40 anys de vinyetes verinoses i lliures a la revista 'El Víbora'

  • La publicació de la contracultura espanyola ret un merescut homenatge al museu MNAC en forma d’exhibició.
Original de Mariscal 'Una noche particular' para el número 66 de la revista 'El Víbora' (1985).
Original de Mariscal 'Una noche particular' para el número 66 de la revista 'El Víbora' (1985).
MARISCAL
Original de Mariscal 'Una noche particular' para el número 66 de la revista 'El Víbora' (1985).

Nazario, Mariscal, Gallardo, Montesol, Max o Laura Pérez Vernetti formen part de la nova exposició del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) en col·laboració amb Ficomic, l'entitat organitzadora dels salons del còmic i del manga de Barcelona. Està dedicada als artistes que van treballar a la revista de la contracultura El Víbora, ja desapareguda, símbol de la cultura underground a Espanya, i que va publicar el seu primer número el mes de desembre de l'any 1979, fa ara tot just quatre dècades.

La mostra temporal El Víbora. Comix contracultural exhibeix ben a prop de les pintures romàniques i els retaules gòtics del museu del Palau Nacional de Montjuïc prop d'un centenar de portades de la publicació, 38 obres originals, fotografies i altra documentació complementària.

La revista va publicar 300 números entre els anys 1979 i 2004 arribant a distribuir entre 40.000 i 50.000 exemplars mensuals i per al seu comissari, Antoni Guiral, és «un acte de justícia» cap a la capçalera i tots aquells que la van fer possible.

En les seves pàgines, «els autors explicaven allò que volien i reflectien el que passava al carrer, renovant la historieta que s'havia fet fins llavors, esdevenint historieta alternativa». Sense cap mena de censura, els artistes criticaven la societat del moment i tractaven temes com ara el consum de drogues, la denúncia ecologista i les reivindicacions feministes.

El sexe també es tocava al marge dels tabús imperants. En canvi, avui dia, els artistes que van fer possible El Víbora tindrien «tots els problemes del món», assegura Guiral. «Abans demostràvem que érem més intel·ligents i oberts, però ara s'ha imposat la correcció política», indica el comissari.

Entre els originals que es poden consultar a la mostra hi ha els treballs d'autors com Isa Feu al número extra que va treure la publicació arran del cop d'estat del 23-F.

Igualment apareix dins de l'exhibició la primera portada de la revista, obra de Nazario, i una prova en la qual surt la paraula Goma3, que va ser un dels primers noms amb què treballaven els creadors d'El Víbora. Finalment, treballadors del departament d'administració de l'editorial La Cúpula van desaconsellar el nom de Goma3 per les comparacions que es podien fer amb la tipologia d'explosiu que feia servir la banda terrorista ETA llavors.

Palau Nacional de Montjuïc. Fins al 29 de setembre. Horari: de dimarts a dissabte de les 10 a les 20 hores. Diumenges i festius de les 10 a les 15 hores. Preu: 4 euros. museunacional.cat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento