Comunitat Valenciana

El secretari autonòmic de Turisme rebutja la taxa: “El visitant no ve de gorra”

  • L'impost sobre l'impost enfronta a Podem, a favor, i al PSPV, en contra, amb Compromís al mig. 
  • El secretari de Turisme proposa aflorar apartaments il·legals com a forma de recaptar més. 
  • Podem diu que Colomer “incompleix” el mandat de Les Corts i obvia les opinions d'experts.
Vistas de Benidorm (Alicante), turistas, turismo, playa, Comunitat Valenciana.
Vistas de Benidorm (Alicante), turistas, turismo, playa, Comunitat Valenciana.
GVA
Vistas de Benidorm (Alicante), turistas, turismo, playa, Comunitat Valenciana.

El debat sobre si la Comunitat Valenciana ha d'aprovar o no una taxa turística va evidenciar ahir les diferències que aquest assumpte suscita en els signants del pacte del Botànic, els socis del qual mantenen postures divergents. El PSPV, partit en el qual milita el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, s'oposa a l'impost, la implantació del qual exigeix Podem.

Al mig, Compromís veu la mesura “interessant”, però advoca per la flexibilitat tant en els terminis del seu possible desenvolupament com en el seu caràcter, fonamentalment municipal. Colomer va comparèixer ahir en Les Corts a proposta del PP per a explicar la postura del seu departament en aquest controvertit assumpte. El secretari autonòmic es va mantenir en la seua “ferma convicció” en contra de la taxa turística encara que va voler deixar clar el seu “respecte a aquells que pensen d'una altra manera”.

“El turista ja paga per tot, no ve de gorra”, va afirmar. Colomer va eludir opinar sobre la posició del PSPV (el seu partit), que la setmana passada es va abstenir en Les Corts davant la possibilitat d'aplicar aquest impost als allotjaments turístics de

la Comunitat: “Açò no seria ètic ni estètic perquè hi ha divisió de poders i no he de creuar la frontera d'opinar sobre el debat parlamentari”, va manifestar. En aquesta línia, es va mostrar preocupat perquè “alguns sobreactuen” i volen “prolongar artificialment el debat” introduint “elements de distorsió” en el turisme, una cosa que ell considera “un tema d'Estat”. 

Combatre l'intrusisme

Colomer creu que la taxa turística “redueix el sector turístic al subsector de l'allotjament”, cosa que “no respon a la realitat”, i va expressar els seus “dubtes” sobre quin ha de ser l'objecte gravable, atès que el sector és molt ampli. Colomer, que va demanar comptar amb l'opinió del sector, va defensar la seua postura al·legant que probablement es recaptarien més ingressos, no amb una taxa turística, sinó combatent amb més força l'intrusisme i millorant el finançament del Govern valencià.

“No sóc partidari d'una taxa per a millorar el potencial de l'administració, considere que hi ha altres vies per a obtenir majors ingressos”, va assenyalar. “En l'allotjament clandestí, problema en el qual no ens hem posat de perfil, hi ha un vertader calador d'ingressos”, va recalcar el president de l'Agència Valenciana del Turisme.

Per la seua banda, el diputat de Podem David Torres va recriminar a Colomer que està “incomplint” el mandat de Les Corts que instava a “impulsar l'impost a l'activitat turística”, una taxa que segons va recordar, van recomanar experts tant en estudis encarregats per la Conselleria d'Hisenda com pel ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro.

D'altra banda, segons les dades de la Generalitat, el nombre de turistes s'ha incrementat un 24% en aquest pont de desembre a la Comunitat Valenciana respecte al de l'any anterior. Segons el secretari autonòmic de Turisme, és “molt prematur parlar de causa-efecte respecte a Catalunya” i més enllà dels ponts i altres festivitats, “estem davant un 2017 francament dinàmic”, va subratllar.

Divergències entre els partits

PP. Està en contra de la taxa. El diputat Fernando Pastor va acusar ahir als partits que recolzen al Consell de provocar una situació “poc seriosa, incoherent, rocambolesca, que genera incertesa, malestar i confusió” després de dos anys “donant bandades”.

PSPV-PSOE. En principi s'oposa i demana consens amb el sector per a qualsevol iniciativa: “No és interessant en aquest moment ni és la forma més adequada” introduir-la en els pressupostos de 2018, segons el diputat Vicente Arques, que estima que podria recaptar 30 milions d'euros en un pressupost de 20.000 milions, enfront dels 80 milions que suposaria l'aflorament d'apartaments il·legals.

Compromís. Veu “interessant” la mesura que tenen altres ciutats europees, però advoca per un model “municipalista, d'implementació gradual i avaluable”.

Ciutadans. Critica la proposta i demana que s'aclarisca el model exacte. Assegura que no resoldrà el problema del frau i l'economia submergida.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento