, l'oli industrial, a més a més de piles, aparells electrònics, tubs fluorescents i altres objectes que han de rebre un tractament especial.

Aquests centres estan canviant el seu rol. "A més de deixar objectes, a la deixalleria també es poden realitzar cursos de formació per aprendre que en lloc de destruir coses es poden reparar i tornar a aprofitar-les", descriu Albert Torras, Cap de Servei de Prevenció de Residus de l'AMB.

Aquest canvi de paradigma és acompanyat per diversos municipis que impulsen mercats de segona mà, on a més de cursets de reparació també es fan jornades d'intercanvi d'objectes o llibres.

Si bé aquests mercats cada cop són més nombrosos, encara cal que tinguin una presència notable com passa als països anglosaxons, on les fundacions i organitzacions benèfiques tenen parades de recepció i venda d'articles de segona mà, o les vendes de garatge, que són molt populars als barris de moltes ciutats dels Estats Units.

Per això, des de l'AMB suggereixen que s'apropin els productes tèxtils, electrònics o informàtics que no es facin servir a les deixalleries o als centres com Millor que Nou (Sepúlveda, 45-47 de Barcelona) on s'ensenya a reparar-los, es tornen a condicionar i se'ls dóna una nova oportunitat de vida.

El pròxim 25 de novembre, al local de Millor que Nou, se celebrarà la R-festa, amb diversos tallers per a donar una nova vida a elements ja utilitzats, com ara mobles, peces de vestir i dispositius electrònics. A més a més, es faran classes de jardineria o de creació de joguines o d'instruments musicals.

Descompte a la taxa de tractament

A la factura de l'aigua s'inclou la Taxa Metropolitana de Tractament de Residus (TMTR). Per promoure les pràctiques de reciclatge i reutilització, l'AMB distribueix una targeta per tal que les persones que portin articles a les deixalleries poden enregistrar els seus lliuraments i així obtenen descomptes en aquest recàrrec.

Inclús es projecta que hi hagi una bonificació de fins al 100% per als ciutadans que es trobin en situació de vulnerabilitat econòmica, va precisar Badia, qui va afegir que hi ha un projecte perquè els municipis que tinguin un major índex de recollida selectiva paguin menys.

Aprendre a reaprofitar és divertit

"Donem-li una nova vida". Amb aquest lema, l'AMB promou una sèrie d'activitats en el marc de la Setmana Europea de Prevenció de Residus. Dissabte 18 de novembre hi haurà activitats en els punts verds i deixalleries de Barcelona (Vallvidrera), Esplugues-Sant Joan Despí, Molins de Rei, Pallejà, Sant Feliu, Santa Coloma de Cervelló, Tiana-Montgat i Viladecans.

Allà, diversos animadors mostraran la importància de reutilitzar per mitjà d'activitats lúdiques i s'organitzaran tallers de reparació de mobles, d'electricitat i de construcció de joguines amb materials usats.

A La Palma de Cervelló s'ensenyarà a crear decoració nadalenca amb articles reutilitzats (dissabte 18), hi haurà tallers de reparació tèxtil a Montgat (dimarts 21), Fort Pienc de Barcelona (dijous 23) i Castellbisbal (divendres 24), d'electrodomèstics (Sant Just Desvern, dijous 23), aparells informàtics (Tiana, dimecres 22) i mobles (Castellbisbal, dissabte 25 i diumenge 26).

Electrodomèstics

Cada any es recullen fins a 2,5 quilos de dispositius electrònics i electrodomèstics per habitant. Aquells que poden ser reutilitzats es deriven a diferents fundacions on es reparen i es venen a preus molt accessibles.

Consumisme

Les campanyes de conscienciació xoquen amb l'afany consumista de bona part de la població, que canvia de mòbil i renova el seu vestuari amb freqüència aprofitant les polítiques de rebaixes i les jornades de forts descomptes com ara el Black Friday.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento