Comunitat Valenciana

Justícia comença a elaborar el mapa de fosses de la Comunitat Valenciana

  • La llei de la Memòria Democràtica preveu l'elaboració d'un cens de víctimes de la Guerra Civil i la posterior repressió franquista i, si escau, la recuperació de restes.
  • La conselleria cedirà aquesta informació a l'Institut Cartogràfic Valencià, que estudiarà la incorporació d'eixes dades de localització a la seua cartografia oficial.
  • L'Institut Valencià de la Memòria Democràtica serà l'encarregat de realitzar les tasques d'estudi, investigació i impuls de les mesures establides en la llei.
Exhumacions de represaliats franquistes en la fossa 113 de Paterna (València)
Exhumacions de represaliats franquistes en la fossa 113 de Paterna (València)
DIPUTACIÓ DE VALÈNCIA
Exhumacions de represaliats franquistes en la fossa 113 de Paterna (València)

La Conselleria de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques ha començat a elaborar el mapa de fosses comunes de la Comunitat Valenciana, segons prescriu la llei de la Memòria Democràtica i per la Convivència, que ha entrat en vigor este dimecres, vint dies després de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV).

Segons ha informat la Generalitat Valenciana en un comunicat, la norma preveu l'elaboració d'un cens de víctimes de la Guerra Civil i la posterior repressió franquista i, si escau, la recuperació de les restes que jauen en les més de 299 fosses localitzades fins al moment en sòl valencià.

El mapa de les 184 fosses localitzades en la província de València es va completar l'any 2011 i es va enviar al Ministeri de Justícia. En l'actualitat no existeix la possibilitat de consultar eixe material, per la qual cosa la Conselleria va a entaular converses amb el departament que dirigeix el ministre Rafael Catalá amb la finalitat de que eixe mapa de fosses siga accessible per a la ciutadania.

En la província de Castelló, el projecte del Mapa de Fosses de la Guerra Civil i del Franquisme el realitza un equip coordinat per dos associacions de la memòria, el Grup de la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló i el Grup per a Recuperació de la Memòria Històrica de València, i en el qual participen experts de l'Associació Científica ArqueoAntro.

Tècnics de la Direcció general de Reformes Democràtiques i Accés a la Justícia estudien ja el seu treball, que ha permés catalogar 86 enterraments i localitzar altres 66, pendents encara de catalogació.

Pel que es refereix a la província d'Alacant, els tècnics de la Conselleria han d'encara verificar el mapa georeferenciat de fosses elaborat pels arqueòlegs de l'Associació Científica ArqueoAntro, que ha localitzat fins a 90 enterraments susceptibles de contindre restes de víctimes no identificades.

Una vegada tancats estos tres plànols provincials, la conselleria cedirà aquesta informació a l'Institut Cartogràfic Valencià, que estudiarà la incorporació d'eixes dades de localització a la seua cartografia oficial.

Cens de víctimes

Respecte a l'elaboració del cens de víctimes de la Guerra Civil i la posterior repressió de la dictadura franquista, ja treballa en este punt la Càtedra Interuniversitària de Memòria Democràtica de la Comunitat Valenciana, impulsada per la Conselleria i en la qual participen la Universitat de València, la Universitat d'Alacant i la Universitat Jaume I de Castelló.

La norma que entra este dimecres en vigor contempla la creació de l'Institut Valencià de la Memòria Democràtica, els Drets Humans i les Llibertats Públiques que tindrà la seua seu en la ciutat d'Alacant. Este organisme autònom de la Generalitat Valenciana serà l'encarregat de realitzar les tasques d'estudi, investigació i impuls de les mesures establides en la llei.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento