Comunitat Valenciana

Cultura diu que al concurs per a Les Arts "no hi haurà quotes de valenciania ni nacionalisme"

  • Els nous estatuts contemplaran, a més de la figura d'un director artístic, responsable "exclusivament del contingut musical", un gerent i un president.
  • Serà un concurs "igual" al fet "fa uns mesos" pel Liceu de Barcelona amb les "mateixes bases internacionals", assegura el secretari autonòmic de Cultura.
  • "D'ací a uns mesos tindrem una persona -com a director artístic- triada a través d'un concurs públic, com fan els grans espais operístics d'Europa", ha declarat.
Palau De les Arts
Palau De les Arts
GVA
Palau De les Arts

El secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona, ha avançat este dimarts que el "concurs internacional" que convocarà el Palau de les Arts de València per a "triar la persona que dirigirà artísticament" este espai "en els pròxims quatre anys" després de la recent dimissió de Davide Livermore com a intendent serà una convocatòria en la qual "no hi ha cap condició de quotes de valenciania, ni de nacionalisme ni de res que es parega".

Girona, que ha censurat la "interpretació malèvola que ha fet el PP" sobre este tema, ha exposat que serà un concurs "igual" al fet "fa uns mesos" pel Liceu de Barcelona amb les "mateixes bases internacionals". "Per tant, no estem parlant ni d'un concurs localista ni d'un concurs que vaja en detriment del caràcter internacional" del Palau dels Arts, ha agregat, a més de rebutjar les designacions "a dit" de "l'època del PP".

"D'ací a uns mesos tindrem una persona -com a director artístic- triada a través d'un concurs públic, com fan els grans espais operístics d'Europa", ha declarat. El responsable autonòmic s'ha pronunciat d'esta manera en declaracions als mitjans després d'assistir a l'entrega dels XXXV Premis Literaris Ciutat de València, preguntat per la situació del Palau de les Arts després de la dimissió de Davide Livermore.

Girona ha agregat que aquesta convocatòria serà "un procés obert i participatiu" que tirarà avant este dimecres quan es faça pública a partir de la seua aprovació i de la modificació dels estatuts de l'auditori en la reunió del seu patronat.

Així mateix, ha avançat que els nous estatuts contemplaran, a més de la figura d'un director artístic, triat per concurs i responsable "exclusivament del contingut artístic i musical", un gerent, que ocuparà del "dia a dia" i que serà designat per l'administració, i un president, que "tindrà la representació institucional que fins ara tenien Livermore o Helga Schmidt" com a anteriors intendents. Es preveu que este siga "una persona valenciana" procedent del món civil o empresarial.

Normalitzar l'estructura

Girona ha insistit que la intenció és donar a este recinte una estructura similar a la de la resta de "palaus de l'òpera d'Espanya" com "el Teatre Reial, la Maestranza de Sevilla o el Liceu de Barcelona". "Volem dotar-ho de l'estructura que té qualsevol teatre del món", ha dit Albert Girona, que ha agregat que "la modificació dels estatuts" busca donar al coliseu valencià "una estructura diferent per a normalitzar-la". Igualment, ha assegurat que els canvis previstos no afectaran els treballadors del Palau dels Arts.

El secretari autonòmic de Cultura ha comentat que este dimarts a la vesprada mantindrà una reunió amb el comité d'empresa de l'auditori "per a explicar les modificacions de l'estatut" i subratllar que "no es modifiquen les relacions laborals".

El conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esports, Vicent Marzà, informarà este dimecres a la vesprada en roda de premsa dels temes tractats en la reunió que celebrarà el Palau de les Arts eixa mateixa jornada, entre ells, el canvi dels estatuts, com ha avançat el seu departament.

"Gestió més racional"

Pel que fa a la modificació dels estatuts que es formalitzarà este dimecres, el responsable autonòmic ha comentat que era un tràmit "previst des del principi de la legislatura" perquè els actuals eren "els fets per a un coliseu que va començar a caminar fa dotze anys" i requerien adaptar-se a l'actualitat i donar pas a "una distribució de la gestió més racional".

"En la fase inicial estava molt bé que hi haguera un superlideratge com és el que exercia des del punt de vista de la direcció de Helga Schmidt o el que el PP va atorgar amb el seu contracte a Davide Livermore" però "arribat el moment que s'ha d'anar a una distribució de la gestió més racional", ha exposat Girona.

"No estava previst"

Quant a la dimissió de Livermore, ha lamentat que s'haja produït en este moment perquè "no estava en el full de ruta marcat", ja que "estava previst que estiguera fins a la fi de la temporada", i ha assenyalat que ha tingut la seua causa "en les conseqüències" i "incompatibilitats" del contracte que va firmar en el seu moment María José Catalá", com a consellera de Cultura amb el fins ara intendent.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento