Comunitat Valenciana

Martí oferirà tradició amb tocs de modernitat en la Nit del Foc

  • Per a la Nit del Foc ha preparat un "castell molt tradicional", amb "la forma i l'esquema dels d'abans".
  • Martí va començar a oferir mascletaes en València dins del calendari oficial de les Falles en 2001.
  • La mascletà del dia 19 serà "molt intensa, amb tocs moderns però també recuperant el clàssic".
Reyes Martí després del tret d'una mascletà de Falles
Reyes Martí després del tret d'una mascletà de Falles
Europa Press - Archivo
Reyes Martí després del tret d'una mascletà de Falles

La Pirotècnia Martí de Borriana (Castelló), encarregada enguany de disparar la Nit del Foc prèvia al dia gran de les festes falleres, la mascletà d'eixa jornada i la cremà de la Falla de l'Ajuntament, combinarà en aquests muntatges tradició amb "pinzellades de modernitat" i oferirà detalls adequats a cadascuns d'ells amb els quals espera sorprendre al públic assistent i donar-li "espectacle".

Així ho ha avançat  la responsable d'aquesta empresa, Reyes Martí, qui ha expressat la seua "il·lusió" per poder oferir als valencians i als qui visiten València amb motiu de les Falles els dispars més destacats d'aquestes dates i també la "gran responsabilitat" que suposa dur-los a terme.

Martí va començar a oferir mascletaes en la Plaça de l'Ajuntament de València dins del calendari oficial de les Falles en 2001. Des de 2004 i fins el 2016 aquesta pirotècnica va ser l'encarregada d'oferir dins d'eixe programa la mascletà del 8 de març, Dia Internacional de la Dona, per la seua condició de ser dona propietària d'una empresa pirotècnica i participar com a treballadora de la mateixa tant en la fabricació dels materials com en els dispars dels seus espectacles.

El passat any Reyes Martí va disparar per primera vegada un dels castells -el del 17 de març- i una de les mascletaes -la del 18 de març- de la setmana gran de les Falles. En 2018 serà l'encarregada, també com a primera dona a fer-ho, de la Nit del Foc, el 18 de març, i de la mascletà i la cremà del 19 de març, Dia de Sant Josep i últim d'aquestes festes.

La Nit del Foc durarà 18 minuts

L'empresària ha avançat que per a la Nit del Foc ha preparat un "castell molt tradicional", amb "la forma i l'esquema dels d'abans", amb "seccions definides" i amb la intenció de "recuperar la tradició". Així, ha avançat que "no faltaran seccions de palmeres com antigament" i "molts canvis de colors" encara que ha asseverat que també haurà "pinzellades de modernitat".

La responsable de Pirotècnia Martí, que ha precisat que aquest castell durarà uns 18 minuts, ha assenyalat que la seua intenció és "atraure al públic, per descomptat" i fer que "veja alguna cosa diferent".

"Tenim el llenç, que és el cel, negre fosc, i ací hem de pintar els nostres quadres perquè el públic es quede amb eixa imatge, que no veja que només és apoteosi final. Cal veure que hi ha altres fases, veure l'evolució, els canvis de to i el ritme", ha manifestat.

"Completament diferent"

Martí ha comentat, d'altra banda, que la mascletà del 19 de març, últim dia de les Falles, serà "completament diferent" a la qual va fer el 18 de març del passat any. "Sorprendrem perquè s'esperarà veure unes coses que no es veuran", ha exposat, alhora que ha assegurat que serà una mascletà "molt intensa, amb tocs moderns però també recuperant el clàssic".

Pel que fa a la cremà de la Falla de l'Ajuntament, l'empresària ha explicat que per a confeccionar el dispar que oferirà ha tingut molt en compte les característiques del monument municipal, una creació "molt colorida" obra dels artistes fallers José Latorre i Gabriel Sanz seguint el disseny de l'artista Okuda San Miguel.

D'aquesta manera, Martí ha indicat que tindrà "molt de color" i que la seua idea és oferir també en aquest acte "espectacle en la plaça" de l'Ajuntament. "Serà una cosa nova i no solament que creme la falla. Quan estiga cremant també seguirà. Quan la falla estiga en flames que tinga espectacle", ha avançat, a més d'apuntar que d'aquesta manera vol també reflectir la "forma que tenim de veure la cremà en Pirotècnia Martí".

La pirotècnia ha destacat que per a la cremà ha tingut en compte també que la Falla de l'Ajuntament de València, un monument "emblemàtic", està confeccionada enguany amb "molta fusta" i que es preveu que la seua crema siga llarga. Ha afirmat que ha estat diverses vegades en el taller faller en el qual s'ha confeccionat per a estudiar totes aquestes qüestions i contemplar-les en el seu muntatge.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento