Comunitat Valenciana

Sàtira política i reflexions socials inspiren la Secció Especial de les Falles

  • L'Antiga de Campanar defendrà el primer premi de l'any passat amb 'Arre, unicorn, arre!', de Carlos Carsí.
  • La Falla Municipal, fora de concurs, és una creació de José Latorre, Gabriel Sanz i Okuda San Miguel.
Falla Na Jordana 2018
Falla Na Jordana 2018
EUROPA PRESS
Falla Na Jordana 2018

La crítica política, la reivindicació de la naturalesa i la llibertat són alguns dels temes que inspiren les Falles de la Secció Especial de 2018, la màxima categoria de les festes. Els artistes treballen amb afany i sense excessius problemes malgrat la meteorologia voluble perquè en la plantà els monuments lluïsquen amb una combinació d'artesania, sàtira i grandiositat.

Enguany, competeixen en la Secció Especial les comissions de Monestir Poblet-Aparicio Albiñana, més coneguda com L'Antiga de Campanar, que es va fer amb el primer premi l'any passat; Almirall Cadarso-Comte Altea; Convent Jerusalem-M. Marzal; Exposició-Micer Mascó; Cuba-Literat Azorín; Na Jordana; Plaça del Pilar; Regne de València-Duc Calàbria i Sueca-Literat Azorín.

L'Antiga, vigent campiona, tractarà de defendre el seu títol de la mà de Carlos Carsí amb la falla 'Arre, unicorn, arre!', una proposta quallada de nombroses i colorides escenes de fira no exemptes del particular humor faller.

Per la seua banda, Convent Jerusalem aposta en la seua falla gran, amb el lema 'Per Naturalea', per una institutriu que explica a uns xiquets "tot el mal que li estem fent a la naturalesa", ha explicat el seu president, Santiago Ballester. Amb un tall clàssic, la falla realitzada per Pere Baenas es compon de 16 escenes diferents, cadascuna amb una temàtica diferent, encara que totes relacionades amb la naturalesa, on hi haurà espai per a cascades d'aigua i ponts de fusta pels quals podran passar els visitants.

'En el pecat va la penitència' és el lema del Pilar, que és obra de Paco Torres i narra els set pecats capitals -enveja, superba, ira, luxúria, gula, peresa i avarícia- amb diferents escenes, en les quals destaca la presència de la política, amb el president del Govern d'Espanya, Mariano Rajoy, a més dels internacionals Donald Trump, Kim Jong Un i Vladimir Putin.

Na Jordana, amb Toni Pérez com a artista faller, opta per la llibertat com a tema de la falla gran amb el personatge de William Wallace, de la pel·lícula 'Braveheart', com a element principal. Així mateix, apareixen diferents elements al·legòrics com el dimoni o l'estàtua de la llibertat, que segons ha explicat el seu vicepresident, Vicent Borrego, la converteixen en una falla que "respira" i que destaca pel seu colorit "particular i personal".

Al voltant d'aquests elements hi haurà diferents escenes relacionades amb la llibertat referida a diversos àmbits de la societat actual, com la llibertat en les aules; el liberalisme "a ultrança"; la llibertat de culte, que és una "crítica a la política local"; el "llibertinatge" en xarxes socials; la llibertat d'opcions sexuals; o la llibertat d'informació.

La falla Almirall Cadarso-Comte Altea, obra de l'artista Manuel Algarra, amb el lema 'En busca del Daurat', torna a l'època dels conquistadors però reinterpretant-la amb assumptes d'actualitat, com el conflicte català. Així, poden veure's personatges com Carles Puigdemont, els 'Jordis', Oriol Junqueras o Carme Forcadell.

Exposició-Micer Mascó, amb el títol de 'Si, vull', representa a través del seu artista faller, Paco Giner, un banquet de noces en el qual destaca la nóvia. Cuba-Literat Azorín, per la seua banda, presenta 'Filtres' de la mà de Vicente Martínez, que compta amb un estil personal i colors foscos.

Regne de València-Duc Calàbria, guanyadora el passat any en enginy, es presenta amb el lema 'Eixa boqueta!' i es caracteritza per les crítiques locals de la mà de Sergio Musoles. D'altra banda, el monument de Sueca-Literat Azorín suposa el retorn de l'artista Vicente Llácer i porta com a lema 'Universos paralelos i lelas', amb l'espai exterior en primer plànol, amb plats voladors i planetes.

En el recorregut pels monuments fallers destaca també la Falla Municipal, que es planta en la Plaça de l'Ajuntament i que està fora de concurs. En aquestes festes, uneixen forces l'art tradicional faller i l'urbà en una creació de José Latorre, Gabriel Sanz i Okuda San Miguel.

Falleta Municipal interactiva

Mentre els artistes donen els últims retocs als monuments grans, aquesta mateixa nit se celebra la Nit de la Plantà Infantil. La falleta municipal, firmada per Miguel Hache, es caracteritza pel moviment i la interacció amb les persones que la contemplen.

La base de la falla és un planetari amb diverses escenes i el públic podrà accionar des de fora del perímetre un mecanisme que farà que els planetes canvien de posició. A més, hi haurà una monitora que farà visites guiades per l'interior de la falla, els dies 15, 16 i 18 de 9.30 a 12.30 hores i els dies 15, 17 i 18 de 16.30 a 20.30 hores.

"Fem una crida a tota la ciutadania i a tota la gent que ens visita aquests dies perquè s'acosten a gaudir d'una gran falla infantil interactiva, amb moviment i accessible", ha afirmat el regidor de Cultura Festiva de l'Ajuntament de València, Pere Fuset.

La falla disposarà d'un punt accessible, on es podrà llegir l'explicació en braille, gràcies a la col·laboració de l'ONCE; uns codis QR que permetran l'accés a l'explicació en diversos idiomes, com per exemple el valencià, el castellà, el francés, l'anglés, l'italià i l'alemany; i llengua de signes, amb la col·laboració de FESORD, gràcies a la iniciativa de la Delegació de Participació de la Junta Central Fallera.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento