Comunitat Valenciana

Puig demanarà comparéixer en la Comissió General de les CCAA en el Senat pel finançament autonòmic

  • El Govern valencià aprovarà en el ple del pròxim divendres la petició de convocatòria del president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, en la Comissió General de les Comunitats Autònomes en el Senat, per a parlar de finançament autonòmic.
Puig atén als mitjans en Fitur
Puig atén als mitjans en Fitur
TWITTER GVA
Puig atén als mitjans en Fitur

Així ho ha anunciat Puig en declaracions als mitjans en la seua visita a Fitur, en ser preguntat per què balanç fa de l'any que ha passat des de la celebració de la cimera de presidents autonòmics i de la situació de la cerca d'un nou finançament autonòmic.

Puig ha indicat que en eixe moment es van creure la paraula del president del Govern d'Espanya, Mariano Rajoy, i consideraven que era la "millor situació possible arribar durant enguany a formalitzar una proposta basada en criteris tècnics que, finalment, tinguera un suport polític el més ampli possible d'acord".

No obstant açò, ha assegurat que, en aquests moments, en la Generalitat Valenciana estan "absolutament defraudats" perquè ja fa un any d'eixe compromís i "quan era el moment, després de tot el treball dels experts, que el Govern assumira la posició i tinguera una proposta per a discutir en el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) i elevar-la al Parlament, no s'ha produït i, la qual cosa és pitjor, és que els anuncis que existeixen són absolutament anòmals".

Al seu juí, el Govern central "no té res a veure amb una cultura democràtica" i ha recalcat: "Quan s'acorda alguna cosa, cal tindre voluntat de complir-ho i si no cal executar-ho". "El que no pot ser és a més intentar inserir altres debats que no tenen res a veure com, per exemple el de Catalunya, perquè Catalunya no estava asseguda (en la Conferència de Presidents) quan es va acordar que se n'anava a modificar" el model de finançament autonòmic.

"FÓRMULA QUE GARANTISCA LA IGUALTAT"

En aquest context, ha emmarcat la decisió del Govern valencià d'aprovar en ple divendres que ve la petició de convocatòria del president de la Generalitat, Ximo Puig, en la Comissió General de les comunitats autònomes en el Senat amb l'objectiu de "posar en evidència que no podem continuar així i hem de buscar una fórmula que garantisca la igualtat dels ciutadans a Espanya i la singularitats territorials".

"Ara hi ha un problema greu de falta d'equitat i de falta de finançament del conjunt del sistema autonòmic que liquida en part el sistema de benestar", ha dit.

Preguntat per si Catalunya podria tindre un sistema similar al País Basc o Navarra, Puig ha defès que el sistema general "és un sistema on totes les comunitats autònomes poden tindre el seu espai". "Ha d'haver-hi un espai multilateral, a pesar de reconéixer que el concert basc i la foralitat de Navarra està en la Constitució i no ho qüestionem, la qual cosa qüestionem són les asimetries profundes que existeixen en el resultat final dels recursos de cada comunitat autònoma per a complir amb els mateixos servicis públics", ha precisat.

I sobretot, ha dit, per la part econòmica ja que la Comunitat Valenciana serà l'autonomia que més va creixerà en 2017 "a pesar que la inversió de l'Estat i el finançament autonòmic està clarament per sota del que ens correspon". Sobre aquest tema, ha recordat que un informe del BBVA "diu que com a mínim perdem mig punt de creixement per la falta d'inversió pública adequada al nostre territori".

"No volem victimismes ni conflicte entre comunitats autònomes. Eixe no és el camí", ha indicat, per a insistir que la via és l'acord encara que, per a això, el Govern "ha d'assumir la seua responsabilitat".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento